FA-S Advance draaderodeermachines
TechniShow Magazine - 2012

FA-S Advance draaderodeermachines combineren procesbetrouwbaarheid met precisie en snelheid

  FA20S-Adv_RGB_300_Facelift2010_PC

Draaderoderen is een geavanceerde bewerkingstechnologie waaraan steeds hogere eisen worden gesteld als het gaat om snelheid, precisie en flexibiliteit. Mitsubishi Electric, een toonaangevende fabrikant op dit gebied, heeft met de FA-S serie draadvonkmachines een belangrijke stap vooruit gezet, om snel en betrouwbaar prototypen en kleine series te produceren. Met de FA-S Advance kunnen snel en betrouwbaar typische draadvonkproducten als gekoppelde gereedschappen, grafietelektroden, tandwielvormen, profielen, kunststofvormen e.d. vervaardigd worden.

De FA-S Advance wordt op de markt gebracht in vijf waterbad-modellen. Het snijbereik (X,Y) loopt daarbij van 350 x 250 mm tot 1300 x 1000 mm. De snijhoogte (Z) in het waterbad bedraagt maximaal 600 mm. De grootste machine uit de serie kan beladen worden met een werkstukgewicht van maximaal 4 ton. Dit vereist een zeer stijve en stabiele machineconstructie, een criterium waaraan alle leden van de FA-S Advance familie ruimschoots voldoen. De precisie wordt verder gegarandeerd door digitale AC-servomotoren met een resolutie voor de assen van 0,05 µm en directe koppeling aan het aandrijfsysteem, de vlakbij het bewerkingsgebied geplaatste glaslinialen in X- en Y-as en de overgedimensioneerde spindel. Een niet onbelangrijk detail in dit verband is dat de kogelomloopspillen exact in het zwaartepunt zijn geplaatst, wat resulteert in een bijzonder gelijkmatige asverplaatsing. En als het toch over precisie gaat: bij de fabrikant worden de prestaties van alle machines van deze serie met een reeks testen, waaronder een lasermeting en een rondheidsrest, gecontroleerd alvorens aan de afnemer geleverd te worden. Mitsubishi garandeert de positioneernauwkeurigheid over een periode van niet minder dan tien jaar.

Constructiedetails

De ontwerpers van de FA-S Advance machines hebben gekozen voor een klassieke gietstalen machineconstructie, die garant staat voor een lange levensduur en een solide machinebed. Grote werkstukgewichten worden daardoor probleemloos opgenomen. De machines zijn voorzien van een verticale schuifdeur die met een druk op de knop opent en sluit. Deze afzinkbare werktankdeur vormt een plaatsbesparende oplossing die bovendien een zeer goede toegankelijkheid tot de werkruimte van de machine biedt.

Hoge precisie en afwerkkwaliteit

Zoals al is aangegeven, zorgen de constructie van de machine en de keuze van de componenten – digitale AC-servomotoren, glaslinialen, spindel – voor een inherente precisie die gedurende vele jaren in stand blijft. De draaderodeermachines van Mitsubishi zijn uitgerust met digitale, anti-elektrolysegeneratoren. Daardoor wordt de beschadiging van het werkstukoppervlak door elektrolyse en elektrochemische corrosie tot een minimum beperkt. Het uitwassen van bindmiddel bij gesinterde materialen, de thermisch beïnvloede randzone en de vorming van microscheurtjes in bijvoorbeeld hardmetaal worden eveneens sterk gereduceerd.

Met de FA-S Advance draadvonker is een oppervlaktekwaliteit beter dan 0,10 µm (Ra-waarde) en een parallelliteit beter dan 5 µm op de diameter bij 200 mm werkstukhoogte haalbaar, en dat bij een verspaningscapaciteit tot maximaal 500 mm2/min, die door de High Speed V-generator mogelijk gemaakt wordt. Ook onder moeilijke spoelcondities, bij conisch snijden tot 45° en in getrapte of van onderbrekingen voorziene werkstukken werkt de FA-S Advance betrouwbaar en levert exacte en reproduceerbare resultaten af.

