Controlled Vonk Technologie (CVT)
TECHNISHOW MAGAZINE - MAART 2012

Vonken in het bloed

Foto 3 - Controlled VT
"Jos Tiggelman, medewerker van CVT, bouwt de NA1200 Essence om voor een volgend product."

“Wie geen klanten heeft, heeft geen bestaansrecht”, zoals de Nederlanders zeggen. Albert van Heugten kan zich er helemaal in vinden. Met kwaliteit en leverbetrouwbaarheid als overtuigende argumenten weet hij zijn opdrachtgevers aan zich te binden.

Draadvonken is zijn lust en zijn leven. Dat wordt meteen duidelijk bij een bezoek aan Albert van Heugten. Is het succes van Controlled Vonk Technologie (CVT) in Hoogeloon dan alleen te danken aan de eigenaar? Van Heugten, een overtuigd workaholic, lacht: “Niet alleen daaraan, zeker zo belangrijk is onze bedrijfsfilosofie. Wij mikken op de hoogste kwaliteit, zo kort mogelijke levertijden en op een stipte leverbetrouwbaarheid. Dat zijn geen loze woorden, want bij ons zijn alle processen op elkaar afgestemd. Van het bedenken van oplossingen en de realisatie van de producten met de vonkmachines van Mitsubishi tot en met de hele logistiek daar omheen.”

 

Kennis en eerlijkheid als service

Foto 2 - Controlled VT

Ook de service die CVT haar opdrachtgevers biedt spreekt tot de verbeelding. Kenmerk is een open en integrale benadering van de wensen van klanten, waarbij waar mogelijk optimalisatiemogelijkheden worden aangedragen. Van Heugten opent op zijn PC-scherm een foto van een kleine spiraal die in de röntgentechniek wordt toegepast, vervaardigt uit het hoogsterke metaal molybdeen. “Wij adviseren de klant in zo’n geval over de maakbaarheid van een product. In de eerste plaats testen we of met het voorgeschreven materiaal een vormnauwkeurigheid kan worden bereikt die voldoet aan de eisen. Als dat niet het geval is dan raden we aan om een ander materiaal te kiezen.”

Van Heugten kijkt bovendien naar de meest economische maakoplossing van een product. Doorgaans bewijst het draadvonken zich als het snelste en meest economische proces, bezien in het licht van het hoge eisenpakket dat wordt gesteld. Een gunstige bijkomstigheid daarbij is dat bij het draadvonken onderdelen kunnen worden gestapeld, in tegenstelling tot het lasersnijden.

Foto 1 - Controlled VT - artiekl Profiel

Aan de hand van 3D CAD-ontwerpen illustreert Van Heugten de diversiteit aan producten die met de vonktechnologie gerealiseerd kunnen worden. “Mocht het in voorkomende gevallen voordeliger zijn om te lasersnijden, te frezen of te etsen dan zien wij af van de opdracht en raden we onze klant aan om voor een andere maakmethode te kiezen. Op de lange duur betaalt een dergelijk eerlijk advies zich altijd weer terug, omdat we daarmee bewijzen een betrouwbare partner te zijn. Dat is waar de maakindustrie in West-Europa het van moet hebben.” Hij gaat zelfs nog een stapje verder: CVT deelt zijn kennis ook met andere draadvonkspecialisten. Concurrentieproblemen vreest Van Heugten daarbij niet, omdat hij zich heel gericht concentreert op specifieke marktsegmenten.

“Bij ons zijn alle processen op elkaar afgestemd: het bedenken van oplossingen, de vonkmachines en de hele logistiek”

Onze flexibiliteit is mede te danken aan de B-assen op de FA10-S Advance en de PA20

Wie zich als hoogwaardige vonkspecialist in de markt wil positioneren moet naar de mening van Van Heugten niet alleen uitgebreide ervaring met vonkprocessen hebben, maar moet ook beschikken over fundamentele kennis van machines en opspanmogelijkheden. Hij legt een gevonkt product op zijn bureau waarbij lijm als opspanmiddel is gebruikt en dat vervolgens in een enkele opspanning is bewerkt en nagemeten. “Het was ons voorstel om in dit geval lijm toe te passen. Als een product namelijk niet goed wordt ingeklemd dan kunnen materiaalspanningen ontstaan, waardoor de kwaliteit van het product wordt ondermijnd.” Als een ander voorbeeld van zijn creativiteit haalt de bevlogen draadvonker nog een ronde elektrode uit een van de vitrines. Na het vonken is de rand daarvan handmatig omgebogen om het product in de gewenste vorm te brengen.

