Kleine productjes maken vanaf staf. Dat is de kernactiviteit van Zijlmans Metaalwaren in Berkel-Enschot, een full service partner in seriedraaiwerk. Zoals vrijwel alle langdraaiers in ons land, produceert ook Zijlmans voornamelijk met draaiautomaten van enkele bekende Duitse en Japanse merken. Zijlmans is heel enthousiast over vreemde eend in de bijt Hanwha.
“Het is in onze branche net als met auto’s”, verklaart directeur/eigenaar Geert Zijlmans. “Je ziet machines uit landen als Korea en China op de markt verschijnen. Daar is niks mis mee, maar je blijft toch vastplakken aan de merken die je al kent.”
Het bedrijf is in 1960 opgericht door zijn vader, die vanaf het begin een duidelijke filosofie had: zorg dat je goede spullen hebt, dan kun je goede producten maken. De automatendraaierij is de oorsprong van Zijlmans Metaalwaren, waar nog steeds veel conventionele mechanische automaten operationeel zijn. Die worden gekoesterd, in goede conditie gehouden en gereviseerd. Want in snelheid kunnen ze nog altijd heel goed meekomen met de computergestuurde CNC draaiautomaten, die er inmiddels natuurlijk ook zijn. De CNC-machines winnen het wel op nauwkeurigheid en op zaken als het scheiden van spanen en producten.
Veel uren per week
Zijlmans maakt vooral simpele productjes, ringetjes en pennetjes, in series van 500 tot 100.000 stuks. Het bedrijf heeft zo’n 25 medewerkers in dienst om de 21 draai- en freesmachines plus 13 computergestuurde CNC draaiautomaten voor het produceren van complexere onderdelen in te stellen en te bedienen. Ze concurreren met de lage lonenlanden door afspraken na te komen en goede service en oplossingen te bieden. “Dan zijn de klanten best bereid iets meer te betalen”, zegt Zijlmans. “Maar we moeten het vooral hebben van slimmigheden waardoor we veel uren per week kunnen draaien. We proberen alle machines 20 uur per etmaal te laten draaien, waarvan we dan zelf 8 à 9 uur aanwezig zijn. Veel onbemande uren dus.”
Het is niet voor niets dat hij altijd trouw is gebleven aan een beperkt aantal merken. Bij machines van een zelfde merk zijn de gereedschappen uit te wisselen en het is makkelijker werken voor de bedieners. “Maar het is ook belangrijk dat je bij de tijd blijft. Dat betekent niet per se dat je altijd het nieuwste van het nieuwste moet hebben. Daar heb ik mijn neus ook al eens mee gestoten. Dan kun je de kinderziektes in je bedrijf krijgen. Bij de tijd blijven kan ook zijn eens een ander merk proberen.”
Klik met Dymato
Hij had Hanwha al eens op TechniShow zien staan. En al eens een draaibank van de eveneens Koreaanse fabrikant Hyundia-Wia gekocht van machineleverancier Dymato, dat ook de importeur is van de Hanwha langdraaiers. Zijlmans had daarbij goede ervaringen opgedaan met zowel de machine als de leverancier. De klik met Dymato was er wel. Dus besloot hij zich ook maar eens meer te verdiepen in Hanwha. Dat bleek een innovatieve machinebouwer te zijn, die morderne, supernauwkeurige machines produceert. Dus hakte hij de knoop door en kocht de Hanwha met een stafdoorlaat van 35 mm. Ruim een jaar later is Zijlmans er ontzettend blij mee. “De machine draait iedere dag mee. De besturing is makkelijk, het afstellen eveneens. Ook de nauwkeurige producten draait hij probleemloos.”
Passie van Koreanen
Zijlmans heeft nagenoeg geen problemen met de machine en zo die er wel zijn weet hij zich verzekerd van een goed service-apparaat. Hij was onder de indruk van een medewerker van de fabriek in Korea, die uitleg kwam geven over de machine. “Wat had die een passie voor zijn eigen machine. Dymato vertelde me dat Hanwha inmiddels een eigen plant in Duitsland heeft opgezet. Daarmee zal de ondersteuning nog beter worden.”
Het enige waar Zijlmans niks over kan zeggen, is of hij net zo lang plezier zal hebben van de Hanwha als van de andere merken. “Maar ik heb daar wel vertrouwen in. De besturing en de motor zijn van Fanuc. Dat is gewoon goed.”
Nieuwsgierig geworden naar de Hanwha Precision Machinery langdraaiers? Neem contact met ons op!