DYMATO op de Technishow 2024 | Röders

UITGELICHT: Röders Precisie Productie Cel: Alles uit één hand: machine, automatisering en job management software.

De RPT 600 DSH van Röders is een geavanceerd vijfassig bewerkingscentrum dat frezen, slijpen en meten op één machine mogelijk maakt. Het onderscheidt zich door een nieuw thermisch concept voor hoge stabiliteit en precisie, zelfs in omgevingen met fluctuerende temperaturen. De Precitemp-technologie controleert en compenseert thermische veranderingen, terwijl het geleidingsconcept met quasi-hydrostatische lineaire rollen geleidingen  zorgt voor hoogwaardige oppervlaktekwaliteit. De machine maakt kwaliteitscontrole direct in de machine mogelijk, bespaart tijd in aparte meetruimtes en is klaar voor automatisering dankzij ergonomisch design en toegankelijkheid. De RPT 600 DSH biedt een bereik van 470x530x300 mm, een draaizwenktafel met 250 mm diameter en een gereedschapswisselaar voor 42 of 87 gereedschappen.

De RCF 30 van Röders is een compacte en modulaire automatiseringsoplossing, ontworpen om aan de specifieke behoeften van klanten te voldoen. Het systeem beschikt over een ingebouwd gripper wisselstation, waardoor het flexibel is in het hanteren van verschillende formaten pallets en gereedschappen. Met een capaciteit voor werkstukken tot 30 kg en maximale afmetingen van Ø 180 x 150 mm, kan de RCF30 aan  de voorkant van de bewerkingsmachine worden geplaatst, waardoor het mogelijk is om meerde machines met één automatiseringsoplossing te beladen.

De voordelen op een rij: 

  1. Geïntegreerde Functionaliteit:
    • Combineert frezen, slijpen en meten in één machine.
  2. Thermische Stabiliteit en Precisie:
    • Nieuw thermisch concept voor hoge stabiliteit en precisie.
    • Precitemp-technologie controleert en compenseert thermische veranderingen.
  3. Geleidingsconcept voor Oppervlaktekwaliteit:
    • Quasi-hydrostatische lineaire rollen geleidingen  zorgen voor hoogwaardige oppervlakken.
  4. Efficiënte Kwaliteitscontrole:
    • Directe meten  voor kwaliteitscontrole in de machine.
    • Bespaart tijd door eliminatie van aparte meetruimtes.
  5. Klaar voor Automatisering:
    • Ergonomisch design en toegankelijkheid.
    • Geschikt voor automatisering met opties voor gereedschapswisselaar en draaizwenktafel.

Voordelen van de RCF 30:

  1. Compact en Modulair Ontwerp:
    • Compacte en modulaire automatiseringsoplossing.
  2. Flexibiliteit:
    • Ingebouwd gripper wisselstation voor flexibel hanteren van pallets en gereedschappen.
  3. Veelzijdige Plaatsingsopties:
    • Kan aan zijkant of voorkant van bewerkingsmachine worden geplaatst.
    • Mogelijkheid om meerde machines met één oplossing te beladen.

 

Geavanceerd thermisch concept garandeert hoge vijfassige nauwkeurigheid

Röders heeft alle kennis en expertise samengebracht in de nieuwe RPT 600 DSH. Dit vijfassige bewerkingscentrum combineert frezen, slijpen en meten in één machine. Dit is echter niet de belangrijkste eigenschap van de machine. Voor nog meer precisie, betere oppervlaktekwaliteiten en een hogere dynamiek, heeft Röders de RPT 600 DSH uitgerust met een nieuw thermisch concept voor een hoge thermische stabiliteit.

Om hoognauwkeurig te produceren moet de stabiliteit en temperatuurhuishouding in een bewerkingscentrum perfect zijn. Dat geldt helemaal als er langdurig onbemand verspaand wordt. In een geautomatiseerde productie wil je er zeker van zijn dat het laatste werkstuk van een serie aan exact dezelfde maatvoering voldoet als het eerste werkstuk. Speciaal daarvoor is de nieuwe RPT 600 DSH ontwikkeld.  

De belangrijkste reden voor maatafwijkingen op werkstukken zijn temperatuurschommelingen in de machine of de omgeving. Vooral bij echt onbemande productieautomatisering zijn stabiele bewerkingsprocessen die op betrouwbare wijze kleine toleranties handhaven gedurende langere bedrijfstijden cruciaal. Thermische uitzetting door interne warmtebronnen in de machines of wisselende omgevingstemperaturen kunnen het noodzakelijk maken dat parameters of nulposities op de machines steeds opnieuw moeten worden aangepast. Een geautomatiseerde hoognauwkeurige productie verloopt daardoor bijna niet zonder operators. Met de vijfassige RPT 600 DSH heeft Röders nu een oplossing op de markt gebracht. Door het uitgekiende thermische concept van de RPT 600 DSH hebben temperatuurschommelingen in de omgeving volgens Röders geen effect op de nauwkeurigheid van de machine en het werkstuk, zelfs niet bij geautomatiseerde en dynamische bewerkingen.