 

Complexe contouren met hoogste precisie

Foto 4 - Controlled VT
"Onderdeel voor de röntgentechniek."

Om de ideeën van Van Heugten in de praktijk te brengen is een hoogwaardig machinepark onmisbaar. Sinds een zestal jaren werkt hij daarbij met draadvonkmachines van Mitsubishi Electric en dat tot zijn volle tevredenheid. Met de punt van zijn potlood volgt hij de complexe contouren van een snijplaat met een omvang van 110 mm x 85 mm x 20 mm, dat seriematig voor de halfgeleiderindustrie worden vervaardigd. “Dit is het product dat het meest op onze NA1200 Essence is te vinden.”

De hoogprecieze draadvonkmachine beschikt over een geavanceerde CNC-besturing en over een Tubular Direct Drive (op basis van buisvormige servomotoren), die van een optisch communicatiesysteem zijn voorzien. Verder is de machine uitgerust met een digitale fijnpolijstgenerator, waardoor oppervlakteruwheden van 0,05 µm binnen handbereik komen. De totale bewerkingstijd voor de bovengenoemde snijplaat bedraagt, in verschillende opspanningen, op deze machine 15 uur. In een horizontale werkstukopname kunnen drie van deze producten gelijktijdig worden gedraadvonkt, in een verticale opname gelijktijdig zes. Bij een serie van deze producten, waarvan CVT er op jaarbasis 400 stuks levert, opereert de NA1200 Essence volcontinu en vrijwel onbemand.
CVT snijdt met een draad met een diameter van 0,25 mm. Voor de laatste snede wordt zelfs een draad gebruikt met een diameter van slechts 0,1 mm. De resulterende snijplaat bestaat uit twee segmenten die, zonder dat ze gescheiden kunnen worden, rond een gedefinieerd punt zwenken. Ter illustratie laat Van Heugten zien hoe beide productdelen ten opzichte van elkaar bewogen kunnen worden. “Tijdens het transport wordt de snijplaat beveiligd door de beide segmenten met stiften te fixeren. Ook dat was een oplossing die door ons is aangedragen”, vult hij aan. Hij schuift daarbij twee stiften in de aanwezige openingen. “Het is een veel eenvoudiger oplossing dan het idee dat de klant had ontwikkeld, waarbij schroeven ingedraaid moesten worden.”

Foto 5 - Controlled VT

CVT heeft begin 2011 geïnvesteerd in de NA1200 Essence omdat de bestaande productiecapaciteit destijds tekort schoot. Wat Van Heugten vooral bevalt aan de machine zijn de snelle draadwisseling, de eenvoudige bediening en het feit dat het aantal storingen vrijwel nihil is. Het zijn voordelen waardoor hij erop kan vertrouwen dat hij de toegezegde levertermijnen ook waar kan maken.
Naast de NA1200 Essence beschikt CVT over nog meer draadvonkmachines in de vorm van een FA10-S Advance, een PA20 en een PX05 van Mitsubishi Electric. De FA10-S Advance wordt vooral ingezet voor standaardtoepassingen. Omdat deze machine qua bediening en nauwkeurigheid overeen komt met de NA1200 Essence kan zo nodig snel worden gewisseld tussen beide machines. Dat biedt extra flexibiliteit, waardoor spoedorders bijvoorbeeld relatief eenvoudig tussengevoegd kunnen worden. Als het thema flexibiliteit ter sprake komt pakt Van Heugten er ter illustratie een spiraalveer bij. “Onze flexibiliteit is mede te danken aan de B-assen op de FA10-S Advance en de PA20. Daardoor zijn we in staat om producten zoals deze te realiseren.”

