“Best presterende machine hoeft niet altijd de duurste te zijn.”

Meprotech9
"Een blik op de werkvloer."

Dat bij Meprotech te Heerhugowaard het accent ligt op fijnmechanische bewerkingen, is bijna een understatement. Als uitsluitend met precisiemachines gewerkt wordt, de medische sector de belangrijkste afnemer is en ieder product van een serie afzonderlijk gecontroleerd wordt in een geklimatiseerde meetkamer, dan is duidelijk dat precisietechniek de kerncompetentie vormt. Met de recente ingebruikname van een Hyundai-Kia bewerkingscentrum verzet dit onderdeel van de Nijdra-Group de bakens van het investeringsbeleid. Achterliggende gedachte: aan precisiemachines hoeft niet per se het kaartje met de hoogste prijs te hangen.

“Wij hebben er alle vertrouwen in dat we met dit high speed verticale bewerkingscentrum een goede aankoop hebben gedaan,” zegt Rob Wijtenburg, business-unit manager van Meprotech. Hij is zeker niet ontevreden met de prestaties van het bestaande machinepark van draaimachines en bewerkingscentra. Niet alleen dat ze het bij aanschaf ruimschoots binnen de specificaties bleven, ook na jaren vinden geen overschrijdingen van de toch niet kinderachtig gestelde tolerantiegrenzen plaats. Maar er zijn tegenwoordig ook gerenommeerde fabrikanten die blijvend goed presterende precisiemachines kunnen aanbieden tegen een aanzienlijk lagere prijs. Omdat ze seriematig geproduceerd worden, omdat de techniek verbeterd is, misschien omdat de producenten genoegen nemen met kleinere winstmarges, wie zal het zeggen. Hoe dan ook, voor Meprotech was het een hele stap om ‘eens wat nieuws te proberen’, zonder overigens over één nacht ijs te gaan. Aan de aankoop is een gedegen marktverkenning vooraf gegaan. Het was Dymato BV uit Bunnik dat de machine kon leveren die aan de combinatie van technische eisen een bepaald prijsniveau voldeed.

Meprotech behoort tot de top van de toeleveranciers in ons land en – voor de kenners van de markt een veelzeggend gegeven – maakt deel uit van de in 1974 opgerichte Nijdra-Group, die niet voor niets het motto ‘Precision is our Profession’ voert. De bedrijven van deze Noord-Hollandse onderneming – naast Meprotech te Heerhugowaard zijn dit de in Middenbeemster gevestigde Nijdra Special Products, HMI en Nijdra Fijnmechanische Industrie – fungeren als toeleveranciers aan veeleisende sectoren als de luchtvaartindustrie, de medische industrie en de high tech industrie. In dit bedrijvenkwartet neemt Meprotech (een samentrekking van Medische Producten Technologie) de productie van orthopedische en orthodontistische implantaten – simpel gezegd: kunstheupen en -tanden – voor zijn rekening, alsmede van medische analyseapparatuur en fijnmechanische componenten. Ongeveer tweederde van de productie ligt in de medische sfeer. De afzet in Nederland en de export zijn ongeveer even groot. De Nijdra Group kocht in 1998 de verouderde fabriek in Heerhugowaard, voerde een reorganisatie door, investeerde in machines en medewerkers. Meprotech ontwikkelde zich binnen afzienbare tijd tot een belangrijke speler op de internationale markt voor implantaten en medische apparatuur.

Als om dat feit te onderstrepen kreeg Meprotech eind 2006 van zijn grootste klant, een wereldwijde leverancier van medische protheses, een speciale prijs uitgereikt. Wijtenburg mocht deze Supplier Performance Award ontvangen tijdens een leveranciersforum in het Amerikaanse Mahwah, New Yersey. Geen slechte prestatie, gezien de 30 mededingers, verspanende leveranciers van over de gehele wereld.

In dezelfde periode werd een uitbreiding van de bestaande productie- en magazijnhal gerealiseerd en een verdere vernieuwing van het machinepark doorgevoerd. Met de laatste aanwinst, het VX 380-TD bewerkingscentrum van Hyundai-Kia, komt het aantal machines op veertien. Op dit state-of-the-art machinepark worden precisieonderdelen uit allerlei materialen vervaardigd. Naast gewoon staal en aluminium verwerkt het bedrijf roestvast staal, titanium, aluminium, messing, kunststof, edele metalen en exotische, moeilijk verspaanbare metalen zoals Hastelloy en Inconel. Voor bepaalde toepassingen worden zelfs geheugenmetalen ingezet.

Meprotech4“De series waarin we die producten maken,” legt Wijtenburg uit, “zijn klein tot middelgroot. 500 stuks is al heel wat. Dat brengt met zich mee dat we automatisering in de werkplaats alleen kleinschalig, op machineniveau konden doorvoeren. Onbemande productie is voor ons een brug te ver. We moeten de kostprijs dus in de hand houden via een doordachte keuze van CNC-machines. Het high speed verticaal bewerkingscentrum van Hyundai-Kia biedt voor ons een optimale combinatie van een goede aanschafprijs en een aantal factoren die samen voor een hoge productiviteit zorgen, die niet ten koste gaat van de eindkwaliteit. Dat laatste is heel belangrijk: veel producten voor medische toepassingen worden stuk voor stuk volledig doorgemeten, ieder afzonderlijk product krijgt een meetrapport mee. Vandaar dat we hier over drie coordinatenmeetmachines beschikken, waar veel bedrijven er maar een hebben. Daarmee kan de productiviteit in de meetkamer gelijke tred houden met die op de werkvloer.”

Meprotech5Aan die productiviteit levert het nieuwe bewerkingscentrum van Hyundai-Kia inmiddels enkele maanden een belangrijke bijdrage. De machine is met het oog op de bewerkingsstabiliteit voorzien van zeer brede geleidingen met een maximale spanwijdte. Het motorvermogen bedraagt 11 kW; aan de spil staat 7,5 kW ter beschikking. Het maximale toerental bedraagt 12.000 omw/min. Dit toerental wordt vanaf stilstand bereikt in slechts 0,6 seconden. Ook wat de asverplaatsingen betreft is sprake van een snelle machine: de maximale ijlgangen liggen voor de X-, Y- en Z-as op resp. 50, 50 en 56 m/min. Het motorvermogen aan alle assen bedraagt 3 kW. De machine is uitgerust met een Fanuc-besturing, koeling door de spil met een maximale druk van 20 bar. Voor de verspanende bewerkingen is het carrouselmagazijn uitgerust met veertien gereedschappen.

Wijtenburg: “Wij zullen zeer kritisch nagaan of onze verwachtingen t.a.v. deze machine door de praktijk worden bevestigd. Tot nu toe voldoet het bewerkingscentrum aan de eisen en specificaties., we gaan ervan uit dat dat over twee, drie jaar nog steeds het geval zal zijn. Als dat zo is, gaan we op deze weg verder, met de ervaring dat een hoge bewerkingskwaliteit zich niet automatisch vertaalt in een hoog investeringsbedrag. We zullen dan zeker nog zo’n machine erbij kopen!”

Meprotech, Heerhugowaard
Tel.: 072-5718946
www.nydra.nl

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.