‘Meer winst met hoogwaardige technologie’.
Dit thema hanteerde Dymato, leverancier van hightech verspanende machines, op de Techni-Show en Jan Ackerschott van Metaalbewerking Ackerschott in Heijen kan dat van harte onderschrijven. Hij investeert voortdurend in nieuwe machines, recent nog in een grote door Dymato geleverde draaibank met aangedreven gereedschappen van Hyundai-Kia.
“Ons uitgangspunt daarbij is dat we niet investeren in steeds meer van hetzelfde, maar in toegevoegde waarde; in dingen die we nog niet kunnen. ”
Metaalbewerking Ackerschott is een echt familiebedrijf. Het is opgericht door vader Jan (65), maar ook zijn drie zoons Karel, Sjef, en René zijn er werkzaam. Jan heeft de algehele leiding over de 25 medewerkers, Sjef is verantwoordelijk voor het draaien algemeen, Karel combineert het CNC draaien en het CNC frezen en René is medewerker. “Geleidelijk aan zijn mijn zoons het al aan het overnemen maar voorlopig ga ik wel nog een tijdje mee”, zegt Jan Ackerschott, die in 1984 op parttime basis in een ruimte achter zijn huis met zijn eigen bedrijf is begonnen. Toen het daar te klein werd, huurde hij in 1990 een bedrijfspand, om daar samen met zijn oudste zoon Sjef fulltime verder te gaan. Medio jaren negentig volgde de verhuizing naar de huidige locatie in Heijen, waar vier jaar geleden een tweede hal is bijgebouwd. Daar zal het niet bij blijven, want ook de twee hal is al aardig volgelopen met machines en de grond voor een volgende uitbreiding is dan ook al aangekocht.
In de beginjaren hield Ackerschott zich hoofdzakelijk bezig met reparaties en matrijzenbouw. Jan Ackerschott, zelf van huis uit gereedschapmaker, werkte veel samen met zijn broer, die matrijzenconstructeur was. Toen zijn broer plotseling overleed, viel de basis voor de matrijzenbouw weg. Bovendien was het een slechte tijd voor de matrijzenbouw, veel werk verdween naar Zuid-Europa. Ackerschott ging zich daarom meer toeleggen op machinewerk en is daarmee uitgegroeid tot een behoorlijk toeleveringsbedrijf, dat onderdelen maakt en diverse producten bewerkt voor met name de machinebouw. Het bedrijf werkt hoofdzakelijk voor klanten in de food-, verpakkingen- en drukindustrie. Met veel van die klanten wordt een innige relatie onderhouden; Ackerschott denkt met hen mee om producten en onderdelen zo snel en efficiënt mogelijk te produceren, met zo weinig mogelijk fouten. Nagenoeg alle verspanende bewerkingen, in de meest uiteenlopende metaal- en kunststofsoorten, kunnen worden uitgevoerd.
Jan Ackerschott is een echte praktijkman met een goed technisch inzicht, die veel aan zelfstudie heeft gedaan en daardoor veel kennis heeft opgebouwd op het gebied van verspanen. Het belang van innovatief zijn in het machinepark heeft hij altijd gezien. Omdat Ackerschott is gespecialiseerd in prototypes, enkelstuks en kleine series met een repeterend karakter, doet het bedrijf niet zo zeer grote investeringen in automatisering (“al kijken we daar natuurlijk ook wel naar”), als wel in machines en CADCAM-systemen, waarmee hoogwaardige producten kunnen worden gemaakt met korte doorlooptijden. “We maken veel verschillende producten door elkaar. Het is belangrijk dat we met zo weinig mogelijk opspanningen de producten zo snel mogelijk kunnen maken. Logistiek moet alles kloppen en computertechnisch ook. We programmeren heel veel op afstand in CADCAM”.
In de productieruimte staan veel verschillende merken machines, maar sinds een aantal jaren heeft Ackerschott toch een voorkeur om zich te beperken tot een aantal merken. De wirwar aan machines en daarmee de verschillende monteurs op de werkvloer worden afgebouwd. In plaats daarvan is het bedrijf bezig een hechte relatie op te bouwen met een beperkt aantal machineleveranciers, die goede en betrouwbare machines leveren en die hun machines ook doorontwikkelen volgens de laatste stand de techniek.
De relatie met Chris van der Velden van Dymato gaat al terug tot 1999 toen Ackerschott bij Chris een CNC draaimachine kocht, de eerste uit een reeks van 7 draaimachines.
De laatste leveringen betreft het Koreaanse merk Hyundai-Kia (vorig jaar omgedoopt in Hyundai -Wia). Vier jaar geleden kwam de eerste, een SKT 21 LM met aangedreven gereedschap en stafaanvoer. “Een nauwkeurige, goed repeterende machine”, aldus Ackerschott. “We stonden versteld van de zwaarte en de opbouw van de machine; een zware turret, alles was heel robuust. Deze machine sprong er qua degelijkheid echt uit.” Chris van der Velden voegt hier aan toe, dit is ons meest verkochte model en onze klanten zijn vooral onder de indruk van de betrouwbaarheid en de snelheid wat natuurlijk de productiviteit ten goede komt.
Korte tijd later volgde een SKT 300 MS, opnieuw met aangedreven gereedschappen, maar nu ook met een zwaar uitgevoerde overnamespil, die het werkstuk over kan nemen voor bewerking aan de achterzijde.
En eind vorig jaar is dan de grote draaibank SKT 700 LM met aangedreven gereedschap geïnstalleerd. Een zware machine (gewicht 23.000 kilo) met een robuuste uitstraling, 3,2 meter tussen de centers en een maximale draaidiameter van 920 mm. Deze draaibank is in de plaats gekomen van een 2-assige machine, die een wat iele turret had. “Die was goed voor lichte walsen, maar nu kunnen we ook groter werk, grotere diameters aan. Het werk wordt steeds groter en zwaarder, maar we hebben er ook twee hydraulische brillen bij voor kleinere diameters.” Van der Velden benadrukt ook de indrukwekkende freescapaciteit van de BMT85 opname met een vermogen van 11 kW en natuurlijk de 45 kW hoofdmotor die uiteindelijk zorgt voor hoog spanenvolume in draai- en boorwerk. Met de SKT700LM wordt nu een veel betere cyclustijd gerealiseerd door de combinatie van frezen en draaien en het toegenomen spanenvolume.
Momenteel is Ackerschott weer bezig met de aankoop van een grote freesbank. De toeleverancier wil zowel goed zijn in draaien als in frezen. “Het kleine en eenvoudig werk gaat naar buitenland, wij krijgen daar het moeilijke werk voor terug. Dat is op zich een goede ontwikkeling en daar investeren we dan ook op. Toch moet niet al het eenvoudige werk verdwijnen, want we moeten natuurlijk ook mensen opleiden. Daarom gaan er wel een paar oude machines weg als die nieuwe freesbank komt, maar laten we er ook een paar staan voor opleidingsdoeleinden. Innovatief zijn in je machinepark betekent ook dat machines en werk steeds ingewikkelder worden. Daar moet je wel de juiste mensen voor hebben. Er komt toch wel wat bij kijken voordat je iemand hebt geschoold van eenvoudig naar 5-assig werk.”
Bovenste foto v.l.n.r. Chris van der Velden (Dymato), Jan, Karel en Sjef Ackerschott bij de grote draaibank SKT700LM.