 

Optimistisch naar de toekomst

 

Naast het draadvonken biedt het bedrijf ook de mogelijkheid om aanvullende diensten als meten, stralen en ultrasoon reiniging uit te voeren, een concept dat de markt weet te waarderen. Zowel op de Nederlandse en Belgische markt (goed voor respectievelijk zo’n 50 procent en 30 procent van de jaaromzet) als in Duitsland en Zwitserland worden de kwaliteiten van CVT naar waarde geschat. Van Heugten leunt ontspannen achterover. “De tevredenheid van onze klanten, die vooral te vinden zijn binnen de halfgeleiderindustrie, de medische techniek en de machinebouw, blijkt alleen al uit het feit dat geen van hen ooit is uitgeweken naar een concurrent.” CVT hoeft daarbij weinig aan acquisitie te doen. Potentiële klanten melden zich spontaan bij Van Heugten via het internet of via mond-tot-mond reclame. Een comfortabele positie, waardoor hij met vertrouwen naar de toekomst kijkt.

 

Albert van Heugten: De vonk springt over

DFoto 6 - Controlled VTe eerste onderneming werd door Albert van Heugten opgericht in 1991. Na tweeënhalf jaar verkocht hij het bedrijf met twee werknemers, maar bleef als directeur in functie. Draad- en zinkvonken alsmede verspanende bewerkingen als draaien en frezen vormden de specialiteiten van het bedrijf, dat uiteindelijk dertien medewerkers telde. Vanuit deze onderneming is hij in 2002 gestart met Controlled Vonk Technologie B.V. Het motief: ‘de vonk‘ was inmiddels overgesprongen op Van Heugten, waardoor hij besloot om zich volledig te concentreren op de vonktechnologie.

 

Het profiel van een professional

Beschrijft u eens in een enkele zin wat Controlled Vonk Technologies doet!
CVT richt zich met name op hoogwaardige en nauwkeurige onderdelen. Dat betreft zowel de prototypebouw als de seriematige productie.

Waarmee hebt U uw eerste geld verdient?
In de werktuigbouw. Na mijn opleiding heb ik ervaring opgedaan met alle bewerkingstechnieken, zoals draaien, frezen, slijpen, rondslijpen en tenslotte draadvonken.

Wat vormt uw drijfveer?
Enerzijds tevreden klanten en daarnaast ook het realiseren van uitdagingen die eigenlijk onmogelijk zijn.

Wat pakt U tegenwoordig anders aan dan vijf jaar geleden?
Tegenwoordig deel ik mijn kennis en ervaring met mijn medewerker. Daarvoor heb ik acht jaar lang als eenmansbedrijf gewerkt.

Wat was tot nu toe bedrijfsmatig uw grootste succes?
Dat was in het crisisjaar 2009. Omdat we in die periode weinig opdrachten hadden heb ik de constructeurs en ontwerpers van potentiële klanten benaderd en hun de mogelijkheden en voordelen van het draadvonken uitgelegd. Dat is zeer succesvol gebleken.

Hoe kunt U zich het beste ontspannen?
Ik ben een workaholic en beleef veel vreugde aan mijn werk. Maar ik kan me ook ontspannen met een boek of op vakantie.

Welke eigenschappen waardeert u het meest bij anderen?
Voor zover het gaat om beroepsmatige aspecten zijn dat eerlijkheid en openheid. Mensen moeten hun kennis delen en niet angstvallig voor zich houden. Uitwisseling van kennis is belangrijk, omdat de gehele economie daarvan profiteert. Het zorgt er ook voor dat we in West-Europa de concurrentie uit China een stap voor kunnen blijven.

Als U door een technisch volslagen leek binnen uw kennissenkring gevraagd zou worden wat U doet, hoe zou U hem uw werkzaamheden in één zin uitleggen?
Dat ik complexe vormen uitzaag met behulp van elektronica.

Naam en vestigingsplaats van de onderneming:
Controlled Vonk Technologie B.V.,
Hoogeloon

Jaar van oprichting:
2002

Directeur:
Albert van Heugten

Aantal medewerkers:
1

Kernactiviteit:
Van de omzet wordt 80 procent bereikt binnen de halfgeleiderindustrie en de machinebouw, de medische techniek is verantwoordelijk voor het resterende deel.

Controlled Vonk Technologie B.V.
Groenstraat 5A
5528 NS Hoogeloon
Tel.: +31 497 541040
Fax: +31 497 540205
E-mail: info@cvtbv.nl

www.cvtbv.nl

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.