Naast de vorm van het werkstuk kunnen ook z.g. exotische materialen een zware wissel trekken op de capaciteiten van een draaderodeersysteem. Met het V-Package van de FA-S Advance vormen dergelijke bewerkingen geen probleem. De generator snijdt materialen als PKD en CBN – bekende hoogwaardige en zeer harde snijmaterialen – snel met een zeer goede oppervlaktekwaliteit.

Draadinvoer

De machines van de FA-S Advance serie verwerken draad in het diameterbereik van 0,07 tot 0,36 mm. Het automatische draadinvoersysteem AT (Automatic Threading) voert de draad in slechts tien seconden in en is standaard gecombineerd met een draadversnipperaar. De combinatie van een nieuwe meetsensor en de snelle terugtrekfunctie garandeert een maximale betrouwbaarheid, zelfs bij de kleinste startgaten. De machine is voorzien van een volautomatisch startgat-zoeksysteem wat m.n. bij het invoeren van kleinere draaddiameters voor proceszekerheid zorgt.

Besturing en procesoptimalisering

NA_Kamm_RGB_120_PC

Ondanks de complexe functionaliteit is de op Windows-XP gebaseerde Advance CNC-PC besturing intuïtief te bedienen. De menu’s zijn logisch opgebouwd. Vóór of tijdens de bewerking kan men een 2D- of 3D-simulatie van het programma laten uitvoeren. Het expertsysteem E.S.P.E.R. creëert uit de bedieningsparameters een optimale generatorinstelling.

De besturing is voorzien van een robuust 15″-touchscreen en vaste functietoetsen voor veel toegepaste commando’s. De besturing kan op een netwerk worden aangesloten via de standaard Ethernetkaart. Onafhankelijk van het netwerk kunnen gegevens worden uitgewisseld via twee vrije USB-aansluitingen.

De Advance-besturing omvat zowel een 3D- als een 2D-CAM-systeem. 3D-gegevens in het Parasolid-format resp. 2D-gegevens als DXF- of IGES-bestand kunnen direct geïmporteerd en in NC-programma’s geconverteerd worden. Al met al mag gesteld worden dat de omzetting van constructie- naar productiegegevens snel en eenvoudig verloopt.

De FA-S Advance is tevens voorzien van Mitsubishi’s volautomatische proces- en bewakingssysteem Power Master 4 voor procesoptimalisering en -technologiemanagement. Generatorvermogen en spoeldruk worden hiermee automatisch aan de bewerkingsvoorwaarden aangepast en de snijsnelheid wordt geoptimaliseerd. Dankzij de 3D-functionaliteit worden sprongen in de hoogte en caviteiten in het werkstuk ‘vooruitziend’ geërodeerd. Dit brengt het gevaar van draadbreuk tot een minimum terug, verkort de bewerkingstijd zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en reduceert de kosten op duurzame wijze.

Talrijke automatische functies bevorderen de kwaliteit en de reproduceerbaarheid van de bewerking. Zo zorgt de Corner Master voor de zuivere vorming van scherpe hoeken en kleine afrondingen; de Angle Master garandeert de allerhoogste precisie dankzij de compensatie van het exacte buigpunt van de erodeerdraad aan de diamantgeleiding, ook bij wisselende coniciteit.

Tenslotte

NA_Streichholz_RGB_1230_PC

De FA-S Advance serie maakt de ambitie waar die in de naam besloten ligt: geavanceerde draadvonktechnologie. De machine combineert snelheid en precisie met lage bedrijfskosten en korte bewerkingstijden. Daarnaast is de technologie om dit alles te bereiken ondergebracht in een zeer eigentijds, strak design. Het toepassingsgebied van de draadvonktechnologie is verruimd met zeer kleine draaddiameters, omvangrijke en zware werkstukken alsmede met de bewerking van zeer harde snijmaterialen. De talrijke automatische functies zorgen samen met de robuuste constructie voor een hoge mate van repeteerbaarheid, ook op lange termijn.

Dymato BV, Veenendaal

Tel.: 0318-550800

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.