B&S Technology
Om verstorende warmte-invloeden tegen te gaan beschikt de RXP 400 onder andere over een koelmantel rond de spil. Eventuele afwijkingen in de spillengte worden geregistreerd en softwarematig gecompenseerd.

11Bij B&S Technology in Tilburg ligt de focus op het topsegment van de markt, waar korte levertijden en hoge nauwkeurigheid worden gevraagd in steeds moeilijker materialen. Vandaar dat het afgelopen jaar is geïnvesteerd in een drieassig bewerkingscentrum van Röders voor ultieme nauwkeurigheid.

B&S Technology heeft zijn roots in de fabricage van stempels en matrijzen, maar anno 2015 omvat het productenpalet ook andersoortige componenten en modules. Dat varieert van prototypes voor de R&D-sector tot kleine en middelgrote series fijnmechanische onderdelen voor marktsegmenten als micro-elektronica, automotive, personal care en de voedings- en verpakkingsindustrie. Nog altijd met complexiteit en hoge nauwkeurigheid als rode lijn.

De strategische keuze om de activiteiten te spreiden over een breder marktgebied noemt shopfloor manager Roland van Abeelen als een van de belangrijkste overlevingsfactoren. “Dat heeft ons overeind gehouden. De risico’s zijn beter gespreid, zodat we economische klappen op kunnen vangen.” Een hoge nauwkeurigheid en kwaliteit noemt hij daarbij, naast snelle en betrouwbare levering, als de kracht van het bedrijf.

 

Tien koelcircuits

B & S - 2
"Om verstorende warmte-invloeden tegen te gaan beschikt de RXP 400 onder andere over een koelmantel rond de spil."

In dat plaatje van hoge nauwkeurigheid past de recente investering in de nieuwe RXP400 van Röders, een machine die bij uitstek schittert in een tolerantiebereik van ± 0,001 mm. Hoewel indirect ook snelheid een afweging vormt. “We hebben deze machine aangeschaft als sneller alternatief voor het zinkvonken”, zoals Van Abeelen aangeeft. “Met een nauwkeurigheid rond één micrometer en een oppervlakteruwheid van Ra 0.01 µm hoort dat zonder extra nabewerking tot de mogelijkheden.” Die tijdwinst zit niet alleen in de hogere snelheid van de bewerking zelf, maar vooral in het feit dat geen vonkdoorn meer gemaakt hoeft te worden. Dat wil overigens niet zeggen dat het zinkvonken helemaal buiten beeld gaat verdwijnen. “Bij speciale vormen en bij scherpe hoeken blijft de techniek nog altijd onmisbaar.”

Röders wordt in ons land vertegenwoordigd door Dymato in Veenendaal. Volgens Van Abeelen wordt “alles op de machines van Röders gecontroleerd en beheerst”. Hij doelt dan onder meer op de tien onafhankelijke koelcircuits waarmee de temperatuur van essentiële machinedelen constant wordt gehouden. waaronder een koelmantel rond de spindel, om verstorende warmte-invloeden effectief te bestrijden. Een extra regelkring zorgt er daarnaast voor dat eventuele afwijkingen in de spindellengte worden geregistreerd en via de software worden gecompenseerd.

 

Rekenkracht

Een dergelijk niveau van nauwkeurigheid vergt een ultieme stabiliteit van de machine in al zijn facetten. Om een maximale stijfheid van het machineframe te bereiken maakt Röders bijvoorbeeld gebruik van wat wordt aangeduid als het Quadroguide-concept. Bovendien is sprake van directe lineaire aandrijvingen, wat naast een hogere dynamiek en nauwkeurigheid ook minder warmteontwikkeling oplevert.

De machine heeft een bewerkingsbereik van 410 mm x 294 mm x 210 mm. Met een gereedschappenmagazijn van dertig posities.

