PBZ HD – Hochleistungszentrum voor zware aluminiumprofielen

Hochleistungszentrum voor zware aluminiumprofielen

PBZ_HD_Boeing (26)

De productie van morgen staat betreffende rendement en kwaliteit onder extreem hoge druk. Alleen met innovatieve productieconcepten en de passende hochleistungs technologie kunnen nieuwe uitgangspunten voor een optimalisering van kosten en tijd gevonden worden. High Performance Cutting (in het kort HPC) is een uitgangspunt hiervoor dat van Handtmann A-Punkt opgepakt en succesvol in de praktijk omgezet werd.

De HSC (High Speed Cutting) technologie van de jaren 80 en 90 revolutioneerde de markt. Middels extreem hoge snijsnelheden konden tegenover de conventionele bewerking enorme tijdvoordelen gerealiseerd worden en dat bij gelijke of betere kwaliteit.

Om de rendabiliteit nog verder te verhogen zou bij de HSC technologie de simpele verhoging van het toerental en de spindelcapaciteit een keuze kunnen zijn. Dat ligt bij de HPC technologie anders. Hier worden de machine, gereedschap en de besturing als bestanddelen van een systeem beschouwd. Het rendement wordt door de optimale afstelling van deze componenten op elkaar bereikt, want hiervoor geldt: Het geheel is meer als de som ….

Op basis van boven genoemd principe is de PBZ HD ontwikkeld. Hier word vanuit het klassieke 5-assige profiel bewerkingcentrum PBZ NT met de bijzondere eisen die de bewerking van grote volumineuze en lange dikwandige aluminiumprofielen met zich brengt, rekening gehouden.

Dit wordt door de toepassing van een zwaar portaal als centrale bewerkingseenheid, die de assen Y, Z, A en C opneemt en in dat het gereedschapsmagazijn en de hulpaggregaten ondergebracht zijn, bereikt. Het tweede component is de loopwagen die het werkstuk opneemt en het in de X – richting beweegt en positioneert (de zogenoemde x-as) en die op de hoge statische en dynamische belasting berekend is.

PBZ_HD_Boeing (2)

Als derde element heeft Handtmann de door de loopwagen gedragen spanstokken, die het materiaal dragen en die leveren een hoogprestatie. …………

Op zich zelf bijna een kleine machine, zijn de spanstokken vrij in de x – richting positioneerbaar en lezen hun jeweilige positie zelfstandig uit het NC-programma, wat ook automatisch verplaatsen tijdens de bewerkingscyclus  (automatisch spanstokverplaatsing) betekend. De spankracht wordt hydraulisch opgebracht en van de eenvoudig gladde inspanklem (spanklauw) ? ? tot de hoogcomplexe spaninrichting met pneumatische cilinders, zwenkspannern en nederhouders inclusief de sensoriek voor de controle, kunnen in deze constructie bijna alle componenten met elkaar gecombineerd worden.

Het door de gebruiker bijzonder gewaardeerde voordeel van deze oplossing: de bij conventionele machines hoge kosten voor opspaninrichtingen worden tot een minimum teruggebracht.  Het omstellen van de machine gaat snel en tegen lage kosten. De bezettingsgraad van de machine is niet meer afhankelijk van de beschikking van de opspanvoorrichting.

PBZ_HD_Boeing (5)

De passende combinatie van Hochleistungsmotorspindel en gereedschappen is een verdere voorwaarde voor de optimale prestatie. Handtmann gebruikt voor dit bewerkingscentrum Hochfrequenzspindels in het bereik van 40 kW tot 70 kW waardoor een reducering van de bewerkingcyclustijden met 50 tot 75 % bereikt kan worden.

De Siemens 840 D besturing kan met verschillende opties, zoals bij voorbeeld  “Adaptive Control System” voldoen aan de wensen van de klant.

Naast Aluminiumprofielen en volaluminium kunnen ook andere materialen zoals Composiet, Staal en Titaan op de PBZ HD verspaant worden waarbij dit bewerkingscentrum bij de hoge precisie-eisen vooral bij composietwerkstukken een enorm potentiaal biedt.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.