Volume verspaning voor de hightech industrie
Solutions magazine, uitgave september 2019
Bavius AeroCell PM Group

Met Large Machining start PM Group een nieuwe activiteit om klanten in de optische- en halfgeleiderindustrie completere oplossingen te bieden. Het nauwkeurig CNC-frezen van structuurdelen sluit naadloos aan op de beide kernactiviteiten van de groep: toelevering aan de lucht- en ruimtevaart en het ontwikkelen en bouwen van zeer precieze motionsystemen. “Met het frezen van de grote delen zoals frames zetten we de volgende stap”, zegt eigenaar Joep Lüth.

Het familiebedrijf PM Group leunt op twee activiteiten: aan de ene kant bearings en precisie rechtgeleidingen en motionsystemen in Dedemsvaart; aan de andere kant de toeleveringsbedrijven voor hoogwaardige mechanische componenten, vooral aan de lucht- en ruimtevaart, in Hengelo en Almere. Joep Lüth wil nu een brug slaan vanuit de toeleverende bedrijven naar de vestiging in Dedemsvaart. “We zien dat onze motionsystemen voor de optische- en semi-conductorindustrie steeds vaker in vacuümkamers terecht komen. Met onze ervaring in µ-nauwkeurigheden en Large Machining, kunnen we klanten een geïntegreerd systeem leveren.”

Enige in Nederland

Voor deze nieuwe activiteit is er in Dedemsvaart een nieuwe hal gebouwd en heeft de groep onder andere de bavius HBZ AeroCell 400-200 gekocht, de enige van dit type in Nederland. Joep Lüth ziet dit als een vervolg op eerdere investeringen in Dedemsvaart in nieuwe CNC-technologie, klimaatbeheersing en de cleanroom. De bavius (het vroegere Handtmann) machine is een essentieel onderdeel van large machining strategie die de onderneming vanaf 2020 verder gaat uitrollen. Dit horizontaal bewerkingscentrum heeft twee opspantafels van vier bij twee meter. De capaciteit voor groot verspaning wordt zowel ingezet voor de productie van structuurdelen voor de lucht- en ruimtevaart als voor de motionsystemen. “Large Machining is een uitbreiding voor onze luchtvaartpartners én we halen hiermee nieuw werk binnen uit de optische, halfgeleider- en medische industrie. Dit zorgt voor kruisbestuiving tussen onze beide activiteiten.”

"De bavius HBZ AeroCell 400-200 is een machine voor volume verspaning in combinatie met hoge nauwkeurig."
"Bavius ontwikkelt momenteel een 5-assige freeskop voor dit type."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nauwkeurige volume verspaning

De bavius HBZ AeroCell die Dymato in Dedemsvaart heeft geleverd, is een typische machine voor volume verspaning. Met de 125 kW spindel (30.000 toeren) freest de machine tot 12 liter aluminium per minuut. Het horizontale concept zorgt voor de ideale spanenval. Het bijzondere aan dit concept is dat de tafel vlak ligt voor het opspannen van de werkstukken en dan 90 graden kantelt voor de bewerking ervan. De standaard dubbele tafel zorgt voor parallel opspannen en frezen. Bavius bouwt de AeroCell tot maximaal 7 meter lengte. De stabiliteit draagt bij aan de hoge nauwkeurigheid, die bij grote onderdelen enkele honderdsten, bij kleinere in het micronbereik ligt. De Duitse machine paste precies in het profiel van de machine die PM zocht, zegt Gert Lennips, Operational Manager: snel, nauwkeurig, grote volumes verspanen in korte tijd. “En voor de spanenafvoer is zo’n horizontale versie fantastisch.” De twee pallets annex opspantafels bieden voldoende ruimte om de machine zo te beladen dat deze manloos de nacht doorkomt. “We werken met twee ploegen maar met de goede producten op de machine komen we de nacht door.” Gert Lennips wil het manloos werken niet alleen aan de nachtelijke uren koppelen. “Ook overdag scheelt manloos produceren in de kosten.”

Frame uit één blok

Een van de recente producten is een complex aluminium frame voor de semi-conductorindustrie. In de cleanroom wordt het samengebouwd met de precisie motion componenten tot een geavanceerd systeem dat zelfs de geringste trilling absorbeert. Vroeger kon PM zo’n frame ook wel produceren, maar dat vergde veel creativiteit en werk omdat het in meerdere delen gefreesd moest worden. Een andere oplossing zou zijn frames op te bouwen uit een lassamenstelling. “Nu kunnen we deze frames uit één blok frezen”, legt Gert Lennips uit. Dat is wat klanten willen. Het complexe frame is inclusief enkele keren omspannen in één keer op de bavius AeroCell compleet geproduceerd. “De nauwkeurigheid en ook het freesbeeld zijn goed, zodat we het frame direct van de machine, na reiniging, in de cleanroom verder kunnen monteren.”

"Gert Lennips, Operations Manager: “Precisie zit in het DNA van onze mensen. Nauwkeurigheid is een samenspel van mensen, vakmanschap, slimme processen, goede omstandigheden en de juiste machines.”"

Machine zorgt voor nieuw werk

De investeringen in Large Machining zijn een langetermijn investering om verder uit te groeien tot een strategische partij voor klanten die precisie motionsystemen zoeken. Daar hebben de PM-bedrijven nu alle competenties voor in huis, meent Gert Lennips: de mensen, de faciliteiten zoals de precisiemachines en een cleanroom, en de kennis. Joep Lüth tot slot: “Klanten schuiven hier niet een pak papier binnen waarop staat hoe het moet. Dat bedenken wij voor de klant. De grote machine is een aanvulling op onze competentie. We kunnen nog meer verantwoordelijkheid overnemen. En dat ziet de markt. Large Machining zorgt al voor nieuwe klanten die weten dat we deze bavius machine in huis hebben.”

 

Meer informatie over de bavius HBZ AeroCell 400-200 is te vinden in onze catalogus.

 

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.