Naast de stabiliteit van de machine is ook de opname van de gereedschappen een belangrijk element. Op de RXP400 wordt gebruik gemaakt van gereedschaphouders van MST met BIG Plus-opname, door Van Abeelen aangeduid als “de Ferrari onder de gereedschaphouders”. Bij deze BIG Plus-opname is sprake van een dubbel contactvlak (zowel radiaal als axiaal), zodat een hogere stabiliteit en stijfheid wordt bereikt. Rondloopnauwkeurigheden van ± 2 micrometer horen volgens Van Abeelen op deze manier tot de mogelijkheden op deze machine.

Van Abeelen roemt ook de rekenkracht van de Röders-besturing. Dankzij de hoge rekensnelheid kunnen optimale freesbanen worden gerealiseerd, met een vloeiende overgang tussen verschillende banen en gereedschappen. Voor de aansturing wordt gebruik gemaakt van een 32 kHz processor, waarbij de freesbaan elke 0,03 ms wordt gecontroleerd en eventueel bijgestuurd.

 

Hardheid van 70 Rc

Op de RXP400 kan worden gewerkt met een toerental tot 40.000 min-1. Dat maakt het mogelijk om met hele kleine en nauwkeurige freesjes te werken en toch nog een redelijke verspaningscapaciteit te bereiken. Het kleinste freesje bij B&S meet bijvoorbeeld maar een diameter van 0,2 mm. Met name bij de bewerking van moeilijke materialen komt dat van pas en wat dat betreft sluit de machine van Röders naadloos aan op de trend naar steeds exotischer materialen die ook Van Abeelen signaleert. Bij B&S speelt dat onder andere bij de bewerking van prototypes in de R&D-sfeer, waarvoor de machine veelvuldig wordt ingezet. Hardheden tot 70 Rc komen daarbij voor. “Het standaard staal is bij ons meer uitzondering dan regel geworden.”

Omdat voor een ultieme nauwkeurigheid niet alleen de kwaliteit van de machines doorslaggevend is zijn alle werkplaatsen bij B&S geconditioneerd op een temperatuur van 21 ± 1 ºC. “Want er is geen enkele machine die kan corrigeren voor temperatuurverschillen in het product zelf”, aldus Van Abeelen.

 

Betrouwbaar & Snel

De naam B&S verwijst naar de oprichters A. Brekelmans (draaier) en A.A.J. van der Sande (gereedschapmaker) die in 1948 de basis legden voor het bedrijf. Heden ten dage wordt het ook graag gebruikt voor het weergeven van het motto van het bedrijf : ‘Betrouwbaar & Snel’. B&S Technology telt 52 medewerkers en maakt deel uit van de B&S Group, waartoe ook behoren B&S Glassmoulds in Leerdam (de vroegere werkplaats van Royal Leerdam) en B&S Special Tools in Veenendaal (de voormalige reparatiewerkplaats van SKF).

 

Steeds hoogwaardiger materialen

B & S -1
"Met de RXP400 van Röders horen nauwkeurigheden van ± 0,001 mm tot de mogelijkheden. Daarmee is de machine een sneller alternatief voor zinkvonken."

B&S Technology beschikt over een breed arsenaal aan mogelijkheden op het gebied van mechanische bewerkingen, dat zich uitstrekt van draaien en frezen tot (rond-, profiel- en coördinaten)slijpen, draadvonken en zinkvonken. Een bewuste keuze die ook te maken heeft met het streven naar korte levertijden, blijkt uit de woorden van Van Abeelen. “Zo verliezen we zo min mogelijk tijd, terwijl we de kwaliteit ook beter in de hand hebben.”

Het accent ligt meer en meer op de levering van prototypes, enkelstuks en kleine series in de vorm van een totaalconcept voor en in nauwe samenwerking met de klant. Inclusief onderhoud en nazorg van de systemen. Wat materiaalsoorten betreft bestrijkt B&S het hele scala van kunststoffen, aluminium en staal tot gehard staal, Inconel en titaanlegeringen. Waarbij Van Abeelen een duidelijke verschuiving ziet naar hoogwaardiger maar moeilijker te bewerken materialen.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.