Demoweek 2017

Primeurs van Hyundai-Wia bij Dymato

Tijdens de komende Demoweek 2017 (28 t/m 31 maart) worden bij Dymato een aantal interessante machines van Hyundai Wia gedemonstreerd. Daaronder het nieuwe XF2000 vijfassige horizontaal bewerkingscentrum, het is voor het eerst dat deze hoogwaardige machine valt te bewonderen. Een Wereld primeur die u niet mag missen, want op de vraag “hoe maakt u het?” zou deze machine een heel goed antwoord kunnen zijn.

Een van de bijzonderheden van het XF2000 bewerkingscentrum is dat de machine van de zijkant met robot kan worden beladen maar dat voor de bediener aan de voorkant van de machine de bewerkingsruimte zichtbaar en toegankelijk is.

De XF2000 (met 840D sl besturing van Siemens) is voorzien van een draaikanteltafel met een diameter van 200 mm. Het lineaire werkbereik bedraagt 300 mm x 300 mm x 200 mm, waarbij de ijlsnelheden op kunnen lopen tot 50 m/min met een acceleratie van 2g. In standaarduitvoering is de XF2000 uitgerust met een built-in spindel met een toerental tot 40.000 min-1. Het maximale vermogen bedraagt 26 kW, het koppel 9,9 Nm.

De XF2000 is speciaal ontwikkeld voor het 24/7 geautomatiseerd produceren van kleine precisie onderdelen waarbij het van belang is dat de spanen het proces niet verstoren. Dit kan zijn dat de spanen zich ophopen in het product bij het frezen van een kamer, of zich op andere plaatsen in de machine zich verzamelen. Door de horizontale spindel opstelling en de spanenafvoerband direct onder de spindel, is een optimaal spanenmanagement verzekerd.

i-CUT400M

Het nieuwe iCUT400M boor-, tap- en freescentrum van Hyundai Wia is eveneens een machine die de moeite waard is. De tafel heeft bij deze machine een afmeting van 650 mm x 400 mm en is geschikt voor werkstukken tot 300 kg. Het bewerkingsbereik bedraagt 500 mm x 400 mm x 330 mm. In de X- en Y-as is sprake van lineaire geleidingen en direct aangedreven en dubbel verankerde kogelomloopspillen. IJlsnelheden tot 56 m/min horen tot de mogelijkheden, bij de Z-as bedraagt de accelleratie 1,27g. De gekoelde direct-drive spindel heeft een vermogen van 22,6 kW en kan (binnen 1,6 s) een toerental bereiken tot 24.000 min-1. De machine is uitgerust met een revolver voor 14 gereedschappen (optioneel 21), die zich direct voor de spindel bevindt. Op die manier kan een spaan-tot-spaan tijd worden gerealiseerd van slechts 1,6 s. In alle opzichten dus een dynamische machine, waarmee zowel een hoge productiviteit als nauwkeurigheid kan worden bereikt. Met een vloeroppervlak van 1650 mm x 1943 mm is de machine daarbij heel compact gebouwd.

i-TROL

Bijzonderheid is dat de iCUT400M bewerkingscentrum wordt gedemonstreerd in combinatie met de nieuwe bedieningsvriendelijke iTROL besturingssoftware van Hyundai Wia. Via iTROL wordt tevens de conditie van de gereedschappen en de spindel bewaakt en wordt aangegeven wanneer onderhoud plaats moet vinden. Via de ECO-functie kan het energieverbruik worden geoptimaliseerd, terwijl met de SMART-functie de optimale bewerkingsparameters en cyclustijden kunnen worden bereikt. Door iTROL op te nemen in een netwerk en te koppelen aan de ERP-software komen alle mogelijkheden van Industrie 4.0 en smart manufacturing binnen handbereik.

L2600SY

Ook de L2600SY draaimachine van Hyundai Wia is in actie te zien bij Dymato. Deze machine is uitgerust met hoofdspil en subspil (beide met built-in motoren) en beschikt over een extra Y-as van ± 60 mm. Op die manier wordt een hoge productiviteit bereikt en kunnen de meest complexe bewerkingen worden uitgevoerd. De hoofdspil heeft op de L2600SY een vermogen van 22 kW (koppel 599 Nm) en een maximaal toerental van 4.000 min-1. Voor de subspil ligt het vermogen op 15 kW (koppel 154 Nm), bij een toerental tot 6.000 min-1. De afstand tussen de centers bedraagt 750 mm. De BMT65 turret telt twaalf posities voor aangedreven gereedschappen (5,5 kW/6.000 min-1). De L2600SY heeft een stafdoorvoer van 81 mm, met een swing over het bed van 630 mm. Het bewerkingsbereik reikt tot 265 mm x 830 mm (X x Z). De machine beschikt over solide blokgeleidingen, die de machine bij uitstek geschikt maken voor robuuste bewerkingen en die ervoor zorgen dat ook op langere termijn de nauwkeurigheid gewaarborgd blijft.

Technologische vernieuwingen bij het draadvonken

Ook de nieuwe MV2400S draadvonkmachine van Mitsubishi Electric is in bedrijf te zien, evenals de start 43C gatboormachine. Met name bij de MV2400S is sprake van tal van technologische vernieuwingen, waardoor niet alleen een hogere snelheid en nauwkeurigheid worden bereikt maar ook sterk wordt bespaard op draad- en energieverbruik en op filtratiekosten.

