Corehold_2   

Productiviteit. Daar gaat het om bij de MV-R draadvonkmachine van Mitsubishi. Essentieel hierin is de CoreHold technologie. Tijdens het snijden ‘soldeert’ de machine als het ware de uitgesneden stukken op enkele plaatsen vast. Deze kun je vervolgens met een klein tikje losmaken en uitnemen. Dat scheelt tot wel 90 procent van de tijd die je doorgaans kwijt bent aan het lossnijden.

Corehold_3Dankzij de digitale pulsgenerator én het tubular drive systeem kan Mitsubishi met de nieuwe draadvonkmachine MV-R qua productiviteit een flinke stap vooruit maken. Deze twee zaken liggen namelijk aan de basis van de CoreHold technologie. Normaal gesproken blijft bij het draadvonken van een contour meestal een klein stukje materiaal achter om het product vast te laten zitten aan het uitgangsmateriaal. Dat betekent voor de operator elk stuk apart lossnijden en het aanhechtingsvlak navonken. En kwestie van een minuut per product voor de machine, maar meerdere minuten voor de operator die bij elk product de draad in de vonkspleet moet brengen, de bak vullen, lossnijden en de bak weer leeg laten. “Al dat werk vervalt door de CoreHold technologie”, zegt Colin Jennings, EDM-specialist bij Dymato.

 

Tijdens het snijden hechten

Corehold - bewerkt materiaalDe digitale generator kan voor een spanningsverschil in de boven- en onderkop zorgen. Hiermee wordt tijdens het snijden messing van de messingdraad gediffundeerd in het staal. Colin Jennings: “Terwijl de machine snijdt, soldeert de machine als het ware een stukje van een of twee millimeter van het product aan het materiaal waaruit gesneden wordt. Het product wordt dus op een paar punten vastgezet. Door er met een hamer eventjes tegen te tikken, neem je het uit.” De stap van lossnijden komt hiermee te vervallen. Het kleine randje van messing dat op het product achterblijft, heeft geen invloed op het nasnijden. Hiermee verhoogt Mitsubishi de productiviteit, omdat de gesneden stukken vrijwel direct uitgenomen kunnen worden terwijl de draadvonkmachine al aan een volgende order werkt. In een voorbeeld van Mitsubishi zelf praat men over tot 92 procent tijdbesparing. “Het is een optie die zeker voor stempelmakers interessant is”, aldus Jennings. Deze CoreHold technologie werkt alleen met messingdraad en alleen bij staal en hardstaal, tot een werkstukhoogte van 50 mm.

 

Precisieaandrijving

Corehold_4De technologie maakt gebruik van het tubalar drive systeem waarmee Mitsubishi enkele jaren geleden op de markt is gekomen. Door het magnetisch veld cirkelvormig te maken, voorkomt men eenzijdige aantrekkingskracht zoals normaal bij een lineaire motor. Hierdoor ontbreekt elke weerstand die je anders wel hebt. “Alleen dan lukt het om deze CoreHold technologie toe te passen”, zegt Coling Jennings.

 

Draadinvoeren zonder waterstraal

Corehold_1Een tweede innovatie in de MV-R draadvonkmachine is dat de draad ingevoerd kan worden zonder waterstraal. De machine hoeft bij draadbreuk niet meer terug naar de startpositie. Praktisch op de plek waar de draad breekt, wordt deze opnieuw ingevoerd. Ook hierdoor verhoogt Mitsubishi de productiviteit. Deze innovatieve draadinvoer is standaard op de MV-R machines; de CoreHold technologie is een optie. Omdat dit een softwarekwestie is, kan Mitsubishi dit ook naderhand nog vrijgeven op een machine.

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.