Efficiënt verspanen met Hyundai-Wia L300MSC

Gelijk het diepe in met CNC-draaibank Hyundai-Wia

Klaas Veerman van Machinefabriek Steketee in Stad aan ’t Haringvliet noemt zichzelf zowel een makkelijke als een moeilijke koper. “Makkelijk omdat we weten wat we willen en een aankoop snel afhameren, moeilijk omdat we in het natraject veel verwachten.” Dat geldt ook voor de Hyundai-Wia L300 MSC CNC-draaibank met stafaanvoer, subspil en aangedreven gereedschappen, die onlangs is gekocht bij Dymato.

Machinefabriek Steketee produceert landbouwmachines en is specialist in schoffeltechniek (mechanische onkruidbestrijding), grondbewerking (landbouwploegen voor het zaaiklaar maken van grond) en ventilatietechniek (rolvormen). Steketee voert een breed assortiment van kleine producten van een paar duizend euro tot heel grote machines waarmee aanzienlijke bedragen zijn gemoeid. 50 à 60 procent van de productie is bestemd voor de export.

Alles in eigen huis halen
Alle machines worden zelf ontwikkeld, maar lange tijd werd de productie grotendeels uitbesteed. Een aantal jaren is het roer echter omgegaan. Directeur/eigenaar Klaas Veerman besloot om geleidelijk aan alles in eigen huis halen. Hij legt uit: “We ontwikkelen alles zelf, zowel de software als de hardware. Onze engineers zijn praktijkjongens die meer engineeren vanaf de kant van de boerenpraktijk dan vanaf de technische kant. Ik vond het moeilijk om via uitbesteden naar optimalisatie te gaan. Onze engineers moeten in de praktijk zien wat er tijdens het frezen, draaien en lassen met hun ontwerpen gebeurt om tot een optimaal product te komen. Als engineering en werkplaats nauw samenwerken ben je al in de prototypefase aan het optimaliseren.”  
Er was nog een reden om zelf te gaan produceren. Machinefabriek Steketee is gevestigd tussen Antwerpen en Rotterdam. De vele grote uitbesteders (offshore) die hier zitten, stoppen de toeleveranciers helemaal vol. Dat betekent relatief hoge prijzen. Bovendien is de landbouwmechanisatie voor veel toeleveranciers nauwelijks interessant, tenzij het gaat om grote series met lange levertijden. Maar Steketee heeft meestal kleine series en prototypes en wil die zo snel mogelijk hebben.
Daarom is een meerjaren investeringsplan gemaakt om stapsgewijs alle productie zelf te gaan doen. Eerst is de zaagcapaciteit sterk vergroot. Vervolgens is Steketee zelf gaan lasersnijden en zetten. Daarna werden er bewerkingscentra gekocht en nu is men ook zelf gaan draaien.  Lassen (handmatig en met robot), stralen, spuiten en poedercoaten doet Steketee ook al zelf.

Manloos produceren
In de werkplaats stond al een 30 jaar oude CNC-draaibank. Maar deze was uiteraard sterk verouderd en versleten. Ook was het niet mogelijk hiermee manloos te produceren. Veerman: “We hebben meer machines dan mensen (33 fte’s), dus moeten we wel een deel manloos doen. Dan kun je ook naar tarieven die even hoog zijn als bij uitbesteden. Dat is het uitgangspunt. Op termijn ga je dan goedkoper werken.”
De oude CNC-draaibank had wel een stafaanvoer, maar geen subpil en aangedreven gereedschappen. “Die features moesten we echter wel hebben om manloos te kunnen produceren, meer producten te maken en dubbele bewerkingen te kunnen doen.”

Zware, degelijke machine
Een erg hoge nauwkeurigheid is in de landbouwmechanisatie niet nodig. Wel zocht Veerman een  zware, degelijke machine, die minstens 10 jaar meegaat. Zijn oog viel op de draaimachines van Hyundai-Wia, die in Nederland worden vertegenwoordigd door Dymato in Veenendaal. Daar heeft Veerman de L300 MSC draaibank ongezien gekocht. Referenties had hij wel. “Dymato werd ons aanbevolen door een relatie die veel voor en met ons doet.  Als je service en klantgerichtheid zoekt, dan moet je Dymato eens bellen, zei die.  Binnen de kortste keren hadden we twee andere bedrijven hier in de buurt gevonden, die ook zeiden dat we dat rustig konden doen.”
Het gesprek met Chris van der Velden van Dymato deed de rest.  Dat gaf Veerman het goede gevoel en zo was de zaak snel beklonken.  
Veerman verwacht veel in het natraject. Wat bedoelt hij daar precies mee? “Heel eenvoudig. Dat je nakomt wat je in het voortraject belooft. Iedereen zegt altijd: je kunt ons altijd bellen. Dat doen we ook en geen vraag is ons te gek. Want deze machine heeft veel features die we niet kennen. Dan verwacht ik van de machineleverancier dat hij mijn medewerkers op de werkvloer serieus neemt en hen steunt. Dat hij snel terugbelt en iets uitzoekt. Op de vloer moeten ze een goede service krijgen.”
Dymato maakt dat waar. Toen twee medewerkers een dag extra scholing nodig bleken te hebben, was dat geen probleem. Vragen over gereedschappen en het aansluiten van de koeling werden direct beantwoord. “De verwachtingen zijn volledig waargemaakt”, aldus Veerman.

Gelijk in het diepe
En de machine zelf? Die voldoet prima. “Hij is bijzonder stabiel met opvallend veel vermogen. We zijn gelijk het diepe ingesprongen met echte producten; profielrollen voor rolvormmachines. Vrij zwaar werk, want dat zijn toch stukken staal van 50 kilo die je verspaant. Dat ging fantastisch.”
Elke profielrol is anders, dus dat is een enkelstuks product. Maar Steketee draait op de nieuwe draaibank ook series van vijf en tien stuks  en busjes met een paar duizend stuks tegelijk. Daarom ook de stafaanvoer en de overnamespil. “We willen met een korte cyclustijd tot een volledig product komen.”
Door de recente investeringen in het machinepark krijgt Machinefabriek Steketee steeds meer vragen om te gaan toeleveren.  Daar staat Veerman niet helemaal afwijzend tegenover, maar hij zegt wel: “Als het ons past leveren we in beperkte mate toe. Maar de prioriteit ligt heel duidelijk bij onze eigen producten.”

www.steketee.com

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.