Jansen Tholen kiest voor draaibank Hyundai-WIA
Siem Jansen en Mathieu Bout voor de nieuwste aanwinst van Jansen Tholen: ,,De testfase is deze Hyundai WIA prima doorgekomen."

“Waar een ander geen brood inziet, dat willen wij juist maken.” Aan het woord is Siem Jansen, algemeen directeur van Jansen Tholen. Het Zeeuwse familiebedrijf heeft zich toegelegd op diverse disciplines variërend van machinebouw tot verspanende bewerkingen en van industrieel technisch onderhoud tot elektrotechnisch installatiewerk.

 

Jansen Tholen mag gezien worden als het vlaggenschip van de onderneming. De overkoepelende naam is Jansen Technology Group. Naast Jansen Tholen zijn ook Multi-Tech Tholen (gespecialiseerd in walsrollen) en het Plasticentrum, waar specialistische bewerking en levering van kunststoffen centraal staat, onderdeel van het bedrijf. Bovendien heeft Siem Jansen verregaande plannen voor een vierde tak. Samen met zijn zoons wordt later dit jaar een machinehandel opgezet.

Het onderstreept de ondernemersgeest van de Jansens uit Tholen. Siem Jansen is de oudste van de drie broers. Daarnaast zijn ook Kees en Wim Jansen mede-eigenaar. Zelf sprak Siem Jansen al op jonge leeftijd de ambitie uit om ondernemer te worden. In 1985 was het zo ver. De drie broers besloten om samen met hun vader aan de slag te gaan. “We verhuurden ons in eerste instantie als freelance monteurs: revisie van machines en productielijnen, maar ook elektrotechnische opdrachten. Mijn broer Kees had daar bijvoorbeeld een opleiding in gevolgd.”

Samenwerken op de lange termijn

Zo waren vanaf het oprichtingsjaar dus al diverse disciplines verenigd in de Firma Jansen. Later werd die naam veranderd in Jansen Tholen BV. De broers hadden succes. Zij verstonden ieder hun vak en al snel deden grote bedrijven een beroep op hun dienstverlening. Een voorbeeld daarvan is de bekende kunststoffenfabrikant Sabic uit het nabij gelegen Bergen op Zoom. ,,Tot op de dag van vandaag zijn zij nog steeds een klant van ons. Zo zijn er veel meer bedrijven met wie we zo’n lange-termijnsamenwerking hebben opgebouwd.”

Daar gaan betrouwbaarheid en innovatiekracht vanuit. “Dat zijn inderdaad ook belangrijke kernwaarden die we willen uitdragen. We willen met concrete technische oplossingen onze klanten vooruithelpen”, zegt Siem Jansen. Al vlot na de oprichting van het familiebedrijf werden de eerste personeelsleden aangetrokken. Anno 2018 telt de vaste kern zo’n 40 medewerkers. Daar omheen werkt Jansen Tholen met een flexibele schil van zo’n twintig technici. Veel opdrachten worden op locatie uitgevoerd.

Tot de vaste kern behoort ook Mathieu Bout, verantwoordelijk voor de tal van verspanende bewerkingen die bij Jansen Tholen worden uitgevoerd. Inmiddels werkt hij 26 jaar bij het Zeeuwse bedrijf. “Wat mij aanspreekt is de afwisseling binnen het bedrijf. We doen met onze verspanende activiteiten nauwelijks seriematig werk, maar leveren vooral maatwerk. Daar zit een grote variëteit in: het ene moment ben je bezig met een nieuwe trekhaak voor een landbouwvoertuig, het andere moment maak je onderdelen voor een nieuwe productielijn in de high tech industrie”, schetst Bout.

Bediening niet te omslachtig

De werkplaats van Jansen Tholen werd onlangs uitgebreid met een CNC-draaibank Hyundai-WIA L230 LA. Deze draaibank werd op voorspraak van Mathieu Bout gekocht. “We waren op zoek naar vervanging van de Okuma LB15, die aan het einde van zijn levensduur is”, schetst Bout. Voordat hij de zoektocht naar een nieuwe draaibank begon, stelde hij een wensenpakket voor de nieuwe aanwinst vast. “Voor ons was de bediening, met name de flexibiliteit en eenvoud van de besturing, erg belangrijk. Dat komt ook omdat we veel opdrachten met enkel stuks hebben. Dan moet de bediening niet te omslachtig te zijn.”

