Heckler – Innovatie in HSC-hardfresen
RXP500 Voeding 30.000 m/min in alle assen HF-spindel, HSK 40, 3.000 – 42.000 1/min, 14 kW Gereedschappen 21 – 199 posities, hoofdtijdparallel ingericht

Innovatie in HSC-hardfresen

In de klassieke productieketen van de vormenbouw speelt het vonkeroderen een sleutelrol.
Echter in bepaalde toepassingen bewijst het HSC frezen in geharde staal zich als een voordelig alternatief. Hiermee laten zich afhankelijk van de toepassing grote tijd-, kosten- en kwaliteitsvoordelen behalen.

 

Heckler AG Stempels in grote getallen

Heckler - RXPKombi
"3-ploegendienst door Palletwisselaar RC2 met 8 plaatsen en een gereedschap wissel systeem met 100 posities"

„De krachten die bij het koudvloeipersen optreden zijn zo enorm, dat onze matrijzen niet door slijtage maar praktisch alleen door vermoeidheidsbreuk uitvallen”, weet Peter Heckler, voorzitter van de raad van bestuur van Heckler AG in Niefern-Öschelbronn, Duitsland. De onderneming heeft zich in de productie van koud gevormde precisiedelen uit staal en aluminium gespecialiseerd. Voornaamste afnemers zijn de automobielindustrie en sloten- en beslagindustrie. De componenten worden deels in veiligheidssectoren gebruikt zoals gordelsystemen voor personenvervoer en moeten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Het gaat hierbij om zeer grote aantallen. Het aspect van de kosten staat daarom op de voorgrond en bovendien verlangen de afnemers hoogste flexibiliteit betreffende de aantallen en levertijd. De enorme belasting tijdens het persen beperkt de levensduur van de matrijzen en ligt tussen de 20.000 tot 60.000 persslagen. Deze beperkte levensduur van de matrijzen en de noodzakelijkheid om nieuwe producten zo snel mogelijk in productie te kunnen nemen, maken productiviteit en snelheid van de vormenbouw tot beslissende succesfactoren.

 

Sneller en nauwkeuriger als tot nu geproduceerd

Heckler - ProFormKombi
"Bij het produceren van contactroosters zorgen nauw in elkaar grijpende vormdelen dat de kunststof massa alleen de delen van het rooster bekleedt en andere plaatsen vrij blijven. Daarbij is elke micrometer aan nauwkeurigheid noodzakelijk."

 

“De overgang van het eroderen naar het hardfrezen bracht ons tijdbesparingen van tot 70 %”, vertelt Claudio Sandrini, bedrijfsleider bij de firma Heckler. Inmiddels worden rond 60-70 % van de matrijzen gefreesd. De daarvoor gekochte Röders RXP500 is van een volautomatische palletwisselaar met 8 palletten voorzien en draait in 3 ploegen dienst. Het gereedschapmagazijn heeft 100 posities, zodat alle benodigde gereedschaptypes in voldoende aantallen beschikbaar zijn.
Er wordt met zustergereedschappen gewerkt, om ook dan door te kunnen produceren als het meetsysteem een frees heeft afgekeurd. De geproduceerde matrijzen zijn zo nauwkeurig, dat deze alleen op basis van steekproeven wordt nagemeten De te bewerken matrijzen hebben een hardheid van 56-60 HRC.
Andere voordelen zijn een betere oppervlaktekwaliteit – door het wegvallen van de bij het eroderen onvermijdelijke witte laag – en een 50-60 % verminderde polijsttijd bovendien kan het polijsten voor het grootste gedeelte op een machine uitgevoerd worden en is handwerk bijna niet meer nodig.

Ook kunnen lossingsvlakken en kanalen voor het wegvloeien van overtollig materiaal in dezelfde opspanning gefreesd worden. Bovendien is de levensduur van de gefreesde matrijzen rond 10-15 % hoger in vergelijking met geërodeerde matrijzen. Toch is van een volledige vervanging van het eroderen bij Heckler AG geen sprake alhoewel het aandeel duidelijk ten gunsten van het frezen is verschoven.

 

RXP500 Voeding 30.000 m/min in alle assen HF-spindel, HSK 40, 3.000 – 42.000 1/min, 14 kW Gereedschappen 21 – 199 posities, hoofdtijdparallel ingericht
"RXP500
Voeding 30.000 m/min in alle assen
HF-spindel, HSK 40, 3.000 – 42.000 1/min, 14 kW
Gereedschappen 21 – 199 posities, hoofdtijdparallel ingericht"

Voorwaarde bij automatische productie van matrijzen is een volledige beheersing van het proces. Hiervoor heeft de RXP500 met haar hoge stijfheid en dynamiek als ook de speciaal voor het HSC-frezen geoptimaliseerde besturing de beste mogelijkheden..

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.