De Haan Special Equipment
METAAL MAGAZINE - OKTOBER 2011

 

Grote producten vragen om grote en stabiele machines

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
"GURUTZPE – GL1600"

Bij De Haan Special Equipment in Stadskanaal voert het grote en zware draai- en freeswerk de boventoon. “Onderblokken en takelblokken voor mobiele kranen, aangevuld met aanverwante zaken voor de off-shore die te maken hebben met heffen en hijsen”, zo vat technisch directeur Henny Meijering het productassortiment in één zin samen. Het is een bijzonder marktsegment waar stabiliteit en betrouwbaarheid zwaar wegen en dat was voor het bedrijf reden om eind 2011 te investeren in een A1600 draaimachine van Gurutzpe. Dit machinetype is inmiddels omgedoopt in GL16.

De kranen waarvoor De Haan Special Equipment de onderblokken vervaardigd worden onder meer ingezet in havens, op schepen en binnen de industrie. Ook in dit marktsegment van heffen en hijsen is sprake van een trend naar steeds grotere formaten en tonnages. Het grootste takelblok dat door is vervaardigd heeft een hijscapaciteit van 3.000 ton, het blok zelf weegt in dit geval al 111.000 kg.

Met de GL16 draaimachine van Gurutzpe speelt De Haan Special Equipment in op de vraag naar steeds grotere elementen vanuit de hijskraanindustrie. En op de hoge eisen aan betrouwbaarheid die hier worden gesteld. Naast de machinedimensies en de bewerkingsmogelijkheden is de stabiliteit en nauwkeurigheid van de GL16 voor Meijering dan ook van doorslaggevend belang. Bij de GL16 bedraagt de maximale diameter 1600 mm (1300 mm boven het bed) en de afstand tussen de centers 5.000 mm. De machine wordt met name ingezet voor de vervaardiging van de haken voor hijsblokken uit massief materiaal. 

Double pignon rack

 

Foto De Haan - bewerking - DSC_0047
"DE HAAN – GL1600"

De GL16 bij De Haan Special Equipment is net als de andere draaimachines uit deze serie uitgerust met Y-as en met aangedreven gereedschappen. Dat maakt het mogelijk om ook complexere producten in één arbeidsgang over de volle lengte te bewerken. Bij dit machinetype wordt gebruik gemaakt van een robuuste tandheugelaandrijving met dubbel ronsel (‘double pignon rack’). Bij grotere lengtes biedt dat een hogere nauwkeurigheid dan een kogelomloopspil (waar doorbuiging optreedt), terwijl door de dubbele uitvoering van het ronsel een spelingsvrije beweging is gegarandeerd. De machines zijn uitgevoerd in vlakbedconstructie, in de vorm van een stijf monoblok. Met name bij grote en zware producten biedt dat de hoogste stabiliteit. Bij de GL16 bedraagt de maximale belasting van het bed 18 ton. 

De Haan - werkstuk DSC_6996
"DE HAAN – Werkstuk"

De aandrijving van de hoofdspil vindt plaats met behulp van geharde en geslepen helicoïdale tandwielen. In het geval van de GL16 bij De Haan Special Equipment heeft de hoofdspil een vermogen van 65 kW en een fors koppel van 18.600 Nm. De machine combineert daarmee een hoge nauwkeurigheid met een grote verspaningscapaciteit. Het maximale toerental van de hoofdspil bedraagt 800 rpm. Nog enkele bijzonderheden: de smering van hoofdspil en lineaire geleidingen wordt automatisch geregeld via de machinebesturing en de besturingsconsole kan over de hele lengte van de machine worden verplaatst.

Bij De Haan Special Equipment is de keuze voor de GL16 draaimachine mede ingegeven door de goede ervaringen met een oudere machine van Gurutzpe, die inmiddels maar liefst 24 jaar onafgebroken dienst doet. Meijering is nog altijd dermate enthousiast over de degelijkheid en stabiliteit van deze machine, dat het voor hem vast stond dat een machine van deze Spaanse fabrikant zeker in aanmerking kwam. Ook de GL16, die inmiddels ruim twee jaar in gebruik is voldoet volledig aan de verwachtingen.

Meijering spreekt van “een heel betrouwbare machine, die een grote verspaningscapaciteit koppelt aan een hoge stabiliteit en nauwkeurigheid.”

 

 

De Haan Special Equipment: de beste in de wereld zijn

Foto De Haan - bewerking DSC_0046
"DE HAAN – bewerking"

De onderblokken en aanverwante producten worden door De Haan Special Equipment als eigen product ontworpen en op de markt gebracht. Tot die aanverwante producten behoren ook verankeringssystemen (ofwel staaldraadeindverbindingen) waarmee booreilanden, loopbruggen en stadionconstructies worden verankerd. Alle kritische en complexe onderdelen worden in eigen huis geproduceerd, standaarddelen en het seriematige plaatsnijwerk wordt ingekocht. Op lasgebied beschikt De Haan Special Equipment over het ‘Gross Eichnungsnachweis’ als kwaliteitsborg en eigen testfaciliteiten staan garant voor de kwaliteit van de afgeleverde producten.

De klantenkring bestaat uit een select internationaal gezelschap van kranenbouwers, waarbij alle grote namen de revue passeren. Van de omzet wordt dan ook 95 procent bereikt via export, met een sterk accent op Duitsland omdat met name daar een aantal van de ‘grote jongens’ op het gebied van kranenbouw zitten.

“We willen de beste in de wereld zijn”, zo verwoordt Meijering de ambitie van De Haan Special Equipment. “Niet zozeer in omvang, maar wel in die zin dat klanten bij hef- en hijsproblemen meteen aan ons denken. Daar zitten we niet ver meer vanaf.” Voor meer informatie zie www.dehaan-se.com.

Gurutzpe: van 4 m tot 25 m binnen 20 µm

DSC_6109
"DE HAAN SPECIAL EQUIPMENT, Stadskanaal"

Het programma van draaimachines van Gurutzpe telt diverse uitvoeringen, variërend van een draaidiameter van 1.000 mm tot 4.000 mm boven het bed en met een lengte die oploopt van 4 m tot 25 m tussen de centers. Het productgewicht loopt daarbij op van 5 ton tot 130 ton. Bij de grootste uitvoeringen (die onder de typeaanduiding GLH op de markt worden gebracht) is daarbij sprake van een open constructie. Zelfs bij de grootste machine wordt een positioneernauwkeurigheid gegarandeerd binnen 20 µ m. Wat de besturing betreft kan worden gekozen voor software van Fagor, Siemens of Fanuc.

Naast de uitvoering met tandheugelbanen wordt onder de typeaanduiding GLX ook een variant geleverd met een viervoudige prismageleiding, bestaande uit omgekeerde en geharde V-banen. Deze machines (de GLX13 en GLX16) komen vooral tot hun recht in situaties waar nog hogere nauwkeurigheden worden gevraagd.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.