Chris van der Velden van machineleverancier Dymato maakt het maar zelden mee dat bedrijven zo doortastend en gedecideerd machines bij hem kopen als Light International in Purmerend. “Het ging heel snel en ze wisten precies wat ze wilden.”
Peter Arens, van huis uit elektrotechnicus, is zo’n 25 jaar geleden begonnen met Light International, aanvankelijk een handelshuis in industriële verlichting met één importeurschap. Hij kreeg al snel een mooie order van de Nederlandse Spoorwegen voor een speciaal lichtsysteem met armaturen waar RVS buis om heen moest. De fabricage daarvan was uitbesteed aan een metaalbedrijf, dat echter plotseling failliet ging. Overleg met de curator resulteerde binnen enkele dagen in de aankoop van de machines van dat bedrijf, zodat Light International de order toch op tijd kon realiseren. “Maar toen had ik dus ineens een staalbedrijf’, zegt Arens. “Dat is gaan groeien en dat is niet meer gestopt.”
De activiteiten van het staalbedrijf zijn ondergebracht in CSP Creatieve Staal Partners. Het derde bedrijf naast Light International is inmiddels Design & Create, dat custommade lichtarmaturen, lichtmasten, buitenmeubilair en kunstobjecten ontwerpt . Dit trio is vrij bijzonder in Nederland. Ze brengen samen een eigen lijn armaturen op de markt, die ze zelf ontwerpen, bouwen en vermarkten. Arens: “We beheersen lichttechniek en elektronica en hadden al een eigen productie-afdeling voor plaatbewerking en laswerkzaamheden. Sinds 1 september hebben we nu ook een eigen CNC machinefabriek voor het bewerken van kunststof, staal, RVS en aluminium onderdelen.”
Light International besteedde dat draai- en freeswerk lange tijd uit aan toeleveranciers. Maar dat was niet ideaal. Problemen met levertijden waren nog tot daar aan toe, veel vervelender was de malheur bij de productie van prototypes. “Allereerst duurde dat zo’n acht weken, dat kan natuurlijk eigenlijk niet”, aldus Arens. “Maar het probleem was vooral dat bij ons het prototype direct helemaal goed moet zijn. Dat laten we namelijk aan klanten zien. En in een markt waarin esthetische aspecten zo’n belangrijke rol spelen, mag dat geen broddelwerk zijn. Het prototype moet er aan de buitenzijde exact zo uitzien als het uiteindelijke product, hetgeen helaas niet altijd het geval was.” Een ander probleem bij het uitbesteden was dat onderdelen die bij verschillende toeleveranciers werden neergelegd niet altijd exact op elkaar pasten. Deze tolerantieproblemen leverden niet alleen irritatie op, maar ook kostbare nabewerkingen.
Arens en zijn medewerkers speelden daarom al langere tijd met het idee om een eigen verspanende afdeling op te zetten en deze toe te voegen aan CSP. Uiteindelijk werd besloten de daad bij het woord te voegen. Arens schreef een kort ondernemingsplan en begon daarbij met de mensen. “Want die zijn toch het belangrijkste. Gelukkig hadden we vrij snel twee geschikte vakmannen gevonden. Je merkt dan toch dat mensen het aantrekkelijk vinden om complete producten te maken. Het is immers hartstikke leuk om op een verjaardagsfeestje te kunnen vertellen dat je werkt bij een bedrijf dat 1800 LED-armaturen voor de verlichting van de Magere Brug in Amsterdam heeft gerealiseerd.”
Na de mensen kwamen de machines. Dymato, leverancier van hightech CNC draaibanken en bewerkingscentra, was een van de bedrijven die uitgenodigd werden om een offerte uit te brengen. “We wisten precies aan welke eisen de machines moesten voldoen om onze producten te kunnen maken”, aldus Arens. “Daar zijn onze mensen kundig genoeg voor.”
Chris van der Velden van Dymato beaamt dat. Hij leverde Light International een VX500 verticaal bewerkingscentrum met een vierde as en een CNC draaibank SKT 250 MS met aangedreven gereedschappen, een overnamespil en stafaanvoer inrichting. Beide van het Koreaanse fabricaat Hyundai –Kia. Twee topmodellen, die alles kunnen wat Light International nodig heeft. “Zeker die draaibank is best wel een complexe machine om mee te starten”, aldus Van der Velden. “Het is geweldig om zo’n machine te verkopen, maar dan wil je wel dat daar ook het maximale wordt uitgehaald. Dat gaat hier zeker lukken. Ze gebruiken de overnamespil al om producten in één keer compleet te bewerken. Natuurlijk zijn er wat aanloopproblemen, maar die ondersteunen we met onze service.”
De nieuwe machines bevallen zo goed, dat er eind oktober al een derde machine in gebruik is genomen, een VX 400 freesbank. En daar zal het wel niet bij blijven. “Want we produceren behalve voor ons zelf ook voor derden en lange levertijden zijn voor ons geen optie”, aldus Arens, voor wie de investering in een eigen verspanende afdeling een logische stap was. “Onze visie is namelijk om volledig autonoom te zijn en alles onder controle te hebben.”
Arens merkt nu al dat de eigen machines hem en zijn 25 medewerkers veel meer mogelijkheden geven. “Aluminium kunnen we nu bijvoorbeeld onder een hoek frezen. Dat vergroot de mogelijkheden voor de uitstraling van het licht enorm. We produceren nu ook waterdichte uplighters met kunststof, aluminium blokken en rubber afdichtingen in een product. Zulke producten geven ons geweldige kansen in de markt. We maken met deze machines een enorme slag in onze vrijheid van denken.”
www.lightinternational.nl