Zware CNC-draaibank Hyundai-Wia vergroot kracht van Van Dijk-Inpijn

Bij Van Dijk-Inpijn, een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf dat hoogwaardige kwaliteitsproducten maakt en zich daarbij steeds meer richt op onderdelen voor de machinebouw en de offshore industrie, is onlangs een grote CNC-draaibank L700LMA van Hyundai-Wia geïnstalleerd. Deze is geleverd door Dymato uit Veenendaal.

De kracht van de toeleverancier in Arkel is dat men hele pakketten in eigen huis kan maken. Die kracht is onlangs verder vergroot door de komst van de grote CNC-draaibank van Hyundai-Wia.  De organisatie van Van Dijk-Inpijn bestaat uit vier businessunits: Engineering, Plaatbewerking, Verspaning en Geveltechniek. Hiermee richt het bedrijf zich op innovatieve producten en metaalbewerkingstechnieken. “We maken veel machinepakketten”, vertelt technisch directeur Dirk van Dijk. “Helemaal compleet, inclusief assen, plaatwerk en frames van zowel ferro als non-ferro materialen. Klanten kunnen deze pakketten in stukken bij ons inkopen en dan zelf assembleren. Het liefst produceren we die pakketten compleet in eigen huis.”

foto1
"De draaibank is sinds november operationeel en heeft sindsdien al flink wat draaiuren gemaakt."

Machine direct geleverd
Die wens was afgelopen najaar ook de aanleiding voor de investering in de nieuwe zware draaibank van Hyundai-Wia. Van Dijk-Inpijn kon een grote order binnenhalen met veel draai- en constructiewerk. Het draaiwerk was echter te zwaar voor de eigen capaciteit en zou uitbesteed moeten worden. Dat maakte de order een stuk minder aantrekkelijk; niet alleen uit kostenoverwegingen, maar ook vanwege het negatieve effect op de levertijden.
Dus ging de bedrijfsleiding op zoek naar een grote draaibank, bij voorkeur een die snel kon worden geleverd. Dymato kon de CNC-draaibank L700LMA direct leveren, omdat deze op voorraad stond in het magazijn in Duitsland. “We hoefden niet vier tot zes maanden op de machine te wachten”, aldus Van Dijk. “Dat gaf echt de doorslag.”
De snelle levering was een belangrijk aspect, maar daarnaast paste de nieuwe machine natuurlijk ook uitstekend bij Van Dijk-Inpijn. Van Dijk spreekt van een robuuste, kwalitatief goede machine met een mooie uitstraling. “En hij werkt ook opvallend stil”, zegt Jeroen Verheij, voorman van de afdeling Verspaning, die inmiddels een aantal maanden ervaring met de machine heeft.

Heavy duty CNC-draaimachine
De Hyundai-Wia L700LMA is een heavy duty CNC-draaimachine met een hoge bewerkingsnauwkeurigheid, hoge stijfheid en grote capaciteit, die geschikt is voor krachtig snijden en bewerken. Die eigenschappen zijn mede te danken aan het volgens de eindige-elementenmethode ontworpen frame met geïntegreerd bed met een helling van 45 graden. Het frame absorbeert vibraties en verzekert zo een stabiele bewerking.
De machine weegt 23.500 kilo, de maximale draaidiameter is 920 mm en maximale draailengte 3250 mm. Het toerental is 1500 rpm, het motorvermogen 45/37 kW en de ijlgang 12/12 m/min. De turret biedt ruimte aan 12 gereedschappen, waarbij alle posities geschikt zijn voor aangedreven gereedschappen. De bediening van de machine, voorzien van een Fanuc 31i besturing, is eenvoudig.

foto2
"Zwaarder draaiwerk voor de offshore en olie & gas sector is nu geen probleem meer voor Van Dijk-Inpijn."

Mooie aanvulling
De draaibank is sinds november operationeel en heeft sindsdien al flink wat draaiuren gemaakt. Van Dijk spreekt van ‘echt een mooie aanvulling op ons machinepark’. “Zwaarder freeswerk konden we al goed aan, maar onze draaicapaciteit was te licht voor de offshore en olie & gas sector. Dat is nu geen probleem meer.”
Van Dijk-Inpijn gebruikt de draaibank bijvoorbeeld voor de productie van afstandhouders (compleet met wielen, draai- en laswerk) voor IHC, die worden ingezet op installaties op zee die buizen tientallen meters diep de zeebodem in drijven. Ook de productie van behuizingen voor flowmeters van Krohne Altometer in Dordrecht gaat sinds de komst van de nieuwe draaibank veel efficiënter. Deze worden met allerlei kamers erin in één opspanning gedraaid en gefreesd uit RVS platen met een diameter van 600 mm.
Van Dijk: “We hebben geen eigen product, onze klanten zijn actief in een breed scala van sectoren en dus wil je een zo breed mogelijke machine. Die hebben we nu. Het is bovendien lekker dat je met deze machine niet meteen op het tandvlees loopt; we hebben nog een beetje over. We hebben nu ook veel meer mogelijkheden voor zowel bestaande als nieuwe klanten . De grote draailengte is perfect voor de productie van transportrollen, de grote draaidiameter voor dikkere platen die op de kop draaien. Dus als totaal bedrijf hebben we onze mogelijkheden om producten in eigen huis te maken verbreed. Dat is belangrijk om gehoor te kunnen geven aan de korte levertijden en hoge leverbetrouwbaarheid die onze klanten van ons gewend zijn.”

Foto bovenaan: De Hyundai-Wia L700LMA is een heavy duty CNC-draaimachine met een hoge bewerkingsnauwkeurigheid, hoge stijfheid en grote capaciteit, die geschikt is voor krachtig snijden en bewerken.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.