Bij de MV2400 wordt gewerkt met de bekende ‘tubular direct drives’ van Mitsubishi Electric. De krachten zijn daarbij homogener verdeeld dan bij een vlakke lineaire aandrijving en dat resulteert in een hogere stabiliteit en dynamiek. De ‘tubular direct drives’ zijn via een optisch communicatiesysteem verbonden met de Advanced Plus machinebesturing van Mitsubishi Electric. Dat biedt een beduidend hogere snelheid en dat is essentieel om het proces real-time bij te kunnen sturen en een optimaal resultaat te bereiken. Vooral bij scherpe hoeken en kleine radii werpt dat zijn vruchten af. Het draagt ook bij aan een verminderde draadbreuk en aan een reductie van het energieverbruik met meer dan 50 procent.
De combinatie van V350-V generator van Mitsubishi Electric met de gepatenteerde DMX-S (Digital Matrix Sensor) staat garant voor een optimale vormgeving van de vonkpulsen. Dat leidt niet alleen tot een verbeterde oppervlaktekwaliteit, maar maakt ook een lagere doorvoersnelheid mogelijk van de draad. Daardoor kan een reductie van de draadkosten worden bereikt tot 45 procent. Door gebruik te maken van verschillende filtratiesnelheden bij het draadvonken van de ruwe snede en de finishing kunnen ook de filtratiekosten met 45 procent worden teruggebracht.
De MV2400 heeft een werkbereik van 600 mm x 400 mm x 310 mm (XxYxZ). De maximale dimensies van het werkstuk bedragen 1050 mm x 820 mm x 305 mm, met een gewicht tot 3.000 kg. De U- en V-beweging van de bovenkop reikt voor beide assen tot ± 150 mm. Daarmee kan worden gewerkt onder een hoek tot 30º (bij een werkstukhoogte van 110 mm). De machine is geschikt voor draaddiameters van 0,1 mm tot 0,3 mm. De nauwkeurigheid die haalbaar is ligt rond de 3 µm, de oppervlakteruwheid ligt beneden Ra = 0,25 µm. Dankzij alle technologische vernieuwingen die zijn toegepast kan Mitsubishi Electric een garantie bieden van 12 jaar op het behoud van die nauwkeurigheid.

Mitsubishi start 43C

Op het gebied van het boren van (start)gaten met behulp van vonkboormachine brengt Dymato de machines uit de start-serie van Mitsubishi Electric in Nederland op de markt. Tijdens de Demoweek 2017 zal daarvan de start 43C in bedrijf worden getoond. Deze machine wordt zowel in CNC- als in handmatige uitvoering geleverd. In het laatste geval kan de machine eenvoudig via een touchscreen worden bediend.
De tafel heeft een afmeting van 920 mm x 680 mm en is geschikt voor werkstukken tot 500 kg. Het werkbereik van de machine bedraagt 450 mm x 300 mm x 400 mm (XxYxZ) en 345 mm voor de W-as. De diameter van de elektroden kan variëren van 0,1 mm tot 3,0 mm, met een maximale lengte van 400 mm. Om een maximale stabiliteit en nauwkeurigheid te bereiken is de tafel van graniet gemaakt en wordt gewerkt met lineaire geleidingen.

Röders met Racecut 20 procent sneller

Een bijzondere machine die tijdens de Demoweek 2017 onder spaan te bewonderen zal zijn is het RXP501 bewerkingscentrum van Röders. Compleet met Racecut-technologie, waarmee de bewerkingstijden in doorsnee met meer dan 20 procent worden gereduceerd. Zodoende kan ook bij moeilijke en veeleisende bewerkingen toch een hoge productiviteit worden bereikt.

De machines van Röders onderscheiden zich door een uitzonderlijke stabiliteit en stijfheid. Vanwege de (thermo)symmetrische eigenschappen wordt gebruik gemaakt van een portaalconstructie, waarbij de spindel de dwars- en hoogtebeweging (Y- en Z-as) voor zijn rekening neemt en het bed met geïntegreerde draai/kanteltafel de lengtebeweging (X-as). Omdat het portaal met de spindel niet hoeft te bewegen kan dit extra zwaar en stijf worden uitgevoerd. Als gewichtscompensatie voor de Z-as werkt Röders met een wrijvingsloze vacuümbalg.
Alle kritische elementen in de machines worden bovendien actief gekoeld door middel van acht separate koelcircuits, zodat warmte-effecten worden uitgesloten. De spindellengte wordt daarnaast nog extra bewaakt door een externe (en gekoelde) wervelstroomsensor, zodat ook vervormingen als gevolg van mechanische krachten worden ondervangen. Met name bij hoge toerentallen is dit relevant.
De machines van Röders komen kortom vooral tot hun recht bij moeilijke verspaningsopdrachten, waarbij tegelijkertijd hoge eisen worden gesteld aan nauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteit. De RXP501 in kwestie heeft een bewerkingsbereik van 500 mm x 455 mm x 240 mm en een maximaal toerental van 42.000 min-1. Het vermogen bedraagt 14 kW, het gereedschappenmagazijn telt 21 posities (optioneel uit te breiden tot 100).

Instelbare ruk

Met de Racecut-technologie waarmee de RXP501 is uitgerust worden de potenties die de hedendaagse besturings- en regeltechniek biedt door Röders ten volle benut. Afhankelijk van de gekozen ruk remmen de machines van Röders later en harder en versnellen meer dan de gangbare CAM-programma’s voorstellen. Dat is mogelijk omdat Röders als machinebouwer ook zijn eigen RMS 6-besturingssoftware ontwikkelt, zodat de bewegingsdynamiek exact kan worden afgestemd op de machineconstructie en op de mogelijkheden van de aandrijf- en meettechniek. Wat dat laatste betreft biedt de hoge rekenkracht en –snelheid van de 32 kHz processor van Röders uitgelezen mogelijkheden om ideale freesbanen te realiseren met vloeiende overgangen tussen verschillende gereedschappen. Als gezegd kunnen dankzij Racecut de bewerkingstijden met 20 procent worden gereduceerd en dat is kostentechnisch zeer de moeite waard.

 

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.