HBZ Trunnion 80

High perfomance frezen op 800 mm

Met de nieuwe machineserie HBZ Trunnion heeft Handtmann A-Punkt Automation zijn productportfolio uitgebreid met een drietal horizontale bewerkingscentra voor werkstukken die passen op een werktafel van respectievelijk 800 mm, 1200 mm en 1600 mm. Als eerste machine binnen deze serie van vijfassige bewerkingscentra presenteert Handtmann de HBZ Trunnion 80.

Indrukwekkend bij de HBZ Trunnion 80 is het hoge prestatievermogen, waarbij de machine ondanks zijn compacte bouw in staat is om forse krachten te absorberen. “Dankzij het ‘PowerCube’ frame, dat zorgt voor een intrinsiek stijve structuur bij een compacte constructie”, aldus Andreas Podiebrad, directeur van Handtmann A-Punkt Automation. “De machine beschikt daardoor zowel over een hoge productiviteit als betrouwbaarheid.”

HBZ_Trunnion_80_200719_realDSC_3393 B_small0807
"Dankzij het PowerCube frame behoort een compacte machineconstructie met een hoge intrinsieke stijfheid bij HBZ Trunnion 80 tot de mogelijkheden. De NC draai/zwenktafel heeft een diameter van 800 mm"

Het werkbereik van de HBZ Trunnion 80 bedraagt 850 mm x 850 mm x 700 mm (X x Y x Z). De NC draai/kanteltafel heeft een diameter van 800 mm en is geschikt voor werkstukgewichten tot 1200 kg. Het vijfassige bewerkingscentrum leent zich zowel voor de bewerking van constructiedelen binnen de automotive- en aerospacesector als voor een grote diversiteit aan componenten binnen de modellen- en matrijzenbouw, de machinebouw en de energiesector. De werktafel wordt tijdens de belading en ontlading horizontaal gepositioneerd en daarna voor de bewerking in verticale positie gekanteld. Het kantelbereik ligt tussen + 30º tot – 120º.

HBZ_Trunnion_80_200719_realDSC_3433 B_small1613
"Optimaal spanenmanagement, afgestemd op de horizontale bewerking met hoogwaardige spindels"

De HBZ Trunnion 80 biedt een grote flexibiliteit wat de keuze van de spindel betreft, afhankelijk van het materiaal en de aard van de bewerkingen die plaats moeten vinden. De machine is zodanig ontworpen dat zowel spindels geïnstalleerd kunnen worden die zijn toegesneden op de bewerking van aluminium als op de bewerking van staal en titaan. Ten opzichte van universele spindels heeft dat het voordeel dat gebruik kan worden gemaakt van optimale bewerkingsparameters, zonder dat naar een compromis gezocht hoeft te worden. Bij de bewerking van aluminium worden daarbij vooral spindels toegepast met een maximaal toerental van 30.000 min-1, met vermogens tot 81 kW en draaimomenten tot 38 Nm. Bij de bewerking van staal en titaan worden spindels ingezet met een toerental tot 18.000 min-1, vermogens tot 35 kW en draaimomenten tot 197 Nm. Dankzij het machineconcept kunnen dus in elke situatie de ideale bewerkingscondities worden gekozen, met als winstpunten een zo kort mogelijke cyclustijd en een productiviteit die soms wel tot 30 procent kan worden opgevoerd.

HBZ_Trunnion_80_20120731_07 (1)
"Verbeterd bewerkingsproces dankzij de horizontale bewerking van het product. Spanen en koelmiddel worden direct weggevoerd van het werkstuk en de reinigingsintensiteit door de machinebediener kan sterk omlaag"

De horizontale bewerking van het werkstuk biedt bij de inzet van deze krachtige spindels economische voordelen in combinatie met een hoge betrouwbaarheid van het proces. Spanen en koelmiddel vallen tijdens de bewerking vrij naar beneden en worden direct afgevoerd, zonder dat ze het bewerkingsproces kunnen verstoren. De gebruiker hoeft dus niet telkens tussentijds de werktafel te reinigen, terwijl de standtijd van de gereedschappen wordt verlengt en een betere oppervlaktekwaliteit wordt bereikt. Bij dat laatste speelt ook de hogere thermische stabiliteit een rol, doordat sprake is van geringere warmte-effecten op het werkstuk.

