Vijfassig, volautomatisch en succesvol

Machineconcepten met klantspecifieke automatisering voor maximale productiviteit

HBZ_CC_Automation
"Verkoopleider Wolfgang Ziemann van Handtmann A-Punkt Automation GmbH: “Streven naar individuele en klantspecifieke oplossingen"

“Vijfassig, volautomatisch en succesvol.” Onder dit motto presenteerd Handtmann A-Punkt Automation de nieuwe HBZ ComapctCell waarbij dankzij klantspecifieke automatiseringsconcepten een maximale productiviteit word bereikt bij het vijfassig hogesnelheidsfrezen.

Het horizontale HBZ CompactCell bewerkingscentrum, dat zijn première beleefde op de AMB 2010, onderscheidt zich door een compacte constructie en een enorm prestatievermogen. De machine heeft een vermogen van 75 kW op de hoofdspil en een maximaal toerental van 30.000 min-1. De ijlsnelheden in de X-, Y- en Z-as bedragen respectievelijk 60, 40 en 60 m/min. Op de EMO 2011 werd de machine, inmiddels veelvuldig verkocht en doorontwikkeld op basis van vragen vanuit de markt, voor het eerst gepresenteerd in combinatie met het succesvolle automatiseringsconcept op rails. Dankzij een vaste tafelbreedte van één meter en variabele tafellengtes van twee, drie of vier meter zijn de toepassingsmogelijkheden van de HBZ CompactCell nog verder uitgebreid.

Besparingspotentieel

HBZ_CC_9
"Met het automatiseringsconcept op rails kan de HBZ CompactCell worden beladen en ontladen parallel aan het bewerkingsproces. Een dergelijk systeem is inmiddels bij diverse klanten geïnstalleerd"

De bewerkingscentra van Handtmann excelleren vooral in marktsegmenten waar een combinatie van hoogste precisie en prestatievermogen worden vereist. Door de combinatie van de machines met klantspecifieke automatiseringsoplossingen is de productiviteit op een nog hoger plan gebracht, in die zin dat onproductieve stilstand tot een minimum wordt teruggebracht. Dat betekent lagere productiekosten, een streven dat in alle marktsegmenten een steeds hogere prioriteit heeft. Voor Handtmann vormt het besparingspotentieel bij haar klanten een belangrijke drijfveer voor innovaties. Inmiddels zijn al een aantal bewerkingscentra in combinatie met uitgekiende automatiseringoplossingen operationeel bij klanten, zonder uitzondering met het beoogde succes.

Modulair concept

“We beschouwen ons weliswaar niet als een typische speciaalmachinebouwer, maar streven desalniettemin naar individuele en klantspecifieke oplossingen als het gaat om de eisen die aan de machines worden gesteld”, zo verklaart verkoopleider Wolfgang Ziemann het modulaire machineconcept. Want automatisering begint bij Handtmann al bij de keuze van de diverse componenten. Zo biedt een dubbelportaal op een machine van het type Gantry bijvoorbeeld zowel de mogelijkheid om een werkstuk gelijktijdig met twee gereedschappen te bewerken als om twee werkstukken tegelijkertijd te bewerken. Alle vier productielijnen van Handtmann lenen zich daarnaast voor de inzet van industrierobots die de belading en ontlading van werkstukken voor hun rekening nemen.

Speciaal voor horizontale bewerkingscentra is een geïntegreerd palletwisselsysteem ontwikkeld. Dit wordt toegepast bij de HBZ AeroCell en is zeer succesvol gebleken. Het maakt de bewerking mogelijk van grote werkstukken van 7 m x 2 m, terwijl de belading en ontlading parallel aan het bewerkingsproces plaatsvindt (zodat het spilrendement maximaal blijft).

Ook kan worden gekozen voor portaalhandlingsystemen, waarbij de machines van boven worden beladen en ontladen. De productiviteit kan daarbij verder worden verhoogd door magazijnsystemen buiten de machine met een aantal palletposities naar keuze. Handtmann biedt daarbij de mogelijkheid om een dergelijk portaalhandlingsysteem meerdere machines te laten bedienen. Met name de machines van het type PBZ, UBZ en HBZ lenen zich daarvoor.

Drie systemen

HBZ_CC_n1
"met tafelafmetingen van 2 m x 1m, 3m x 1 m en 4 n x 1m, kan met verschillende automatiseringssystemen worden uitgerust"

Met het doel neventijden te reduceren wordt de nieuwe HBZ CompactCell op dit moment aangeboden met drie verschillende automatiseringssystemen. In de eenvoudigste uitvoering kan het stand-alone concept worden uitgebreid met een enkelvoudige aflegpositie, waarbij een kraan de palletwisseling voor zijn rekening neemt. Als aanvulling hierop wordt het eerder genoemde automatiseringssysteem op rails aangeboden. Dit ruimtebesparende concept is een bij uitstek ergonomische en productieve oplossing en is inmiddels al diverse keren geleverd. De derde variant, met een palletmagazijn, is een verdere uitbreiding van het railsysteem en maakt de ruimtebesparende opslag van meerdere paletten mogelijk in de directe nabijheid van de machine. De automatiseringssystemen kunnen individueel worden aangepast op de tafellengte van twee, drie of vier meter en kunnen ook in een later stadium worden toegevoegd.

Signalen uit de markt bevestigen de trend dat verhoging van de productiviteit vooral wordt gezocht via flexibele automatisering. Om in te spelen op de eisen die de markt stelt biedt Handtmann daarom een breed spectrum van automatiseringsmogelijkheden voor haar bewerkingsmachines, waarmee ingespeeld kan worden op specifieke situaties bij klanten.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.