LV450RM de ‘supercompacte’ draaibank van Hyundai Wia
TECHNISHOW MAGAZINE - 2014

Geschikt voor zwaar verspanen, harddraaien en bewerking van exotische materialen

Dymato presenteert ‘supercompacte’ draaibank van Hyundai Wia

De Veenendaalse importeur Dymato stelt een bijzondere machine voor: de verticale draaibank LV450RM van Hyundai Wia. De zeer stabiele, compacte constructie en de thermische stabiliteit maken de machine geschikt voor zwaar verspaningswerk, de bewerking van exotische materialen en het harddraaien van producten waarbij het aankomt op nauwkeurigheid. Ook laat de LV450RM zich goed combineren met een robot tot een productiecel die 24/7 kan worden ingezet. De noviteit past in het streven van de Zuid-Koreaanse fabrikant om tot de wereldtop te behoren, in termen van omzet een aantallen, maar ook van kwaliteit en innovatie.

Door z’n zeer compacte, rechthoekige vorm doet het nieuwe verticale draaicentrum LV450RM van Hyundai Wia eerder denken aan een groot formaat koffieautomaat met een bedieningspaneel voor zeer kieskeurige consumenten dan aan een bewerkingsmachine. Deze Nederlandse primeur is een zeer stabiel geconstrueerde machine voor nauwkeurige bewerkingen onder zware condities aan onderdelen met een diameter en een lengte tot 465 mm.

 

Een paar zaken vallen op aan deze machine.

De vaste kolom en het zwaar geconstrueerde frame staan borg voor een uitstekende demping van trillingen. De symmetrische opbouw verleent de machine een hoge thermische stabiliteit. Deze eigenschappen in combinatie met het innovatieve ontwerp van de spindellagering resulteren in twee voordelen: de mogelijkheid om de machine in te zetten voor het harddraaien van precisieproducten – denk aan het uitdraaien van boringen in geharde tandwielen – en een lange levensduur met behoud van nauwkeurigheid. Daarnaast staan het vermogen (22 kW bij een inschakelduur van 30 min, 18,5 kW bij continu draaien) en het maximale koppel van 730 Nm garant voor een hoge verspaningscapaciteit, een eigenschap die tot haar recht komt bij bijvoorbeeld het volumeverspanen van loopwielen, kabelschijven van hefwerktuigen e.d. In principe kunnen alle werkstukken waarvoor geen center nodig is op een verticale draaibank worden bewerkt.

De draaimachine is voorzien van een revolver met twaalf posities voor aangedreven gereedschappen en BMT65 opname die optioneel leverbaar is met 70 bar koelvloeistoftoevoer naar de snijplaat voor het efficiënt verspanen van exotische materialen zoals HRSA, duplex roestvaststaalsoorten, titanium 5553, Hastelloy en Inconel. Stuk voor stuk materialen die niet bepaald bekend staan vanwege hun gemakkelijke verspaanbaarheid.

De nieuwste loot aan de Hyundai Wia stam leent zich goed voor automatisering van de werkstukbelading. In combinatie met een robot of portaallader ontstaat de mogelijkheid om werkstukken automatisch te laden via de zijkant of van bovenaf. Daarbij blijft de bewerkingsruimte voor de bediener te allen tijde goed toegankelijk, zodat deze de machine aan de voorzijde kan beladen en eenvoudig is in te stellen. Bij een horizontale draaibank gaat de belading met een robot altijd ten koste van de toegankelijkheid van de machineruimte voor de bediener.

Bij automatische productie is een goede spanenhuishouding van groot belang. Door de langdurige manloze productie – en zeker bij een machine als de LV450RM die zich kenmerkt door een groot verspanend vermogen – is het zaak dat de spanen zich niet ophopen in de bewerkingsruimte. Daarom is aan de spanenbeheersing de nodige aandacht besteed.

 

De LV450RM is een bij uitstek compacte machine.

De verticale positie van de hoofdspil resulteert in een relatief gering beslag op het vloeroppervlak: 1550 x 2000 mm; ook gecombineerd met een robot neemt de machine veel minder ruimte in dan bij een horizontale draaibank voor werkstukken van soortgelijke afmetingen.

Met een productie van 800 tot 1000 machines per maand en een omzet die in 2011 een bedrag van ca. € 4 miljard beliep, behoort Hyundai Wia tot de belangrijke spelers op het wereldtoneel van de metaalbewerking. Maar de ambities reiken verder: op termijn wil de grootste Koreaanse fabrikant van gereedschapmachines tot de wereldtop behoren. En dan gaat het niet alleen om aantallen geleverde machines, maar ook om de kwaliteit daarvan. 

Daarom is enkele jaren geleden een strategie ontwikkeld op basis van marketing, dienstverlening en een veelzijdig, compleet machineprogramma. Hyundai Wia zal zich de komende jaren nadrukkelijker op de diverse markten profileren. De Europese service-organisatie zal verder worden uitgebouwd en er zal zwaar worden ingezet op innovatie en productontwikkeling. Voorlopige resultaten van dit laatste zijn het nieuwe, moderne design van de machines en de uitbreiding van met name het high tech machinesegment.

Alle bestaande modellen uit het programma hebben een redesign ondergaan, met o.a. een nieuwe kleurstelling en vooral veel aandacht voor de duurzaamheidsaspecten, zoals de automatische uitschakelfunctie. Ook streeft Hyundai Wia ernaar de machines zo compact mogelijk uit te voeren. De verticale draaibank LV450RM vormt hiervan een aansprekend voorbeeld.

.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.