Draaimachine met Y-as tilt Knico opnieuw naar hoger niveau

Iets sneller dan gepland heeft Knico Metaalbewerking in Dinxperlo afgelopen zomer geïnvesteerd in een CNC-draaimachine met een Y-as. De komst van deze Hyundai-Kia SKT-210Y, geleverd door Dymato, had vooral te maken met de wens van een klant. Die ging liever niet naar een ander, omdat de prijs en de kwaliteit bij Knico prima waren, maar hij wilde wel dat de levertijd van zijn onderdelen omlaag ging.

En dat heeft Knico weten te realiseren door de investering in de machine met een Y-as. Want hierdoor kunnen de onderdelen van die bewuste klant – maar andere onderdelen natuurlijk ook – in één opspanning worden bewerkt. Ze hoeven niet langer te worden verhuisd van de draaibank naar de freesbank voor de volgende bewerking. Waar vroeger twee machines ingezet moesten worden voor één product, kunnen nu op deze machines twee producten naast elkaar worden geproduceerd Er wordt tijdwinst geboekt (minder omstellen en logistiek) en bovendien is de kans op fouten en beschadigingen afgenomen.

SKT210SY
"Hyundai-Kia SKT210Y draaimachine met Y-as"

De broers Toon, Theo en Gerrit Lettink, die samen Knico runnen, zijn dan ook zeer tevreden met hun nieuwste aanwinst. Er is eigenlijk maar één tegenvaller. “We hadden gedacht dat het hiermee allemaal wat rustiger zou worden, maar we hebben inmiddels dubbel zo veel werk”, lacht Theo Lettink. Broer Toon valt hem bij:

“We hebben hetzelfde gevoel als voor komst van de nieuwe machine: we kunnen het werk net niet aan. Eigenlijk zou er al weer een machine bij moeten komen.”

Niks crisis
Een luxe probleem dus. De zaken gaan uitstekend bij Knico. Crisis? Daar hebben ze in Dinxperlo, gelegen in de Achterhoek, bovenop de grens met Duitsland, niks van gemerkt. Er is werk genoeg voor de broers Lettink, die werken zonder personeel. Ze zien de machines als hun medewerkers en investeren daar dan ook voortdurend in. “We moeten het verdienen met gereedschappen en machines”, aldus Theo. “Niet met een luxe kantoor en mooie auto’s.”

Die visie was ook de belangrijkste reden waarom Knico in 1996 van start ging. Theo ergerde zich mateloos aan zijn werkgever, die wel geld uitgaf aan pracht en praal, maar niet aan fatsoenlijke boren, beitels en meetgereedschappen. Dat kan ik beter, dacht hij en samen met broer Gerrit ging hij fulltime aan de slag met hun eigen bedrijf Knico. Toon stak er aanvankelijk alleen al zijn vrije uren in, maar ook hij stapte al snel fulltime in het eigen bedrijf.

Nauwkeurig en complex
Knico, begonnen met een conventioneel draaibankje en een freesbankje, deed aanvankelijk veel constructiewerk. Maar al snel kwamen de vragen naar specifiek draaiwerk en dat werden er steeds meer. Knico speelde daar op in met gerichte investeringen, vooral in nauwkeurig en complex draaien. Zo is het bedrijf nu een gespecialiseerde toeleverancier van CNC draai- en freeswerk, dat vooral enkelstuks en kleine series levert. Series van 100 tot 150 stuks vormen de hoofdmoot van de opdrachten, een enkele keer wordt ook een serie van duizend stuks geproduceerd. “Grote series hoeven we niet. Daarin is zo veel concurrentie dat het echt gaat om de centen. In die vechtmarkt willen we niet verzeild raken.”

Het uitgangpunt van Knico is dat de onderdelen die ze leveren kwalitatief perfect zijn.. “Het product moet goed zijn, anders moet je het niet leveren”, zegt Theo. “Zo werken wij. Afkeur van de klant kennen we eigenlijk niet.” Deze werkopvatting is volgens de Lettinks een belangrijke reden dat de crisis hen niet heeft geraakt. Een andere reden hiervoor is dat ze voortdurend blijven investeren. “99 procent van ons werk is CNC. Dat kan ook niet anders, gezien de toenemende nauwkeurigheid en complexiteit van de onderdelen. We zouden 60 à 70 procent van ons werk niet kunnen maken als we niet hadden geïnvesteerd.”

