Röders RXP801Z2 dubbel spindel machine
DEMOWEEK NIEUWS - 2015

 

Dymato presenteert tijdens de Demoweek het RXP801Z2 bewerkingscentrum van Röders TEC op de Nederlandse markt. Bijzonderheid is dat de machine is uitgerust met twee spindels. Zodoende kan een grote efficiëntie worden bereikt, ook wanneer een ultieme nauwkeurigheid is vereist.

 

IN DE ETALAGE - Innneraum klein- 6 - 3905
"Tafel RXP801Z2"

De hoofdspindel van de RXP801Z2 is met een HSK E50- of HSK E40-opname vooral bedoeld voor het frezen of coördinatenslijpen met behulp van grotere gereedschappen tot een maximumdiameter van 16 mm. Standaard bedraagt het maximale toerental van deze spindel 42.000 rpm bij een HSK E40-opname of 36.000 rpm bij een HSK E50-opname. Het vermogen ligt op 15 kW. De tweede luchtgelagerde spindel (met HSK E25 opname) is vooral bedoeld voor het microbewerken of coördinatenslijpen van kleine boorgaten en radii. Het maximale toerental van deze spindel bedraagt zelfs 90.000 rpm. De maximale gereedschapdiameter blijft hier beperkt tot 2 mm. Beide spindels zijn uitgerust met een koelmantel, om verstorende temperatuurinvloeden in de kiem te smoren.

 

Frezen, slijpen en meten

De twee spindels worden beide bediend door dezelfde gereedschapwisselaar, die kan putten uit een magazijn met 25 gereedschappen met E40- of E50-opname en 26 gereedschappen met E25-opname. Daaronder ook 3D-tasters, zodat controlemetingen uitgevoerd kunnen worden in dezelfde opspanning. Terwijl de ene spindel in bedrijf is wordt de andere automatisch voorzien van een dummy gereedschap om vervuiling te voorkomen.

Standaard wordt de RXP801Z2 als drieassige machine geleverd, maar ook een vijfassige uitvoering met draaizwenktafel behoort tot de mogelijkheden. Het lineaire werkbereik bedraagt 800 mm x 635 mm x 400 mm. Door de onderlinge afstand van 150 mm tussen beide spindels is het maximale bereik in de X-richting dat in één opspanning met beide spindels bewerkt kan worden beperkt tot 650 mm.

 

Winst in tijd en nauwkeurigheid

De uitvoering met twee spindels heeft het grote voordeel dat in een enkele opspanning frees- en slijpbewerkingen kunnen worden gecombineerd, met tijdbesparing, maximale nauwkeurigheid en het vermijden van tussenopslag als belangrijke winstpunten. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om een optimale afweging te maken tussen HSC-frezen en slijpbewerkingen bij de vervaardiging van een product. Ook hier met een maximale efficiëntie als resultaat. Voor het coördinatenslijpen beschikt de machine over alle bijkomende functionaliteiten als dressen van het gereedschap en de controle met behulp van een akoestische meetmethode. De geometrie van het freesgereedschap wordt bepaald met behulp van een laserstraal.

 

RXP-801-Z2-NEU-KORR - 6
"RXP801Z2"

Hoge rekensnelheid

Naast de RXP801 kunnen ook de machinetypen RXP601DS en RXP601DSH door Röders TEC in een uitvoering met twee spindels worden geleverd. Bij al deze machines is sprake van een portaaluitvoering om het optimum aan stijfheid, dynamiek en nauwkeurigheid te realiseren. Dankzij de hoge stijfheid en stabiliteit van de Röders-machines horen rondloopnauwkeurigheden binnen 1 µm tot de mogelijkheden.

Alle bestuurde assen worden bij de bewerkingsmachines van Röders TEC direct aangedreven. Bij de besturing van de machines wordt gebruik gemaakt van een 32 kHz processor, waarbij de freesbaan elke 0,03 ms wordt gecontroleerd en eventueel bijgestuurd. In combinatie met de hoge rekensnelheid van de RMS 6 Dynamics besturing van Röders TEC resulteert dat in vloeiende freesbanen en een onovertroffen afwerkingstolerantie.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.