Eijkelkamp automatiseert om als bedrijf vooruit te komen
Solutions magazine, uitgave september 2018

Twee unieke werkstukuitneeminstallaties vormen het sluitstuk van de automatisering van twee CNC-draaicentra bij Royal Eijkelkamp. Automatisering levert niet alleen extra productiecapaciteit op. De geautomatiseerde machines zorgen ook voor een nieuwe standaard waarbinnen nieuwe producten ontworpen worden.

"De beide Hyundai Wia draaicentra zijn uitgerust met 2 revolvers, 2 spindels, Y-as en stafaanvoer."

Royal Eijkelkamp uit Giesbeek is als het om bodem- en wateronderzoek gaat een wereldspeler. De helft van de omzet haalt het familiebedrijf (150 medewerkers) uit de export buiten de Benelux. Ingenieursbureaus, overheden en de veldwerkbedrijven gebruiken de producten uit Giesbeek overal ter wereld. Van de robuuste handbediende grondboren tot en met geavanceerde sonische boormachines die tot 250 meter diep de bodem rondom de boorbuis vloeibaar maken door hoogfrequente trillingen. En van monitoringsystemen voor waterkwaliteit tot apparatuur waarmee naar mineralen in de bevroren bodem van de Russische steppen gezocht wordt. Het familiebedrijf produceert de meeste onderdelen zelf, in de fabriek in Giesbeek. “Dat is een bewuste keuze van de familie. Royal Eijkelkamp is een Nederlands maakbedrijf, waar we trots op zijn. En dat willen we zo houden”, zegt Rob Janssen, Manager Operations.

"Bij het uitladen duwt het product in de hoofdspindel het tweede product door de subspil naar buiten, naar de door Dymato ontwikkelde werkstukuitneem- installatie."

1000 verschillende componenten

De machining afdeling speelt een belangrijke rol. Hier worden de meer dan 1000 verschillende componenten voor de 650 unieke artikelen verspaand. Uit staal, rvs, kunststof. Van eenvoudige draaidelen tot complexe componenten voor de sonische boorkoppen. Rob Janssen schat dat van de 1000 verschillende componenten de helft repeat orders zijn; de rest wordt incidenteel verspaand, enkelstuks of prototypes. Omdat reactietijd belangrijk is, investeert Royal Eijkelkamp sinds kort in zoveel mogelijk generieke CNC-machines, die flexibel omgesteld kunnen worden. “Toen we twee jaar geleden twee draaibanken moesten vervangen, zijn we op zoek gegaan naar generieke capaciteit.” Uiteindelijk is gekozen voor twee CNC-draaicentra van Hyundai-Wia. Dymato heeft de LM1800TTSY en de LM2500TTSY geleverd. Beide machines zijn voorzien van 2 revolvers, 2 spindels, Y-as en stafaanvoer. 

"Het volledig afgewerkte product rolt vanuit de uitneemunit in een opvangbak."

“De prijs-kwaliteit verhouding van de machines en de leverancier die er achterstaat hebben de doorslag gegeven. Het totaalplaatje klopte”, zegt Rob Janssen. Een belangrijk onderdeel van dit totaalplaatje zijn de werkstukuitneeminstallaties.

Onbemand producten uitnemen

Royal Eijkelkamp wil onbemand series van verschillende producten achter elkaar kunnen draaien. Deze producten variëren in lengte van 30 tot 100 centimeter. Een aantal moet absoluut krasvrij uit de machine komen. Door deze laatste eis viel de optie om met een spantang de producten na de tweede bewerking uit de subspil te nemen af. Dymato heeft hiervoor twee unieke oplossingen ontwikkeld.

Bij de grote LM2500TTSY wordt het afgewerkte product door het nieuwe product uit de tegenspindel gedrukt, in een buis die niet met de spindel meedraait. In deze buis is een uitsparing gemaakt. Door de buis te draaien, rolt het product eruit. De oplossing bij de LM1800TTSY ziet er iets anders uit. Ook hier duwt het nieuwe product dat nog in de hoofdspindel opgespannen is het andere product uit de tegenspindel. Een mechanische oplossing zorgt er daarna voor dat het product in een opvangbak rolt. Met deze werkstukuitneeminstallaties kan men willekeurige lengtes onbemand draaien en zonder dat een spantang ze klemt – en dus beschadigt – uitnemen. Emiel Derks, teamleider van de verspaningsafdeling: “Dankzij de overnamespil van de beide Hyundai Wia machines kunnen we 90% van de producten volledig afwerken in de machine. Als het mag, valt het product uit de overnamespil in de bak. Producten die niet beschadigd mogen worden, nemen we geautomatiseerd aan de achterzijde van de machine uit.”  

30% meer machineuren

De investering heeft voor fors meer capaciteit gezorgd. “Met de beide Hyundai-Wia machines en deze automatisering, hebben we afgelopen jaar 30% meer uren gedraaid”, zegt Rob Janssen. “En de kwaliteit is beter”, voegt Emiel Derks er nog aan toe. Beiden denken dat er nog rek in zit, omdat de planning van onbemande machines ook een proces is waar nog winst te behalen valt. Afgelopen zomer hebben ze dag en nacht onbemand gedraaid. Emiel Derks: “In de vakantie hebben we op de machines onbemand een buffer geproduceerd. Hierdoor hebben de medewerkers die niet met vakantie waren aan de andere machines kunnen werken.” De nauwkeurigheid van de Hyundai Wia draaibanken blijft ook dan goed. Dat komt mede door de koeling van het koelsmeermiddel, waarmee voorkomen wordt dat de opwarming van de emulsie invloed heeft op de maatnauwkeurigheid. Ook de gekoelde built-in spindelmotor van de beide machines zorgt voor een constante nauwkeurigheid.

Focus verschuift

Voor Royal Eijkelkamp is dit de eerste stap om in de toekomst meer onbemand te verspanen. “Dat dwingt ons anders naar het proces te kijken”, zegt Emiel Derks. “De focus verschuift van 100% cyclustijd naar een betrouwbaar proces.” De stabiliteit van de beide draaicentra van Hyundai-Wia zorgt voor een goede basis onder dat stabiele proces. Deze stabiliteit uit zich ook in de standtijd van gereedschappen, bij onbemand draaien niet onbelangrijk. “We draaien nu bijna 300 producten zonder plaatwissel.” Doordat Dymato ook de laatste stap in het verspanend proces, het uitnemen van het product, heeft geautomatiseerd, krijgt de verspaningsafdeling eveneens ruimte om met procesverbeteringen aan de slag te gaan en samen met R&D de maakbaarheid van producten te verbeteren. Rob Janssen toont een voorbeeld van een modembehuizing, die de engineers wilden spuitgieten. “Wij hebben aangetoond dat verspanen goedkoper is, op zijn minst niet duurder. En je bent flexibeler omdat wij een ontwerpwijziging makkelijk kunnen doorvoeren.” Hierdoor kan de Machining-afdeling met haar kennis meerwaarde leveren. “Automatiseren doen we niet om te automatiseren, maar om als bedrijf vooruit te komen”, aldus Rob Janssen.

 

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.