Met de klant mee innoveren

Als buitenstaander zou je een leverancier van metaalbewerkingsmachines niet direct aanmerken als een koploper op het gebied van innovaties. Er gaat echter een wereld voor je open wanneer je praat met Theo Coffeng, die met zijn vrouw Ingrid het bedrijf Dymato in Veenendaal leidt. Sterker nog, zij zijn genomineerd als Ondernemer van het Jaar van de gemeente Veenendaal in de categorie MKB & Detailhandel.

Wanneer je wat langer stilstaat bij metaalbewerking, realiseer je je dat dit proces in een grote verscheidenheid aan branches zijn toepassing vindt. Het hoeft dus geen verbazing te wekken dat Nederland twintig leveranciers op dit gebied telt, waarvan Dymato in Veenendaal tot de zes grootste en bovendien tot de meest innovatieve behoort. Theo en Ingrid Coffeng, beiden van oorsprong al afkomstig uit deze branche, richtten het bedrijf in 2004 op. “We leggen ons toe op levering en onderhoud van verspanende metaalbewerkingsmachines, CNC- oftewel computergestuurd,” vertelt Theo Coffeng. “Dan praat je over een freesmachine, met als kenmerk dat het gereedschap roteert, of een draaibank, waarbij het werkstuk roteert. Daarnaast leveren we draad- en zinkvonkmachines, die via elektrische ontladingen – de vonken – materiaal verwijderen, om daarmee de gewenste eindvorm te bereiken. Ze kunnen elk elektrisch geleidend materiaal snijden, zelfs diamant.” 

Vierkante wielen

Om een en ander wat tastbaarder te maken noemt Theo Coffeng enkele voorbeelden uit het volgens hem enorm brede toepassingsgebied. “Iedereen kent wel het verschijnsel van ‘vierkante’ wielen bij treinen: er komen dan platte kanten op, doordat ze doorglijden over natte bladeren in de herfst. Zo’n trein gaat ’s nachts de remise in, waar zich in een kelder onder de rails een draaibank bevindt. Die haalt één à twee millimeter van de wielen af, om ze weer rond te maken. Dit proces kan later weer plaatsvinden, zolang de diameter maar binnen de gestelde normen valt. Voor de medische sector leveren we hoognauwkeurige freesmachines om kronen, bruggen en implantaten te vervaardigen. In die branche zet de digitalisering steeds verder door. Tandartsen zullen één voor één overschakelen op het inscannen van je tanden, in plaats van dat je in een brok kunststof moet bijten om de vorm te bepalen. Ook de luchtvaartindustrie behoort tot onze klantenkring. De romp van een vliegtuig, die extreem licht en tegelijkertijd supersterk moet zijn, behelst een structuur van aluminium segmenten, die op onze machines gefreesd worden. In Nederland staat er zelfs één van ons die profielen tot
een lengte van 37 meter kan verwerken. Onze grootste afnemer vormt echter de autobranche. Motor- en wielophangingsdelen, naven, lichtmetalen wielen, remschijven en -klauwen moeten allemaal gedraaid en gefreesd worden.”

Internationaal adviescomité

Dymato verkoopt hoofdzakelijk in Nederland, maar bij grote klanten komen de machines ook terecht op vestigingen in het buitenland. Theo Coffeng: “We leveren met name aan de hightech-sector. Dan praat je over systemen met een extreem hoge nauwkeurigheid, bijvoorbeeld voor chipfabrikant
ASML.” Inkopen doet Dymato uitsluitend bij gerenommeerde spelers, zoals de Koreaanse grootmacht Hyundai WIA en de Japanse mogul Mitsubishi Electric, maar ook een aantal Duitse fabrikanten. “Die hebben wereldwijd een zeer grote naam in hun vakgebied verworven. We doen zaken met zes leveranciers. Met hun innovaties en onze knowhow over productietechnologie slagen we erin onze klanten de meest efficiënte productieoplossingen te bieden. Voordeel bij deze fabrikanten is niet alleen de hoge kwaliteitsstandaard, maar ook de sterke ondersteuning; de Aziatische merken beschikken daartoe over vestigingen in Duitsland. Theo Coffeng vertelt dat hij zitting heeft in een internationaal adviescomité dat Hyundai WIA informeert over de trends in de markt en de wijze waarop het concern daarop kan inspelen. “Ik reis dus wel eens naar Korea, al vinden die meetings op diverse plekken in de wereld plaats.”

Demoweek

De continue drang naar innovatie en het daarmee actief bijdragen aan het verbeteren van productieprocessen bij klanten vormt een elementaire factor in de nominatie van het echtpaar Coffeng voor de titel ‘Ondernemer van het Jaar 2016’ in de categorie MKB & Detailhandel, gekoppeld aan het Business Event Veenendaal. “In de ‘maakindustrie’ staat of valt alles met innovatie,” stelt Theo Coffeng. “Wij zien voor onszelf als leverancier een belangrijke taak liggen in het zodanig adviseren van onze afnemers, dat zij door gebruik te maken van de juiste machines hun bedrijfsprocessen nóg efficiënter kunnen inrichten. Daarbij zetten we in op flexibele systemen, die de klant in staat stellen snel en adequaat op actuele veranderingen in te
spelen. In aanvulling daarop vervaardigen we zelf randapparatuur, zoals laadsystemen, die het bijvoorbeeld mogelijk maken om drie machines door één persoon te laten bedienen. De markt is voortdurend in beweging en dat betekent dat wij onszelf op de hoogte moeten laten houden van de
ontwikkelingen in verschillende sectoren. We hebben doorlopend drie medewerkers op de weg zitten die tijdens klantbezoeken innovatieve oplossingen aandragen.” Buiten de intensieve business maken Theo en Ingrid Coffeng zich verdienstelijk voor de jaarlijkse Demoweek in Veenendaal en Ede, waar acht leveranciers van machines en/of randapparatuur in eigen huis hun nieuwste producten tonen. “Relaties maken dan een toer langs diverse adressen. Er komen circa 3000 mensen op af.” Deze inspanningen completeren het beeld dat de drijvende krachten achter Dymato duidelijk boven het maaiveld uit steken. Een terechte nominatie dus.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.