Alex Wals, bedrijfsleider bij Metaaldraaierij De Koning en Dekon. “We maken op onze afdeling CNC-langdraaiers onder andere onderdelen voor de medische sector, maar ook pneumatiek en hydrauliek onderdelen.”

Eerste Hanwha langdraaimachine voor De Koning

Alex Wals, bedrijfsleider bij Metaaldraaierij De Koning en Dekon. “We maken op onze afdeling CNC-langdraaiers onder andere onderdelen voor de medische sector, maar ook pneumatiek en hydrauliek onderdelen.”
"Alex Wals, bedrijfsleider bij Metaaldraaierij De Koning en Dekon. “We maken op onze afdeling CNC-langdraaiers
onder andere onderdelen voor de medische sector, maar ook pneumatiek en hydrauliek onderdelen.”"

Massaproductie? Het kan en gebeurt nog steeds in Nederland. Metaaldraaierij De Koning in Heerjansdam bewijst het samen met zusterbedrijf Dekon Metaalbewerking in Zierikzee. In totaal zo’n twintig medewerkers houden daar vele tientallen machines aan de praat, vaak stevig geautomatiseerd om zo veel mogelijk uren te maken. “Ons uitgangspunt is dat we allemaal acht uur per dag werken, maar dat de machines 24 uur per dag doordraaien”, aldus bedrijfsleider Alex Wals.

 

Metaaldraaierij De Koning is vooral actief in de fijnmechanische verspaning en beschikt daarvoor over een uitgebreid machinepark. Klanten kunnen hier terecht voor het draaien en frezen van grote series, maar ook van

middelgrote en kleine series. Zowel De Koning als Dekon werkt volgens een lean manufacturing concept. De klanten bevinden zich in diverse takken van de industrie, zoals de installatie, automotive, maritieme, medische, sanitaire en offshore industrie en de meet- en regeltechniek. Beide bedrijven hanteren een stevig investeringsprogramma om de marktpositie te behouden en te vergroten. Zo is er de afgelopen jaren onder meer

geïnvesteerd in niet minder dan zestien CNC-machines van het Zuid-Koreaanse merk Hyundai-Wia, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Dymato in Veenendaal. Al deze machines worden voornamelijk ingezet voor het onbemand vervaardigen van massaproducten op de CNC-draai- en de CNC-freesafdeling.

 

Langdraaiers

Deze Hanwha XD32 langdraaimachine beschikt over krachtige built-in motoren op zowel de hoofd- als de subspindel.
"Deze Hanwha XD32 langdraaimachine beschikt over krachtige
built-in motoren op zowel de hoofd- als de subspindel."

Daarnaast voert De Koning ook een investeringsplan uit voor de afdeling CNC langdraaiers. Deze telde tot voor kort twee machines, maar dat zullen er op termijn acht gaan worden. “Hierdoor ontstaat een link naar onze afdeling voor massaproductie, zodat we ook hier voor een bredere waaier van relaties producten kunnen verspanen”, legt Alex Wals uit.

 

Over de twee langdaaiers die er al stonden, waren Wals en zijn collega’s niet helemaal tevreden. Daarom zijn ze voor de uitbreiding van de afdeling op zoek gegaan naar een ander machinemerk. Ze zijn uitgekomen bij Hanwha. De eerste machine van deze Zuid-Koreaanse machinebouwer is deze maand geïnstalleerd.

Gekozen is voor een Hanwha XD32H, voor draaidiameters tot 32 mm. De machine is voorzien van aangedreven gereedschappen en een stafaanvoer met het oog op het seriewerk. De Koning zet deze machine met name in voor onderdelen voor de medische sector, maar ook voor pneumatiek en hydrauliek onderdelen. Deze worden vaak gemaakt in series van minimaal duizend stuks.

 

Nieuwe vertegenwoordiging

Hanwha is een nieuwe vertegenwoordiging van Dymato. De machine bij De Koning is de eerste die Dymato in Nederland heeft geleverd. De Koning heeft informatie ingewonnen bij referentie-adressen in Duitsland, waar al heel wat Hanwha’s staan. Ook Dymato is bij de Duitse importeur te rade gegaan, alvorens de vertegenwoordiging in Nederland op zich te nemen. “We hebben heel positieve berichten gekregen”, zegt Chris van der Velden van Dymato. “Het zijn goede machines met een interessante prijs/kwaliteit verhouding. We verwachten hiermee een mooie positie in de markt voor het langdraaien te kunnen opbouwen.”

Zes types

Dymato presenteerde Hanwha eind februari als een primeur op de Demoweek. Daar werd een XD32H gedemonstreerd. Deze beschikt net als de andere zes types binnen deze machinereeks, die samen een diameterreeks bestrijken van 12 mm tot 38 mm, over krachtige built-in motoren op zowel de hoofd- als de subspindel (hoofdspindel 5,5/7,5 kW, subspindel 2,2/5,5 kW). Het maximale toerental op de hoofdspil bedraagt 8.000 min -1, op de subspil 7.000 min -1. De maximale lengteslag (de Z-as) bedraagt voor beide spindels 320 mm. De hoofdspindel beschikt ook nog over een extra Y-as van 410 mm. De machine telt vijf gereedschapsledes,

met in totaal twintig al dan niet aangedreven gereedschappen. Dat maakt het mogelijk om in een enkele bewerkingscyclus een grote diversiteit aan axiale en radiale bewerkingen uit te voeren. Door de ruime opzet van de gereedschappen kunnen deze snel en eenvoudig worden omgewisseld en ingesteld. Het maakt korte netto bewerkingstijden mogelijk en maakt de machines geschikt voor zowel grote als kleine series.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.