Betrouwbaarheid
Het eerste CNC bewerkingscentrum dat jaren geleden bij Knico werd geïnstalleerd, was een Eagle. Bij die aankoop leerden de Lettinks Chris van der Velden van machineleverancier Dymato uit Veenendaal kennen. De Eagle deed precies wat Van der Velden had beloofd, het contact was prettig en de service prima. Toen er dan ook CNC draaibank bij moest komen, durfden ze bij Knico de investering in een twee-assige machine van het Zuid-Koreaanse fabrikaat Hyundai-Kia best aan. Dat was vier jaar geleden. Ook deze machine functioneerde uitstekend. Later volgde dan ook opnieuw een Hyundai-Kia met aangedreven gereedschappen en nu dan de machine met de Y-as. “Vooral de stabiliteit en de nauwkeurigheid zijn de sterke punten van Hyundai-Kia”, aldus Theo Lettink. “De producten die er af komen zijn vanaf het eerste exemplaar goed aan de maat en supernauwkeurig.” Chris van der Velden van Dymato voegt daar nog graag een aspect aan toe:

“De betrouwbaarheid. 98% van onze klanten die in de afgelopen 5 jaar een Hyundai-Kia hebben aangeschaft, hebben er inmiddels een tweede of een derde machine bijgekocht. Eén klant heeft er inmiddels zelfs 15 stuks staan.”

Knico doet draai- en freeswerk voor alle industrieën, maar is vooral succesvol in de fietsenindustrie met de productie van onderdelen voor bijzondere fietsen zoals ligfietsen en rijwielen voor gehandicapten. Dankzij de investeringen kan de toeleverancier meegroeien met de klanten. De Lettinks zijn nog steeds met hun drieën, maar ze hebben ook een klant die inmiddels is gegroeid van vijftien naar zeventig man personeel. Die stelt nu andere eisen qua aantallen, complexiteit en nauwkeurigheid. “Wij zijn echter nog steeds zijn hoofdleverancier qua draaidelen”, zegt Toon. “Omdat we precies weten waar de problemen bij zijn onderdelen kunnen zitten en meedenken in oplossingen. Maar vooral omdat we zelf qua mogelijkheden ook enorm zijn gegroeid.”

Op de foto bovenaan: V.l.n.r. Toon Lettink, Chris van der Velden en Gerrit Lettink poseren bij de CNC-draaimachine SKT210Y. Dit is al de derde machine van Hyundai-Kia bij Knico.

www.knico.nl

Opvolger SKT-210Y

Dymato zal op de METAVAK een draaimachine type SKT-2100SY van Hyundai-Kia demonstreren. Dit is de opvolger van de CNC draaimachine die bij Knico is geplaatst. Deze nieuwste versie heeft naast aangedreven gereedschappen en een Y-as ook een subspindel.

Chris van der Velden legt kort enkele vernieuwingen op de SKT-2100SY uit:

“Op de SKT-2100SY wordt een nog hogere stabiliteit en nauwkeurigheid verkregen door een dubbele wig constructie van de Y-as. Er is een nieuwe gereedschaprevolver ontwikkelt door Hyundai-Kia met een zogenaamde BMT-65 opname in plaats van een VDI-40 opname. De verspaningscapaciteit is eveneens toegenomen.

Zo heeft de SKT-2100SY 50% meer koppel aan het aangedreven gereedschap. Het motorvermogen van de servomotoren aan alle assen is met 33% toegenomen en het motorvermogen van de overnamespindel is zelfs met meer dan 200% toegenomen.”

 

Van der Velden is optimistisch over de nabije toekomst. “ Sinds juni 2010 is er bij ons een sterke toename in de verkoop van machines en met Hyundai-Kia kunnen we snel inspelen op deze toenemende vraag”.

Dymato is met het Zuid-Koreaanse merk Hyundai-Kia inmiddels 5 jaar actief op de Nederlandse markt. Gesteund door de fabrikant (die in Hamburg zo’n 200 machines op voorraad heeft staan) en in Raunheim(vlakbij Frankfurt) over een servicecentrum beschikt en een Europese onderdelenvoorraad aanhoudt van 3,5 miljoen dollar) groeit geleidelijk aan het marktaandeel, waarbij Dymato vooral opbokst tegen de Japanse en Duitse machines, die van oudsher staan voor kwaliteit. “Dat lukt heel goed ”, aldus Van der Velden. “Je hebt tijd nodig om een positie te verwerven. De markt moet je leren kennen en vertrouwen krijgen.”

Dymato legt daarbij vooral het accent op de prijs-kwaliteitverhouding. Van der Velden: “Die is bij Hyundai-Kia uitstekend, net zoals bij Knico. We voelen ons zeer betrokken bij bedrijven als Knico. Toon, Theo en Gerrit Lettink zijn goed bezig. “Ze investeren gericht en verstandig in hun bedrijf. Wij willen dat onze machines er toe bijdragen dat het hen goed gaat.”

SKT2100SY
"De draaimachine SKT2100SY van Hyundai-Kia heeft naast aangedreven gereedschappen en een Y-as ook een subspindel."

 

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.