SMART FACTORY CONCEPT op de METAVAK – 4-6 OKTOBER 2022

Op de Metavak toont Dymato het nieuwe 5-assige bewerkingcentrum KF3500-5A.

Met duurzame machine concepten en de nieuwe Hyundai Wia SMART PLUS besturing baant Hyundai Wia de weg naar de SMART FACTORY. 

Hyundai Wia verhoogt de productiviteit met nauwkeurig 5-assig bewerkingscentrum

Aandrijving, stijfheid, groot magazijn en drie spindels zorgen voor hoge productiviteit

Hyundai Wia brengt nauwkeurig 5-assig CNC frezen binnen handbereik van een brede groep metaalbedrijven. Het nieuwe bewerkingscentrum KF3500-5A positioneert zich namelijk als oplossing voor bedrijven die een 5-assige CNC-machine zoeken die nauwkeurig, snel en universeel inzetbaar is.

Hoogwaardige nokkenasaandrijving

Het verticale bewerkingscentrum KF3500-5A van Hyundai Wia onderscheidt zich op een aantal punten. Zoals de aandrijving van de A- en C-as (Ø350 mm met een bereik van respectievelijk 150° en 360°). Hyundai Wia kiest hier niet voor de klassieke wormwielaandrijving maar voor een gelagerde nokkenas. Dit type aandrijving levert zowel een hoger koppel als een hogere stijfheid. Dit zorgt ervoor dat 85% van het koppel (maximaal 118 Nm) beschikbaar blijft, waar bij een wormwielaandrijving de verliezen oplopen tot 40%. Tegelijkertijd is deze aandrijving veel stijver wat de nauwkeurigheid van de draai-zwenkas van de 5-asser ten goede komt. Als de tafel (maximale belasting 250 kilogram) vol belast wordt met 235 Nm, bedraagt de doorbuiging slechts 45 µm, vergeleken met 100 µm bij een klassieke wormwielaandrijving. Dit vertaalt zich bij de KF3500-5A in een hogere nauwkeurigheid en méér productiviteit door de snellere positionering van de tafel. De A-as haalt 30 omwentelingen per minuut, de C-as 40. De aandrijving die Hyundai Wia toepast in deze instap 5-assige machine garandeert ook op langere termijn nauwkeurigheid.

Alles voor extra productiviteit

Hyundai Wia maakte bij de ontwikkeling van de nieuwe 5-assige CNC-freesmachine KF3500-5A gebruik van de jarenlange ervaring met het bouwen van hoogwaardige CNC-machines. De productiviteits- en duurzaamheidseisen die de automobielindustrie aan CNC-machines stelt, zijn leidend voor de machinebouwer. Het nieuwe 5-assig bewerkingscentrum staat dan ook voor de nieuwe generatie CNC-machines voor het bewerken van complexe producten én efficiënt 5-zijden bewerken. De highspeed spindels (van 12.000 tot 20.000 toeren per minuut), de korte gereedschapwisseltijd van 3,4 seconden en de highspeed rolgeleidingen in alle lineaire assen, zorgen ervoor dat ook de kleinere toeleverancier met deze machine een hoge productiviteit kan halen. Niet-productieve tijden worden verder verkort door de ijlgang van 36 m/sec in de X- en Y-as.

Spindels voor volume en precisie verspaning

De Koreaanse machinebouwer geeft de verspaners de keus uit drie spindeltypes voor het nieuwe 5-assig bewerkingscentrum KF3500-5A. Hierdoor is voor elk type bewerking, maximaal volume verspanen of hoge oppervlakte nauwkeurigheden frezen, het juiste type beschikbaar. Standaard is een 12.000 toeren direct drive spindel (maximaal vermogen 18,5 kW en 118 Nm koppel). Hetzelfde vermogen en koppel zijn beschikbaar in de 15.000 toerenspindel. Tot slot is er nog een 20.000 toerenspindel van het type Built-in leverbaar. Deze levert 22 kW vermogen bij een maximaal koppel van 98 Nm. Deze Built-in spindel kenmerkt zich door minimale vibraties. In combinatie met de stijfheid van de Hyundai Wia KF3500-5A zorgt dat voor lage oppervlakteruwheden bij het 5-assig frezen van complexe vormen, zoals matrijzen en gereedschappen. Optioneel kunnen alle drie de spindeltypen voorzien worden van koeling door de spindel tot maximaal 70 bar.

Magazijn tot 60 posities

In de Nederlandse toeleveringsindustrie draait het vooral om kleinere en middelgrote series. De productiviteit wordt mede bepaald door het aantal beschikbare gereedschapsposities in het magazijn. Dat geldt zeker bij robotbelading. Hyundai-Wia levert de KF3500-5A standaard met 30 gereedschapsposities (BBT40) in het magazijn. Als optie kan dit uitgebreid worden naar 40 stuks of eventueel zelfs 60. Hiermee kan men in onbemande uren langer doorwerken aan verschillende producten, terwijl in de bemande uren de CNC-operators minder tijd kwijt zijn omdat ze méér gereedschappen standaard in de machine kunnen laten zitten. De korte gereedschapwisseltijd van 3,4 seconden (spaan tot spaan) draagt verder bij aan de hoge productiviteit van de nieuwe 5-asser van Hyundai Wia.

Ergonomisch op een klein oppervlak

Ruimte is kostbaar in de moderne machinefabriek. Tegelijkertijd zijn ergonomie en de toegankelijkheid van een CNC-machine belangrijk. Hyundai Wia weet beide te combineren in de nieuwe 5-asser KF3500-5A. De totale machine (inclusief spanenafvoer) neemt namelijk slechts 6,5 vierkante meter in beslag (2,85 bij 2,28 m). De machine is geschikt voor belading van bovenaf met een kraan of een gantry loader voor automatisch beladen. Ondanks de smalle breedte van iets meer dan 2 meter, opent de deur over in totaal1 meter. Hierdoor kan de CNC-operator heel goed bij de tafel komen voor het instellen van de machine en het opspannen van werkstukken. Achter de compacte buitenmaten van de KF3500-5A gaat een werkbereik schuil van 600 bij 655 bij 500 mm (XYZ

Bekijk ook de PRODUCTCATALOGUS.                                                                            

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.