Grote producten vragen om grote en stabiele machines

Een jaar geleden heeft De Haan Special Equipment in Stadskanaal geïnvesteerd in een grote SKT700 LM draaimachine van Hyundai-Kia. Het bedrijf speelt daarmee in op de vraag naar steeds grotere elementen vanuit de hijskraanindustrie.

 

“Onderblokken en takelblokken voor mobiele kranen, aangevuld met aanverwante zaken voor de off-shore die te maken hebben met heffen en hijsen”

zo vat technisch directeur Henny Meijering het productassortiment van De Haan Special Equipment in één zin samen. De kranen worden onder meer ingezet in havens, op schepen en binnen de industrie.

Ook in dit marktsegment van heffen en hijsen is sprake van een trend naar steeds grotere formaten en tonnages. Afgelopen jaar nog heeft De Haan SE het tot nu toe grootste takelblok ter wereld vervaardigd, met een hijscapaciteit van 3.000 ton. Het blok zelf weegt al 111.000 kg. Het is duidelijk dat het bij De Haan dus voornamelijk draait om het grote en zware werk. Dat weerspiegelt zich in de samenstelling van het machinepark, waar grote draai- en freesmachines de boventoon voeren.

L700LMA
"De nieuwe L700LMA van Hyundai-Wia."

Extra C-as
Zo is een jaar geleden een grote SKT700 LM draaimachine van de Zuid-Koreaanse machinebouwer Hyundai-Kia aangeschaft, in ons land vertegenwoordigd door Dymato in Veenendaal. Niet het aantal bestuurbare assen maakt hier indruk, maar met name de productformaten die bewerkt kunnen worden. Op de machine kunnen producten tot een diameter van 1.000 mm en een lengte van 3.250 mm worden bewerkt. De hoofdspil heeft een vermogen van 45 kW, bij een maximaal toerental van 1500 min-1. De SKT700 LM is uitgerust met een turret met twaalf posities voor (aangedreven) gereedschappen met een stabiele BMT85 opname.

 

foto 2
"Een grote dubbelhaak in bewerking op de SKT700 LM (foto: De Haan)"

De SKT700 LM beschikt over twee lineaire assen (X en Z), aangevuld met een extra C-as (de M in de typeaanduiding) met een indexering van 0,001º.Dankzij die C-as en de aangedreven gereedschappen kunnen ook aanvullende boorbewerkingen worden uitgevoerd. De aangedreven gereedschappen hebben een vermogen van 11 kW, het maximale toerental bedraagt 3.000 min-1.
Meijering noemt verder de schuinbeduitvoering van de SKT700 LM een belangrijk voordeel. De klauwplaat zit dankzij deze constructie voor in de machine en is eenvoudig te benaderen.

Betrouwbaar
Naast de machinedimensies en de bewerkingsmogelijkheden is de stabiliteit en betrouwbaarheid van de machine voor Meijering eveneens van doorslaggevend belang. Op dat punt hebben de positieve ervaringen met een wat kleinere SKT28 draaimachine van Hyundai Kia een belangrijke rol gespeeld. “Die machine is inmiddels zo’n vier jaar in bedrijf en bevalt uitermate goed, zowel qua productiviteit als betrouwbaarheid. De machine heeft al die jaren vrijwel storingsvrij gedraaid.”

Die degelijkheid heeft de SKT700 LM, naast de zware uitvoering, onder meer te danken aan de stabiele blokgeleidingen voor de x- en z-as. Zo worden bij De Haan SE bijvoorbeeld in één boring gaten aangebracht met een diameter van 180 mm (met vast gereedschap in dit geval). Dat betekent heel veel spanen per tijdseenheid en een hoge belasting van de machine. Vanwege zijn ruime bewerkingsmogelijkheden en zijn stabiliteit wordt de SKT700 LM vooral ingezet voor draaibewerkingen aan grote assen, haken en moeren

Foto bovenaan: De SKT700 LM in zijn volle omvang in bedrijf bij De Haan Special Equipment (foto: Jan Oonk).

 

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.