Ervaring in eigen productie verbetert machinebouw
TechniShow Magazine, editie 2 maart 2020

Röders ontwikkelt en produceert al sinds 1975 blaasvormmatrijzen voor de petflessenindustrie. Om matrijzen in een hogelonenland zoals Duitsland concurrerend te kunnen produceren, heeft Röders nieuwe productietechnologieën ontwikkeld. Klanten kunnen hierdoor profiteren van hoognauwkeurige en dynamische machines die in de praktijk zijn bewezen. Op TechniShow presenteert Dymato, leverancier van Röders in Nederland, het vijfassige RXP501DS bewerkingscentrum van Röders live onder spaan.

"Het bewerkingscentrum combineert een hoge nauwkeurigheid met een hoge dynamiek"

Het is best bijzonder dat een bedrijf aan de ene kant een productiebedrijf is en aan de andere kant een machinebouwer. Oplossingen voor bewerkingsuitdagingen die Röders in de praktijk tegenkomt, worden doorgevoerd in de bewerkingscentra die ze ontwikkelen. Diepgaande ontwikkelingen in de constructie, besturings- en regeltechniek worden op hoogst mogelijke prestaties geoptimaliseerd met betrekking tot bewerkingsnauwkeurigheden, oppervlaktekwaliteiten en dynamiek. Zo kunnen we onze klanten productiemachines aanbieden met de laatste technologische ontwikkelingen, die uitvoerig zijn getest in de praktijk”, vertelt Colin Jennings van Dymato.

Inmiddels produceert Röders 300 bewerkingsmachines per jaar. Om verdere groei mogelijk te maken is het familiebedrijf eind 2019 verhuisd naar een nieuwe locatie in Harbor, net buiten het Duitse Soltau. Hier zijn de productiehallen, R&D afdeling en de kantoren samengebracht op 4.000 m2.

 

 

Toepassingsgebied wordt breder

Kenmerkend aan Röders is dat alle onderdelen in eigen huis ontwikkeld worden door de R&D afdeling, bestaande uit 45 gespecialiseerde ingenieurs. Alle hoogwaardige componenten worden door gecertificeerde toeleveranciers geproduceerd en door Röders zelf geassembleerd. Van de spil tot aan de besturing. “Door alles in eigen huis te ontwikkelen en te assembleren kan de hoogste kwaliteit gegarandeerd worden en is alles perfect op elkaar afgestemd. Dat is essentieel bij een precisiemachine”, aldus Jennings.

 

“OEM’s zoals ASML leggen de leggen de lat steeds hoger

voor toeleveranciers. Dat betekent dat de vraag naar nauwkeurige

bewerkingscentra toeneemt”

 

Het toepassingsgebied van de machines van Röders wordt steeds breder. Waar ze vroeger vooral werden ingezet in de gereedschaps- en matrijzenbouw, de horloge-, led- en de medische industrie, ziet Röders een stijgende vraag in andere industrieën, zoals de machinebouw. De reden hiervoor is dat de eisen die aan werkstukken gesteld worden op het gebied van nauwkeurigheid, toleranties en oppervlakteruwheden steeds hoger worden. Ook in Nederland volgens Jennings: “OEM’s zoals ASML leggen de lat steeds hoger voor toeleveranciers. Dat betekent dat de vraag naar nauwkeurige bewerkingscentra toeneemt. Hierdoor is een hele nieuwe markt ontstaan voor Röders.” Zo heeft Dymato een first-tier supplier als klant, die al jaren hoognauwkeurige machineonderdelen produceert met Röders. Inmiddels beschikt dat bedrijf over vijf Röders machines, die geautomatiseerd 24/7 produceren.

Dynamisch en hoognauwkeurig

Dankzij de dynamische, thermosymmetrische portaalconstructie zijn de machines van Röders in staat om nauwkeurigheden in het micrometerbereik te realiseren. Oppervlakteruwheden van 0,005 Ra zijn geen uitzondering. In combinatie met de dynamische eigenschappen is het mogelijk om doorlooptijden te verkorten. De nauwkeurige, dynamische eigenschappen worden verkregen door de lineaire motoren in alle assen, de meetlinealen met een resolutie van een nanometer en de eigen besturing, die perfect op elkaar zijn afgestemd. De besturing heeft een krachtige processor van 32 kHz, wat ten goede komt aan de verwerkingstijd. Hierdoor kunnen de machine-assen snel 

aangestuurd worden. De besturing kijkt 10.000 regels vooruit en vergelijkt 32.000 keer per seconde de theoretische positie en de werkelijke positie van het gereedschap met de geprogrammeerde baan. Het kan op die manier de zogenaamde ‘jerk’ beperken. Jerk is de mate waarin een hoogdynamische machine ‘uit de bocht vliegt’ wanneer er van een hoge snelheid moet worden afgeremd voor een bocht om vervolgens weer te accelereren. Hoe sneller de besturing de assen van de machine kan aansturen, des te groter de maatnauwkeurigheid.

Multitasking en automatisering

De HSC-machines van Röders zijn optioneel uit te rusten met slijptechnologie. Hierdoor ontstaat een bewerkingscentrum dat in één machine zowel kan frezen als slijpen. Door de vijfassige mogelijkheden kunnen hierdoor ook complexe vormen in één opspanning geslepen worden, om zo extreem hoge oppervlaktekwaliteiten en nauwkeurigheden te behalen die met frezen niet mogelijk zijn. Daarnaast biedt Röders de mogelijkheid om de HSC-machines uit te rusten met verschillende automatiseringsoplossingen. De blaasvormmatrijzenproductie bij Röders is volledig geautomatiseerd. Ook op dit gebied heeft Röders zijn eigen ervaringen doorgetrokken naar de ontwikkeling van automatiseringsoplossingen. De HSC-machines kunnen met passende automatisering geleverd worden. Omdat zowel de bewerkingsmachine als de automatisering van Röders komt, is het geheel optimaal met elkaar geïntegreerd en plug & play. In combinatie met het Röders jobmanagementsysteem kunnen klanten optimaal de productie aansturen. “Op het gebied van Industry 4.0 is Röders actief met het ontwikkelen van oplossingen die meer inzicht geven in het productieproces en de status van de machine. Bovendien zijn ze één van de kartrekkers bij het Umati-project, een universele interface waarmee machines van verschillende merken eenvoudig in een netwerk kunnen worden opgenomen. Dit is zeker een thema dat voor ingrijpende veranderingen gaat zorgen”, besluit Jennings.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.