Sauber F1 team

Formule 1 is immens competitief en dit vind niet alleen plaats op het racecircuit maar ook in de productie achter de schermen.

Erodeermachines van Mitsubishi Electric.

Het team van Sauber F1 produceert ongeveer 80 duizend onderdelen per jaar. Daarvan wordt 1/3 gefabriceerd met erodeermachines.

"Titanium wielophanging"

Zo wordt er bijvoorbeeld een onderdeel van titanium geproduceerd dat maar 8/10 van een millimeter dik is. Nadat het werkstuk is opgespannen wordt het bewerkt met grafietelektroden. Zodra het erodeerproces is afgerond wordt de ‘pocket’ opgevuld met vloeibaar metaal, hetgeen het materiaal sterkte geeft. Dit metaal heeft een smeltpunt van 80 graden, zodat ze het in kokend water kunnen leggen om het metaal weer eruit te spoelen. Daarna wordt de buitenkant bewerkt en worden de gaten erin geboord. Uiteindelijk wordt het onderdeel uit het frame gesneden, en is het complete onderdeel dus in één opspanning gemaakt.

"Zinkvonken van wielophanging"

Een ander onderdeel dat met Mitsubishi’s erodeermachines wordt gemaakt heeft hele kleine puntjes aan de binnenkant. De uitdaging was hoe je die puntjes daar kunt fabriceren. De oplossing hier is om het onderdeel op te spannen in een mal en dan zowel van boven- als onderaf met draadvonken conisch te bewerken.

"Conische bewerking – verbinding voor carbonstang"

Snelheid is ook erg belangrijk. Zo kan er zich op vrijdag een onverwachts probleem voordoen waarbij de ingenieurs vrijdagmiddag of pas vrijdagavond de data binnenkrijgen. Zij moeten dan onderdelen produceren die zaterdag alweer op het racecircuit hun dienst moeten doen.

Formule 1 is geen garagewerk meer waarbij monteurs met de armen in de olie zitten en bouten aandraaien. Voor de hedendaagse werkzaamheden is een sterke partner met innovaties een must. Mitsubishi Electric is met zijn constante vernieuwingen zo’n partner voor het Sauber F1 team. Met als direct resultaat dat de auto steeds ietsje sneller wordt.

 

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.