Of het nu gaat om de bewerking van aluminium, staal of titaan, de prestaties die de HBZ Trunnion 80 levert zijn bijzonder krachtig en dynamisch. Standaard bedragen de ijlsnelheden 45 m/s, bij versnellingen van 6 m/s2 (0,6 g), maar met het speciale dynamiekpakket kan dat worden opgevoerd tot respectievelijk 60 m/min en 10 m/s2 (1 g).

Om ook bij deze hoogdynamische bewerkingen op langere termijn een hoge nauwkeurigheid van de werkstukken te garanderen is de machine zeer stijf geconstrueerd, waarbij gebruik is gemaakt van FE-analyses. De stabiliteit wordt nog verder verhoogd door de dubbel gelagerde en aangedreven X-as met boven- en ondergeleiding, de werkstukonafhankelijke beweging van de lineaire assen, de directe wegmeetsystemen en de slijtagevrije directaandrijving van de A- en C-as. Ook de thermosymmetrische constructie van het frame draagt bij aan een hoge stijfheid van de machine en hoge nauwkeurigheden.

Dankzij de horizontale uitvoering is de HBZ Trunnion 80 bij uitstek geschikt voor volumeverspaning en de spanenafvoer is daarop afgestemd. Vrijkomende spanen worden direct met behulp van schraperband- en/of schroeftransporteurs uit de werkruimte verwijderd. De afvoerrichting van de spanentransporteurs kan daarbij vrij worden gekozen, afhankelijk van de specifieke situatie.

Pic_5_2 - Kopie
"De dubbel gelagerde en aangedreven zwenkas staat garant voor een hoge stabiliteit tijdens dynamische bewerkingen"

Ondanks zijn kleine formaat kan het bewerkingsproces op de HBZ Trunnion 80 perfect visueel worden gevolgd, zowel vanaf de voorzijde als van de zijkant. De werktafel kan eveneens vanaf de voorzijde (via de brede schuifdeur) als van boven worden beladen. Dat geldt ook wanneer de machine als automatische productiecel wordt gebruikt. Het gereedschappenmagazijn is eveneens optimaal toegankelijk. Standaard is de machine uitgerust met een kettingmagazijn met 40 posities, als optie hoort evenwel ook een kettingmagazijn met 60 posities en een matrixmagazijn tot vele honderden posities tot de mogelijkheden.

Kortom, de vijfassige horizontale bewerkingscentra van het type HBZ Trunnion bieden dankzij de NC draai/kanteltafel en hun dynamische freesprestaties de beste oplossingen binnen zijn werkgebied. Als extra optie kan de machine daarnaast ook nog worden uitgerust met een draaifunctie. Voor werkstukken in aluminium, staal en titaan tot diameters van 850 mm en een hoogte van 630 mm vormt de HBZ Trunnion 80 al met al de ideale bewerkingsoplossing. Met name voor sectoren als automotive, aerospace, machinebouw , de modellen- en matrijzenbouw en de energietechniek biedt de machine interessante mogelijkheden.

Door het grote internationale succes van andere machines uit de HBZ-serie (met name de HBZ CompactCell en de HBZ AeroCell) is Handtmann ervan overtuigd dat het horizontale bewerkingsprincipe ook bij deze kleinere formaten een grote toekomst heeft.

 

Overzicht technische gegevens HBZ Trunnion 80

Tafeldiameter (NC draai/zwenktafel) 800 mm
Vrije draairuimte 850 mm
Maximaal werkstukformaat Ø 850 mm x 630 mm hoogte
Werkbereik (X/Y/Z) 850/850/700 mm
IJlsnelheid (X/Y/Z) 45 m/min (dynamikpakket: 60 m/min)
Versnelling (X/Y/Z) 6 m/s² (dynamikpakket: 10 m/s²)
Zwenkbereik +30° / -120°
Snelheid kantelas A 35/min-1
Snelheid rotatieas C 35/min-1
Aandrijving rotatieas C torquemotoren
Maximale tafelbelasting 1200 kg
Totale gewicht 15 ton
Besturing Siemens 840 D SL, Heidenhain TNC640
Gereedschappenmagazijn HSH 63A Kettingmagazijn 40 posities (standaard)Kettingmagazijn 60 positiesMatrixmagazijn met vele honderden posities
Gegevens spindel  
Bij toerental van 18.000 min-1(S1/S6-waarden) 14/19 kW, 47/65 Nm19/25 kW, 72/95 Nm25/31 kW, 160/197 Nm25/25 kW, 86/130 Nm
Bij toerental van 30.000 min-1(S1/S6-waarden) 45/52 kW, 33/38 Nm63/81 kW, 31/38 Nm

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.