Betrouwbaar precisie verspanen met Röders

Artikel SOLUTIONS Magazine 4/2021 van journalist Franc Coenen 

INTERVIEW Franc Coenen met Oliver Gossel, Sales Manager bij Röders TEC

Eén keer een nauwkeurig werkstuk bewerken is niet zo lastig. Waar het tegenwoordig om gaat, is betrouwbaar nauwkeurig precisieonderdelen maken, zodat het eerste deel dezelfde nauwkeurigheid heeft als het honderdste. Proceszekerheid, dat is wat de industrie vraagt, zegt Oliver Gossel, sales manager bij Röders TEC. “Een betrouwbaar proces waarin je 7 dagen in de week precisieonderdelen maakt.” Röders TEC ziet de vraag verschuiven naar betrouwbare processen voor 24/7 precisie productie.

Röders staat in de markt bekend om de ultranauwkeurige bewerkingen. Wie naar bijvoorbeeld de ontwikkelingen

in de halfgeleiderindustrie kijkt, ziet de eisen steeds verder toenemen. Stoten we niet op de grenzen van wat met een HSC-machine nog haalbaar is? Oliver Gossel: “Tien jaar geleden stootten we ook al op grenzen, deze worden telkens verschoven. Maar het klopt dat als je 1 µm nauwkeurig bewerkt, je niet nog veel meer kunt verwachten. Betrouwbaarheid, proceszekerheid, dat zijn de thema’s op dit moment. Eén keer een nauwkeurig product maken is niet zo moeilijk, 7 dagen in de week producten in dezelfde nauwkeurigheid maken wel. Daar werken we aan.”

Waar zit het potentieel om met de huidige Röders machines dit te bereiken?

Oliver Gossel: “Het gaat dan om processtabiliteit: zorg dat je geen thermische drift van de machine hebt, geen nulpunten verliest, gereedschap meten in de machine, weten wat de standtijd van de gereedschappen is, het meten van de werkstukken zelf. Daar zien wij bij Röders nog veel ontwikkelpotentieel.”

Is er nieuws te melden op dit vlak?
Oliver Gossel: “Op de EMO hebben we een draadloze ultrasoon meettaster gepresenteerd, dat is nieuw. Tot nog toe hadden we een bedrade taster. Als je echter 5-assig coördinatenslijpen in de machine toepast, is zo’n kabel hinderlijk omdat je niet overal bij komt. Daarom hebben we een draadloze taster ontwikkeld die met onze eigen besturing communiceert. Dit soort oplossingen heeft de markt nodig.”

Röders TEC bouwt vanaf het begin de CNC-freesmachines met een eigen op Windows gebaseerde besturing, RMS6. Welke rol speelt deze in de precisie die u op de machines behaalt?
Oliver Gossel: “30 jaar geleden is dat voor Röders de aanleiding geweest om een eigen HSC-machine te bouwen. We liepen in de vormenbouw tegen de beperkingen van de toen bestaande besturingen aan en zijn daarom een eigen besturing gaan ontwikkelen, die sneller en beter is: de RMS6 besturing. De laatste ontwikkeling van de besturing is Racecut. Hiermee regelen we alle assen met een 32 kH frequentie, zodat we extreem snel afwijkingen kunnen herkennen en oplossen. De besturing en het regelen van de aandrijfassen speelt dus een grote rol. Een van de huidige thema’s in de ontwikkeling is het nog preciezer vasthouden van de 3D banen; de dynamiek van de baanplanning. Precisie en kosten zijn de trefwoordenin de ontwikkeling.”

                      Oliver Gossel: De nieuwste besturing is Racecut.
Hiermee regelen we alle assen met een 32 kH frequentie,
zodat we extreem snel afwijkingen kunnen herkennen en oplossen.

Al lang geleden heeft Röders het coördinatenslijpen in de 5-assige CNC-machine geïntegreerd. Zijn er plannen om andere technologieën te integreren?
Oliver Gossel: “Nee, we hebben geen plannen om andere technologieën te integreren. Voor ons zijn de processen frezen en slijpen, waarbij we het voorfrezen met grote gereedschappen doen, met fijnbewerken frezen we hoogglans oppervlakken en komen we tot Ra waarden van 10 nm. Extra coördinaten slijpen biedt geavanceerde mogelijkheden voor onderdelen die geschikt zijn voor dit proces. Vaak kunnen frezen en slijpen gecombineerd worden voor de beste prestaties. Wij kunnen ons in de ontwikkeling beter concentreren op de optimalisatie van de machines voor deze processen waar vooral dynamische nauwkeurigheid vereist wordt.”

Is automatisering hier belangrijk?
Oliver Gossel: “Voor veel toepassingen is 24/7 produceren belangrijk. Op de EMO hebben we de nieuwe RCF 150 handling gepresenteerd. Ondanks de zeer compacte afmetingen kunnen we grote werkstukken tot 150 kilogram en pallets van 320 bij 320 mm handlen. Daarvoor hebben we voor een andere kinematica gekozen. Normaal automatiseer je met lineaire assen, wij hebben gekozen voor een soort scara robot waardoor de cel veel compacter blijft.”

Verwacht u dat automatisering standaard gaat worden in de precisie industrie?
Oliver Gossel: “Automatisering wordt min of meer standaard, ofwel gekoppeld aan één machine ofwel gekoppeld aan meerdere machines, ook voor andere bewerkingen of reinigen. Doordat we alles uit eigen hand aanbieden, inclusief de automatiseringssoftware, hebben onze klanten geen interface issues of andere zaken rond automatisering.”

Röders TEC is al in een vroeg stadium toegetreden tot het consortium dat umati ontwikkelt, de universele interface voor de machine-industrie. Waarom?
Oliver Gossel: “umati is een grote kans voor alle machinebouwers. We hebben nu een gezamenlijk kanaal voor terugmeldingen van de machines. We konden wel communiceren met andere systemen, maar dan had je een convertor nodig, die is gecompliceerder. De umati standaard helpt dit te vereenvoudigen. We hebben al de eerste machines met de umati geleverd.” 

Deze interface is dus niet standaard op de machines?
Oliver Gossel: “Nee, het is nu nog een optie. Ik verwacht wel dat deze meer gevraagd gaat worden, omdat we de tendens zien dat onze machines meer geïntegreerd worden met andere.

Iedereen heeft het tegenwoordig over Machine Learning en Kunst‐ matige Intelligentie. Gaan we dit terug zien in de CNC machines? Oliver Gossel: “Ik geloof dat niet. Die begrippen zijn te hoog gegrepen, we zijn nog ver weg van Kunstmatige Intelligentie en Machine Learning. Er valt nog voldoende winst te behalen in optimaliseren van de besturing, de opbouw van de machine zoals het verbeteren van de stijfheid en minimaliseren van de wrijvingen.”

Tot slot: wat domineert de ontwikkeling in verspanende machines de komende tijd?
Oliver Gossel: “Vereenvoudigde bediening, ook omdat de vakmensen er niet meer zijn. En een hoge betrouwbaarheid. Daarom hebben we onze slogan gewijzigd in Zuverlässig Präzise. 24/7 precisie onderdelen maken waarvan het eerste exact hetzelfde is als het honderdste of duizendste.”

 

 

Foto links boven: de RCF 150 is een compacte handlingcel voor de opslag van werkstukken
tot 150 kilogram. 
Foto’s rechtsboven: de nieuwe draadloze ultrasoon taster. 

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.