Andere wensen die Bout had, waren onder meer een relatief hoog toerental en een behoorlijke draailengte. “We moeten voor de machinebouw en aanleg van productielijnen ook geregeld werk maken met spiebanen. Om die reden vonden we een draaibank met een Y-as ook wel interessant.” Na inventarisatie van de wensen kwamen Hyundai-WIA en Dymato nadrukkelijk in het vizier van Bout. “We waren al wel bekend met globale mogelijkheden van de CNC-draaimachines van Hyundai-WIA, maar hadden er zelf nog geen ervaring mee. Vandaar dat we ons er in zijn gaan verdiepen.” Dat deden Jansen en Bout door verschillende andere klanten van Dymato, waar al met CNC-draaimachines van Hyundai-WIA gewerkt wordt, te bezoeken. “Het mooie aan zulke bezoeken is dat je je vragen direct kunt stellen aan de mensen die dagelijks met de draaimachine werken. Je krijgt er binnen korte tijd een gevoel bij en kunt de voors en tegens tegen elkaar afzetten.”

Naast de technische aspecten die Bout in het oog hield, liet Jansen zich graag informeren over de dienstverlening en nazorg die Dymato verleent. “In dat opzicht waren die verhalen ook dik in orde. Natuurlijk doet Dymato ook niet 100 procent alles perfect, maar het is een betrouwbare en solide leverancier. Dat beeld werd van verschillende kanten bevestigd.”

De keuze viel uiteindelijk op de Hyundai WIA L230LA uitgerust met op alle assen lineaire rollergeleidingen en een 12 positie-revolver met blokopname. De CNC-draaimachine functioneert op  Siemens 828D besturing. Andere punten waarop de Hyundai WIA L230 LA zich onderscheidt, is dat alle assen voorzien zijn van hoog precisie dubbelgelagerde kogelomloopspillen, voor de hoogste  positioneer- en repeteernauwkeurigheid. Verder heeft de draaimachine  een gietijzeren 45 graden schuinbedconstructie voorzien van extra zware ribben. Dat zorgt voor een dynamisch en stabiel machineconcept.

Testfase

De draaibank werd in de eerste maanden van 2018 geleverd en geïnstalleerd door Dymato. “Na de ingebruikname hadden we nog wat extra wensen, zoals onder meer een andere klauwplaat die we konden uitwisselen met andere machines die we hier hebben staan”, vertelt Bout. Hij is zeker te spreken over het onderlinge contact tussen Jansen Tholen en Dymato. “Na de installatie heb ik ook bewust wat zwaardere en complexe werkstukken op de draaibank getest. Even de vermogens opzoeken, zien wat ie in zijn mars heeft. Die testfase is Hyundai WIA prima doorgekomen”, lacht Bout.

Over de Siemens-besturing is hij eveneens te spreken. “Met de stottercyclus die bijvoorbeeld op de besturing zit, breken de spanen heel mooi af, juist ook aan de onderkant van een gat. Dat was zeker een wens, ook omdat we veel  werkstukken bewerken waar de spanen moeilijker van breken.” Wel kost het tijd om zo’n nieuw besturingssysteem te leren kennen, geeft Bout aan. “Dan loop je ook tegen bepaalde dingen aan, bijvoorbeeld in de programmering van de materialendatabase. Dat vraagstuk ligt dan bij Siemens, maar het is fijn dat Dymato ook in dat opzicht een vinger aan de pols houdt en betrokkenheid toont.”

Nazorg en creativiteit

Juist die nazorg spreekt Siem Jansen aan. “Proactief zijn naar klanten toe, dat streven wij ook altijd na in onze eigen dienstverlening”, benadrukt de directeur van Jansen Tholen. Het Zeeuwse bedrijf staat er goed voor en verwacht de komende jaren verder te kunnen groeien, juist vanwege het feit dat er veel disciplines in huis zijn. “Het mooie aan ons werk is dat een klant vaak naar ons toekomt met zijn probleem of idee, bijvoorbeeld om een productielijn in een fabriek te ontwikkelen. We kunnen dan het hele traject voor onze rekening nemen. Dat begint met het tekenen en vervaardigen van specifieke onderdelen en eindigt bij de complete installatie. De ene keer is het een redelijk simpele vraag, de andere keer een complex vraagstuk. We vragen dus veel creativiteit van onze mensen”, weet Jansen. Juist dat maakt het werken bij Jansen Tholen ook zo leuk, haakt Mathieu Bout voor de laatste keer in. “Geen seriewerk, maar maatwerkoplossingen bieden in diverse disciplines; dáár halen wij onze voldoening uit.”

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.