Betech in Groningen investeerde recent in twee Hyundai-Kia CNC-draaimachines. Hoe past deze investering in de ontwikkeling van het bedrijf? Wat merken klanten er van? Welke producten maakt Betech op de machines en hoe gaat de klantvraag zich verder ontwikkelen?

De strategische investeringsplannen van Betech Kunststoffen konden begin mei 2013 in de prullenmand. Een felle brand legde de productie van de kunststofverspaner in Groningen stil. Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot een gesmolten dak en een dikke laag roet die de muren en alle machines bedekte. “We maken deel uit van de Betech Groep”, zegt directeur Jendo Sinagl. “Daardoor konden we op onze andere locaties een deel van onze productie opvangen. Ze hebben daar veel ervaring met het verspanen van metaal, maar met kunststof kunnen ze gelukkig ook uit de voeten. Onze klanten hebben daardoor niet of nauwelijks last gehad van de brand.” Betech Kunststoffen werkt voor kritische markten. Denk aan automotive, scheepsbouw, voedingsmiddelenindustrie en de machinebouw. Het machinepark maakt een breed pakket aan draai- en freesproducten mogelijk. Het aantal verschillende producten dat de fabriek verlaat, loopt dan ook in de duizenden. Sinagl: “We beschikken over diverse CNC-gestuurde bedfrees-machines om grote plaatafmetingen te bewerken en CNC-bewerkingscentra voor de kleinere stukken materiaal. Voor de producten die ervoor in aanmerking komen, kunnen we gerobotiseerd laden en lossen. Naast onze CNC-freesbanken beschikken we ook over CNC-draaimachines met een automatische materiaalaanvoer. Onze machines worden geprogrammeerd met behulp van de modernste CAD/CAM-software om programmeertijden te verkorten en cyclustijden te optimaliseren. Voor het bewerken van acrylaat beschikken we over een lasersnijder om het materiaal snel en efficiënt in iedere gewenste vorm te snijden.  Rolpolijsten, lijmen en buigen is precisiewerk, dit wordt bij ons met de hand uitgevoerd door onze vakmensen.”

Poetsbeurt
Soms helpt het lot een handje. Sinagl en zijn productiemanager Sjolle van der Schaaf speelden al langer met de gedachte de productie op een andere manier in te richten. Een groot deel van het pand werd in beslag genomen door een magazijn, een erfenis van de voorganger van Betech. Van der Schaaf: “We houden een compacte voorraad producten aan voor onze klanten, zodat ze nooit misgrijpen. Daar heb je geen vele dure vierkante meters opslag voor nodig. Met Betech Kunststoffen specialiseren we ons op het hoogwaardige draai- en freeswerk. Eén van onze sterke punten is onze flexibiliteit. Daar willen we ons machinepark zoveel als mogelijk op tunen. Als een klant donderdag bestelt, leveren we maandag, ook als we daarvoor een weekendje moeten doorwerken.” De draai- en freesmachines konden na een grote poetsbeurt in beginsel nog wel mee. Sinagl: “We zitten midden in het proces van verdergaande specialisatie en een nog hoogwaardiger productie. Produceren op afgeschreven machines hoort daar in onze visie niet bij.”

L2100SY_machine
"De Hyundai-Wia L2100SY."

Vijf assen
Van der Schaaf en Sinagl stelden een lijst met specs op van de eisen waar de twee nieuwe draaibanken aan moesten voldoen. “Een deel van de productie draaien we op houtbewerkingsmachines. Als je naar een hogere nauwkeurigheid wilt, zijn die niet precies genoeg. We verspanen niet in metaal, maar met de veel lichtere kunststoffen. Dat voordeel wilden we ook maximaal gebruiken. De hogere complexiteit van de producten maakt het bovendien noodzakelijk dat we op onze nieuwe machines met vijf assen moeten werken. Automatisering spreekt voor zich, omdat we ’s nachts en in het weekend zo veel mogelijk onbemand produceren. Een ander belangrijk punt is een snelle omsteltijd. Wanneer je in kleine aantallen produceert, neemt het belang van een korte machinestilstand alleen maar verder toe.” Na het nodige speurwerk kwam Betech uit bij Dymato uit Veenendaal.

 

 

“Deze leverancier inventariseerde onze eisen en stelde daarna twee Hyundai-Kia machines voor, om precies te zijn de WIA L230LMA en de L2100SY. Uiteraard moest de prijs in orde zijn. De offertes die we aanvroegen lagen wat dat betreft wel in dezelfde range. Minstens zo zwaarwegend vind ik de beroemde ‘klik’ die er moet zijn tussen ons en de leverancier. Er is intensief na- en meegedacht om de machines te vinden met precies dat gereedschap aan boord wat we nodig hebben. Wat ook meespeelde is dat we de mensen die de machines gaan bedienen altijd laten meebeslissen. Onze operators wilden bijvoorbeeld met Fanuc-besturing werken, omdat ze dit het prettigst vinden. Zij draaien de productie, dus dat is voor ons belangrijk,”

zegt Van der Schaaf.

Hogere output
De machines zijn in september geleverd en draaien vanaf dag één volop productie. Sinagl: “Je maakt een planning voor de toekomst en werkt daar naar toe. We gaan in Groningen volop voor groei: zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Daarbij denk ik niet alleen aan grotere series, maar ook aan een hogere output van de fabriek met uiteenlopende producten. Een belemmering daarbij is overigens het vinden van goede vakmensen. De vaklui die hier werken, leiden we voor een groot deel zelf op, zij hebben als basis verspanen en het bewerken van de diverse kunststoffen en de methodes leert men hier ‘on the job’. Een hogere productie met hetzelfde aantal mensen vraagt om doorlopende investeringen. Niet alleen in kennis, maar ook in machines. We zijn nu opnieuw in gesprek met Dymato voor de levering van een derde draaibank. Het is dé manier om in deze markt concurrerend te blijven.”

foto 1
"Jendo Sinagl (rechts) en zijn productiemanager Sjolle van der Schaaf speelden al langer met de gedachte de productie op een andere manier in te richten."

Verspanen
De Betech Groep, opgericht in 1994, heeft als belangrijkste activiteiten het verspanen van metaal en kunststoffen. De Groep bestaat uit vier bedrijven: Kunststoffen, Automotive, Automatic-turning en Molding, respectievelijk verspreid over Groningen, Hogeveen, Leek en Steenwijk. Oprichter is Wim van de Beld. Betech Kunststoffen in Groningen is gespecialiseerd in het verhandelen, bewerken en samenstellen van kunststof producten. De synthetische ijsbanen onder de naam Art-Ice zijn overal terug te vinden: van kerstmarkten tot speelplaatsen. Het bedrijf exporteert over de gehele wereld. In april dit jaar pakte Van de Beld de belangrijkste ondernemersprijs van Drenthe als ‘ondernemer van het jaar 2014’. Bij de groep werken een kleine tachtig mensen.

Bovenste afbeelding: “Dymato uit Veenendaal inventariseerde onze eisen en stelde daarna twee Hyundai-Kia machines voor, de Wia L230LMA (foto) en de L2100SY.” 

 

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.