Metalnet verovert met Hyundai Wia machines vaste plek in hightech-ketens
MetaalNieuws, editie 21 - 12 november 2019
Directeur Jan van Gerven van Metalnet bij een van de vijf CNC-draaibanken van Hyundai Wia: “We kunnen hier betrouwbaar en hoog nauwkeurig mee werken. Het draaien van een passing tot H6 is geen enkel probleem.”

De reden waarom Metalnet vier jaar geleden haar eerste CNC-draaibank van Hyundai Wia in gebruik nam, is op zich niet zo spannend. Een draaibank van een ander merk kreeg onverwacht een mankement dat niet zo maar kon worden verholpen, terwijl er net een groot project was binnengehaald. Er moest dus snel een andere machine komen. Dymato, dat de Koreaanse machinebouwer in Nederland vertegenwoordigt, zorgde ervoor dat binnen drie dagen een nieuwe machine stond te draaien.

“Dat gaf natuurlijk direct een goede vertrouwensbasis”, vertelt directeur Jan van Gerven van de in Valkenswaard gevestigde toeleverancier. Het is dan ook niet bij die ene draaibank gebleven. Bij Metalnet zijn inmiddels vijf CNC-draaibanken, allemaal van de LMA-serie, en twee bewerkingscentra van Hyundai Wia operationeel.

"Metalnet richt zich op het bewerken van componenten met toleranties van 0,02 of 0,03 mm."

Hightech markten bedienen

Een aantal jaren geleden was Metalnet nog een toeleverancier waarvan er – zeker in Noord-Brabant – dertien in een dozijn gaan: allemaal verspaners, die een goede boterham verdienen door hard te werken en hun zaakjes goed voor elkaar te hebben. Maar Jan van Gerven en zijn broer Willem, die het bedrijf in 2002 hebben opgericht, zagen dat de systeemtoeleveranciers in de regio grote bouwplannen hadden. Ook de plannen voor de Brainport Industrie Campus werden gemaakt. Navraag leerde hen dat dit vooral te maken had met de ontwikkeling van een nieuwe generatie chipmachines van ASML met een enorm groeipotentieel. “Daarbij ging alles in de cleanroom”, aldus Jan van Gerven. “Daar moet je op acteren, wil je doorgroeien.” De broers besloten dan ook gericht te gaan investeren. Ze kochten een pand in Valkenswaard en hebben dat ingericht op produceren volgens GSA cleanliness grade 2. Met Paul Coppens werd een derde compagnon aangetrokken om alle processen die daarvoor nodig zijn op orde te krijgen. Ook werd veel energie gestoken in de bewustwording van de medewerkers. “Essentieel”, noemt Van Gerven dat. “Iedereen moet weten waarom zo’n hoog reinheidsniveau belangrijk is en welke desastreuze gevolgen een stofdeeltje kan hebben.”

Overname Machinefabriek Verhees

Het besluit om deze richting te kiezen heeft Metalnet een boost gegeven. Het bedrijf wordt steeds interessanter voor de grote systeemtoeleveranciers in de eerste schil van de hightech productieketens. Daar pakt Metalnet nu echt op door. Er is een eigen reinigingsinstallatie aangeschaft om geproduceerde onderdelen Grade 2 te kunnen reinigen. Tevens is afgelopen zomer Machinefabriek Verhees, eveneens in Valkenswaard gevestigd, overgenomen. Daar zal voortaan het normale verspaningswerk gebeuren. De vestiging van Metalnet gaat volledig over op Grade 2 productie. “We gaan hier geen vervuilende materialen meer bewerken die het Grade 2 proces zouden kunnen verstoren”, verklaart Jan van Gerven. “We doen hier uitsluitend het zuivere werk voor de hightech markt. Het worden twee gescheiden bedrijven, die elkaar aan de achterkant wel zullen versterken.” Zo kruipt Metalnet heel dicht tegen de first tear suppliers aan. “Wij richten ons op alle losse componenten die tegen de kernonderdelen van de modules voor de hightech machines aan zitten, met toleranties van 0,02 of 0,03 mm. Die moeten even zuiver, goed en nauwkeurig zijn bewerkt als de kernonderdelen met de extreme toleranties. De processen om dat te kunnen doen hebben we helemaal voor elkaar.”

Hyundai Wia

Daarin vormen de CNC-draaibanken (en de bewerkingscentra) van Hyundai Wia een belangrijk onderdeel. Van Gerven: “Dat zijn allemaal goede machines, stabiel en toegankelijk. We kunnen er betrouwbaar en hoog nauwkeurig mee werken. Het draaien van een passing tot H6 is geen enkel probleem. Je kunt goed zien dat Hyundai Wia deze machines heeft ontwikkeld voor gebruik in de productielijnen van hun eigen auto’s. Er zit een bak ervaring in. De spanenval is goed en de machines zijn heel toegankelijk. Onze operators kunnen makkelijk sleutelen en omstellen. Dat is allesbepalend bij machines waarop gemiddeld vier á vijf productieorders per dag worden gemaakt.”  De vijf draaibanken zijn allemaal van dezelfde serie, die een grote variëteit aan verschillende specificaties biedt: diverse afmetingen, met of zonder subspil, met of zonder aangedreven gereedschappen. Bij Metalnet zijn ze allemaal uitgerust met stafaanvoer en/of gantryloader. “Als je wilt automatiseren dan moet je standaardiseren”, aldus Van Gerven. “Want dan is het uitwisselen van gereedschappen en programma’s heel eenvoudig.” De machines van Zuid-Koreaanse makelij bieden volgens hem veel waar voor hun geld en daarnaast functioneert het serviceapparaat van Dymato heel goed. “Spareparts liggen op voorraad, als we voor 18.00 uur bellen hebben we het onderdeel de volgende dag in huis.” Jan van Gerven is dan ook heel tevreden: “Ook voor vervolginvesteringen staat Dymato met Hunday Wia machines bovenaan onze lijst.”

 

Tot en met eind dit jaar staan de L230serie draaibanken en de F500PLUS bewerkingscentra bij Dymato in de schijnwerpers. De machines worden tot en met 31 december aantrekkelijk geprijsd en uit voorraad geleverd. Lees hier meer over deze actie!

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.