Dymato komt met een primeur naar de TechniShow: de EDM Dress draadvonkmachine van Mitsubishi Electric. Deze nieuwe draadvonker is in Duitsland samen met het Fraunhofer Institut ontwikkeld voor het dressen van CBN en diamantslijpschijven. Het resultaat: hogere productiviteit en nauwkeurigheid bij het slijpen én een langere standtijd van de schijf.
Deze ready to go technologie van Mitsubishi is gebaseerd op de MP serie draadvonker. De vernieuwing zit in de V350 EDM generator, een heel nieuw type dat speciaal werd ontwikkeld voor het dressen/profileren van CBN- en diamantslijpschijven. “Door met draadvonken te dressen, haal je alleen het bindmiddel weg en beschadig je niet het CBN of diamant, iets dat met mechanisch dressen wel gebeurt”, zo legt Colin Jennings, area sales manager bij Dymato, het verschil uit tussen de nieuwe dressmethode en het mechanisch dressen. Bij de traditionele wijze worden de korrels beschadigd of afgestompt en breken de korrels naderhand wel eens uit, omdat door de mechanische bewerking het hele oppervlak van het slijpgereedschap wordt bewerkt. “Bij draadvonken beschadig je de ‘Schleifkorn’ niet.” En dat levert in de praktijk wel een aantal voordelen op.
Scherpere contouren
Het eerst is dat je met draadvonken veel scherpere en gedetailleerde contouren kunt aanbrengen dan met mechanisch dressen. Ook kleinere radii zijn mogelijk, dankzij de dunne draad tot een radius van 0,05 mm. Het tweede effect heeft rechtstreeks te maken met het feit dat alleen bindmiddel wordt weggehaald. Draadvonken is een contactloze bewerking; er komt geen enkele druk op de slijpschijf. Colin Jennings: “Het slijpmateriaal blijft heel. Je houdt meer volume over. Ook voorkomt men hiermee slijpbrand. Dit alles resulteert in een 280% hogere productiviteit bij het slijpen en bijna een verviervoudiging van de standtijd (+390%).” Met name bedrijven waar veel met CBN en diamant geslepen wordt, halen hier hun winst uit. Dankzij de langere standtijd zijn in de productie minder slijpschijven nodig. Ook wie veel stenen moet profileren, kan met het systeem de productiviteit verhogen.
Mitsubishi Electric heeft inmiddels zo’n 50 systemen in Europa in het veld geplaatst, waaronder enkele bij fabrikanten van slijpschijven. Colin Jennings ziet ook ruimte in Nederland. Daarom presenteert Dymato de nieuwe technologie op de TechniShow. Daar staat de MP 1200 connect geschikt voor het dressen van stenen met een maximale diameter van 300 mm. Mitsubishi Electric bouwt ook nog een volledig geautomatiseerde versie, inclusief opslagruimte voor meerdere schijven en een robot. “Automatisering is voor de hand liggend”, zegt Jennings. Zeker naarmate de bewerkingen korter duren. Een toepassing is bijvoorbeeld het bewerken van slijpstiften. De EDM dresscel Diamond draagt daarbij aan kortere doorlooptijden.