Bij Hegenscheidt loopt alles op rolletjes

Hegenscheidt-MFD uit Erkelenz (D), onderdeel van het Niles-Simmons concern, ontwikkelt en bouwt onder andere slimme machines voor het zware onderhoud van wielstellen van tram, trein- en metrovoertuigen.

Hegenscheidt levert alles wat bedrijven nodig hebben om wielstellen, wielen of assen van spoorweg- of metrovoertuigen te produceren of te bewerken. Daartoe behoren niet alleen traditioneel de geavanceerde draai-, slijp- en bewerkingscentra uit de Erkelenzer fabriek, maar bijvoorbeeld ook meet- en diagnosesystemen. Zoals het wielsteldiagnosesysteem ARGUS II, dat in één werkcyclus gelijktijdig de rondloop, het profiel, de diameter en beginnende scheurvorming op millimeterniveau kan opmeten. Ook beschikt Hegenscheidt over de technologie, die – na ontsporingen – de wielen van de voertuigen hydraulisch, weer op het spoor terugzet. “We beschouwen ons als systeemhuis voor de spoor- en automobielindustrie, waarbij onze klanten op de complete dienstverlening voor productie en bewerking van wielen, assen en aandrijvingen kunnen terugvallen,” zegt directeur John O. Naumann. “Wij leveren daarvoor niet alleen de CNC draai- en bewerkingsmachines, maar zorgen van tevoren voor de nodige meetprocedures, leveren de juiste software voor het programmeren van de machines en stellen personeel beschikbaar, om zo snel en efficiënt mogelijk de nieuw opgestelde machines te gebruiken. Alles wat voor een probleemloze productie of bewerking van de wielstellen noodzakelijk is, brengen we op verzoek van de opdrachtgever mee.”

 

Mobiele onderhoudsmachine

Voor de reparatie van de wielstellen in het spoorwegverkeer bijvoorbeeld hoeven de voertuigen niet één keer de eigen onderhoudswerkplaats te verlaten. Want de nieuwste ontwikkeling bij de firma Hegenscheidt is de mobiele draaimachine MOBITURN2®, die op het onderhoudsspoor van het betreffende railvoertuig staat en zich met eigen aandrijving onder het railvoertuig in kwestie positioneert. “We laden onze Mobiturn op de vrachtwagen en rijden naar onze klant toe. Het personeel brengen we naar wens mee, om na de installatie direct van wal te kunnen steken,” verklaart de zoon van de oprichter van de firma prof.dr.ing Hans J. Naumann. “Dat vermindert de stilstandstijd  en zorgt voor meer efficiëntie. Tegenwoordig gebruikt onder andere de Londense metro ons mobiele systeem in continubedrijf.”

Inmiddels gebruiken de belangrijkste spoorwegmaatschappijen van de wereld en talloze automobielfabrikanten en -toeleveranciers de technische oplossingen van de firma Hegenscheidt MFD. Zo worden vanuit Erkelenz complete productietrajecten voor automotive-ondernemingen in de gehele wereld gepland: recent alleen al drie volautomatische wielstelreparatiewerkplaatsen voor de grote spoorwegonderneming Gorki Railway, Swertlowsk Railway en de West-Siberische Railway in Rusland. Maar ook in de automobielsector is Hegenscheidt thuis. Voor de tractorfabriek MTZ in Misk, Wit-Rusland plant en levert Hegenscheidt samen met Niles-Simmons een complete en  flexibele productielijn voor aandrijvingen en aandrijfassen van de Belarus-Traktoren, met in totaal 70 bewerkingsmachines, alsmede de complete meet- en controletechniek en de uitrusting voor de gereedschapvoorbereiding.

 

Thuis in de wereld

“Projecten van deze ordegrootte kunnen we alleen uitvoeren omdat we deel uitmaken van een ijzersterke groep, die behalve de spoorwegindustrie ook de motorvoertuigenmarkt, de lucht- en ruimtevaarttechniek, de machinebouw en de gereedschapindustrie bedienen kan,” verklaart dr.Winfried Büdenbender, die met John O. Naumann de leiding over de bedrijven bij Hegenscheidt heeft. De NSH-groep behoort tot de 50 grootste gereedschapmachinefabrikanten ter wereld met een groepsomzet in 2010 van 275 miljoen euro die is gerealiseerd door wereldwijd ruim 1200 medewerkers. In het Duitse Chemnitz heeft de onderneming haar hoofdvestiging en produceert aldaar CNC-draaimachines en -bewerkingscentra. Andere productievestigingen zijn in Erkelenz, in Albany, de hoofdstad van de Amerikaanse staat New York, in de Amerikaanse autometropool Detroit en in het Chinese Nanchang in de provincie Jiangxi. De rest van de wereld bedient NSH vanuit zijn handelskantoren in China, India, Mexico, Brazilië, Australië, Zuid-Afrika en Rusland. 

 

Thuis in de regio

Ondanks alle internationale activiteiten blijft Hegenscheidt als familieonderneming regionaal verankerd. Vier miljoen euro investeert de onderneming per jaar in de hoofdvestiging. Onlangs werden voor vijf miljoen euro twee nieuwe productiehallen aangebouwd. Zo wekt het geen verwondering dat de fabriek, in de directe nabijheid van het Erkelenzer station, om zijn verantwoordelijkheid bekendstaat en onder de vakmensen een goede reputatie geniet. De opleiding van de eigen opkomende generatie, bijvoorbeeld door deelname aan het duale opleidingssysteem samen met de Fachhochschule Aken, is voor de beide directeuren vanzelfsprekend. De medewerkers belonen de onderneming met een langjarige trouw aan het bedrijf. De oudste bedrijfsbetrokkene heeft op 1 april van dit jaar zijn vijftigjarig jubileum gevierd. “Een toewijding aan het bedrijf van 25 jaar en langer is bij ons normaal, omdat ze belangrijk voor alle betrokkenen is,” meent dr. Büdenbender. De medewerkers geeft het de zekerheid om hun verdere leven te plannen, en wij verzekeren ons daarmee van de vakkrachten die we nodig hebben om ons leiderschap op de markt door onze ervaring verder op peil te houden.”  Momenteel zoekt de onderneming medewerkers voor de software-programmering , om zijn kwaliteiten als systeemhuis voor spoorweg en auto verder uit te bouwen.

 
Hegenscheidt-MFD GmbH & Co.KG
Hegenscheidt Platz 41812 Erkelenz
Tel.: 02431/86-0
hegenscheidt.mfd@nshgroup.com
www.hegenscheidt-mfd.de
Voor de levering worden de meet- en bewerkingsmachines grondig geïnspecteerd
Al 25 jaar trouw aan Hegenscheidt : machinebediener Andreas Ruthman

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.