23 mei Knowledge Session DYMATO & Röders met Mikrocentrum

Niet alleen nauwkeurigheid, ook korte doorlooptijden, kostendruk en de toenemende eisen om de CO2 voetafdruk te verkleinen zijn serieuze uitdagingen voor de hightech toeleveringsindustrie in de Benelux. In april en mei presenteren Röders en Dymato technologie voor precisiefrezen die juist deze uitdagingen aanpakt.

23 mei 2024 in Veldhoven: Kennis Sessie Innovatief koelsmeerconcept Mediumverteiler, georganiseerd door Mikrocentrum  in samenwerking met Dymato en Röders.  

Op 23 mei organiseert Mikrocentrum samen met Röders en Dymato een speciale Knowledge Session bij Mikrocentrum in Veldhoven. Hierin staat het innovatieve koelsmeerconcept Mediumverteiler centraal. Dit systeem, ontwikkeld in Duitsland, is een alternatief voor nat frezen en MQL (Minimal Quantity Lubrication). Het kan worden gebruikt voor droge bewerking (spanen worden weggeblazen met perslucht) en als voor koelsmeren met luchtolienevel. Dat laatste kan bijvoorbeeld bij het bewerken van gehard staal worden toegepast. Net als bij een MQL-systeem gebeurt de smering tijdens het frezen met een mix van oliedruppels en perslucht. Het grote verschil is dat bij de ‘Mediumverteiler’ de nozzlehouder in een vaste positie op het spindelhuis is gemonteerd. Aan deze houder zijn de aansluitpunten voor olie en perslucht bevestigd. De 16 sproeiers in de ‘Mediumverteiler’ creëren een tot 6 bar sterke ring van luchtolienevel die naar beneden rond het gereedschap wordt geblazen. Ongeacht de positie van de spil en de snelheid waarmee deze draait, blijft de luchtolienevelring in een constante positie ten opzichte van de snijkanten en het gereedschap, omdat de ‘Mediumverteiler’ niet meedraait. Hierdoor wordt de nevel naar het snijvlak getrokken en komt de smering precies daar waar het nodig is.

Lagere kosten en  minder complexe reiniging

Dit koelsmeerconcept biedt meerdere voordelen die voor de Nederlandse hightech toeleveringsindustrie interessant zijn. Röders diept deze in de Knowledge Session verder uit. Het innovatieve koelsmeerconcept draagt bij aan de thermische stabiliteit van de CNC-machine. Omdat er geen zware pompen voor de koelsmeerunit nodig zijn, ligt het energieverbruik lager. Hierdoor dalen de energiekosten en verkleint het verspanend bedrijf de CO2 voetafdruk. Voor de productie van Grade 2 en Grade 1 onderdelen voor ASML biedt de Mediumverteiler het voordeel dat er geen water gebruikt wordt en slechts een geringe hoeveelheid olie. Hierdoor komen de onderdelen veel schoner van de machine, zodat het reinigen na het bewerken eenvoudiger wordt. Er blijft geen koelmiddel achter op het geharde staal. “Het gaat niet meer alleen om de bewerking zelf, maar om een totaaloplossing. Deze Mediumverteiler is daar een sprekend voorbeeld van omdat je daarmee kosten verlaagt, het proces stabieler maakt en kwalitatief betere oppervlakken freest”, vat Werner Meijer de voordelen samen. “Precies wat Dymato bedoelt met Next Generation.”

Het programma van die dag bevat interessante sessies rondom de volgende thema’s en vraagstukken: 

  • Nieuw Innovatief koelsmeerconcept Mediumverteiler voor een optimaal freesproces
  • Energie- en kostenbesparingen met het nieuwe koelsmeerconcept Mediumverteiler in vergelijking met emulsiekoelmiddel, praktische resultaten
  • Samenstelling van smeermiddelen voor verschillende toepassingen om optimale bewerkingsresultaten te bereiken.

De heer Jürgen Röders zal tijdens de Knowledge Session op 23 mei in Veldhoven zijn visie en inzichten delen omtrent de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het innovatieve koelsmeerconcept Mediumverteiler en uitleggen hoe deze hoge kostenbesparingen mogelijk maken.

Traditioneel gebruiken de meeste freesmachines emulsiekoelvloeistof voor de bewerking. Het koelmiddel heeft tot taak het snijproces te smeren, het werkstuk te koelen en de spanen van het werkgebied naar de spanentransporteur te spoelen. Deze traditionele smeer- en koelmethode brengt helaas wel aanzienlijke nadelen met zich mee. Deze kunnen worden ondervangen met het innovatieve koelsmeerconcept Mediumverteiler, mits op de juiste manier toegepast.  Het gaat hierbij onder meer om de manier waarop de smering bij de frees terecht komt, welk smeermiddel wordt gebruikt. Verschillende effecten daarvan kunnen de kosten verlagen in vergelijking met bewerking met emulsiekoelmiddel. De freesslijtage wordt verminderd waardoor de gereedschapskosten omlaag gaan. Het energieverbruik van de freesmachine wordt verminderd en als gevolg hiervan wordt in sommige landen, zoals Duitsland, zelfs de investering in een nieuwe CNC machine door de overheid ondersteund wanneer deze gebruik maakt van Mediumverteiler. 

LEES OOK de ervaringen van het Duitse bedrijf Igus met Mediumverteiler in het interview met journalist Franc Coenen, gepubliceerd op de site van Mikrocentrum. 

Wilt u ook bij deze dag aanwezig zijn? Reserveer 23 mei in uw agenda en MELD U NU GRATIS AAN via verkoop@dymato.nl onder vermelding van Registratie Knowledge Sharing Event Veldhoven 23 mei met vermelding van uw naam, bedrijfsnaam, e-mailadres en telefoonnummer.  

Locatie: Mikrocentrum, De run 1115 in Veldhoven

 

 

 

 

 

Cookies van Dymato

Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven gebruiken wij cookies. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Oke, akkoord.