Speciaal voor fluctuerende omgevingstemperaturen

De frees- en slijpmachines van Röders zijn door de jaren heen geoptimaliseerd voor een grotere nauwkeurigheid. Ten eerste werden alle interne warmtebronnen van de machines zodanig getemperd dat wisselende toerentallen of voedingssnelheden geen invloed hebben op de geometrie van de machines. Voorwaarde voor een optimaal resultaat was in het verleden echter dat de omgevingstemperatuur zo constant mogelijk moest zijn. Voor de gebruiker betekende dit een complexe, nauwkeurige temperatuurregeling in de productiehal. Röders: “We zijn er van bewust dat niet al onze klanten hun werkplaats op en top geconditioneerd hebben, waardoor het behalen van een hoge constante nauwkeurigheid voor veel bedrijven een uitdaging is. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe vijfasser hebben we daar rekening mee gehouden. Dankzij een slimme bouwwijze en een geavanceerd thermisch concept blijft de machine zelfs in werkplaatsen waar de temperatuur  fluctueert toch thermisch stabiel en hoognauwkeurig.”

Precitemp; uitgebreide softwarecompensatie

Om dit te realiseren heeft Röders in een verdere ontwikkelingsstap de machine nu uitgerust met  Precitemp-technologie. Deze technologie waarborgt dat er geen thermische verplaatsingen of geometrische veranderingen meer ontstaan in de machine. Door alle warmtebronnen die invloed kunnen hebben te controleren en compenseren , maar ook door de lucht in de werkruimte te controleren en continu bij te sturen. De technologie is beschikbaar in drie verschillende niveaus, afhankelijk van de werkstukeisen. Vooral bij vijfassige bewerkingen aan verschillende zijden van het werkstuk is thermisch stabiliteit van cruciaal belang voor het aanhouden van kleine toleranties, aldus Röders.

Naast een hoge thermische stabiliteit bereikt de RPT 600 DSH ook een hoge nauwkeurigheid door    een nieuw geleidingsconcept. In samenwerking met een bekende fabrikant van rolgeleidingen heeft Röders gekozen voor geleidingen met quasi-hydrostatische loopeigenschappen in de uitsluitend direct aangedreven assen. Dankzij deze nog soepel lopende geleidingen kunnen hoge oppervlaktekwaliteiten worden behaald.

Frezen, slijpen en direct meten op één machine

De betrouwbare geometrische stabiliteit van de nieuwe vijfasser maakt kwaliteitscontrole van de bewerkte werkstukken direct in de machine mogelijk. Op deze manier kan voor veel toepassingen de extra stap van de kwaliteitscontrole van het werkstuk in een aparte meetruimte worden bespaard. Door in de RMS6 machinebesturing de Renishaw Productivity + meetsoftware en meetstrategieën te integreren is het mogelijk om direct meetprotocollen te genereren uit machine.

Klaar voor automatisering

De RPT 600 DSH is voorzien van een ergonomisch design met een goede toegankelijkheid tot het werkstuk. De vijfasser heeft een bereik van 470 mm x 530 mm x 300 mm. De draaizwenktafel heeft een diameter van 250 mm en kan worden belast met een werkstukmassa van maximaal 60 kg. Standaard wordt het bewerkingscentrum uitgerust met een freesspil met een maximaal toerental van 42.000 min-1, 14 kW vermogen en een HSK E40 opname. De gereedschapswisselaar met een geïntegreerd lasermeetsysteem biedt ruimte voor 42 of 87 gereedschappen. Optioneel is dit verder uit te breiden. Verder is de werkruimte van twee zijdes bereikbaar, waardoor de machine goed te automatiseren is.

Automatiseren met de RCF 30 van Röders

De Röders eigen automatiseringsoplossing RCF 30 is zeer compact vormgegeven en dankzij de modulaire bouwwijze is het mogelijk om deze volledig af te stemmen op de wensen van de klant. Een ingebouwd gripper wisselstation zorgt ervoor dat de automatiseringsoplossing zowel verschillende formaten pallets als gereedschappen kan handelen. Daarmee is het systeem uitermate flexibel. Het systeem is geschikt is voor werkstukken met een handelingsgewicht tot maximaal 30 kg, en maximale werkstuk afmeting Ø 180 x 150 mm. De RCF 30 kan bijvoorbeeld worden uitgerust met 27 pallets ITS148  en 40 extra gereedschappen. De automatiseringsoplossing kan  aan de voorkant van de bewerkingsmachine worden geplaatst. Zo ontstaat de mogelijkheid om de RCF30 te verlengen voor meerdere machines om met één automatiseringsoplossing te beladen.

BESTEL UW GRATIS TICKET NU en wij vertellen u er alles over tijdens de Technishow op onze Dymato stand 12C033!

 

 

 

 

 

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.